Já mám aktuálně 3, ani poprvé ani naposledy a myslím, že je to dlouhodobě udržitelné, ale samozřejmě by to takových týmů chtělo více. I když ani není nutné, aby měli 3 a více těch hráčů. Kdyby každý ligový tým měl v týmu jednoho až dva, úplně by to stačilo. Jenže momentální stav v první lize není úplně ideální, i když se třeba proti loňské sezoně výrazně zlepšil
Hostivař – Hurda, Dvořák, Antonín
Bulldog – Urbánek, Liska, Štrunc, Jirák
Vizovice – Sixt, Drápela (26), Buršík (23), Hrzán (?)
Sokolíci – Candra, Trenka (?)
cinomusoj – Krcma, Kocourek, Rázl
Roso Dede – Fridrich (21), Horníček (21)
Nový Jičín – Holuša, Laube (24) Lepeška (20)
Takže 7 z 16 týmů aktuálně má nějakého reprezentanta nebo potenciálního budoucího reprezentanta, ale 3 z nich jsou letošní nováčci. Plus třeba Hafan ještě nedávno měl Antonína a asi se brzo zase zapojí do tréninku nějakého talentu a někteří další jako třeba iwenzee by se asi taky nebránilo spolupráci.
V tom kupovat hotové reprezentanty je potřeba dělat osvětu, např. by se hodila statistika přestupů hotových reprezentantů za několik posledních sezon. Protože pořád podle mne ještě přetrvávají mýty, že naši reprezentanti jsou drazí, ale když opomeneme SF, tak uvidíme jen ojedinělé přestupy, kde cena uletěla. Takže reprezentanta lze pořídit za rozumné peníze.
Druhou věcí jsou ty nové daně. Dříve nebyl problém s přesunem hráče do jiného týmu. V době daní je výhodné, aby pokud možno hráč působil v týmu, ve kterém si vytrénoval většinu platového navýšení. Což se pak těžko koordinuje s tréninkem dalších hráčů. A každý hráč má v kariéře takové 3 hlavní období – 1) nejdelší, kdy měl trénovat klasické skilly, ať už primární nebo mimo pozici doplňkové, 2) týmově dotrénovat kondici a trestné hody, 3) už jen držet minuty a formu a od 33 mít trenéra pro veterány, aby se zpomalil jeho pád.
Samozřejmě za předpokladu, že se týmy pohybují pod hranici daní, pak není ani s těmito přesuny problém. Že se čas od času v nějakém období sejde více velkých přestupů, tak to prostě je a asi vždycky bude.
Zajímalo by mě, co jsi myslel tím špatně postaveným tréninkem? Chyběly ti nějaké vlastnosti u hráčů nebo naopak něco měli vyhnané moc vysoko? Nebo by si volil jiné pořadí tréninků? (např. pro podkošáky nejdříve vnější skilly apod.) Nebo je problém někde úplně jinde?
Co se týče finančního zdraví týmů spolupracujících s NT, tak máš pravdu, v nižších soutěžích to dlouhodobě nejde, pokud chce tým držet hotové reprezentanty. Což jsem poznal sám na svém týmu, kdy již po půlce první sezony po pádu do druhé ligy jsem se rozhodl pro návrat do první. Bohužel mi o jednu výhru utekl postup do playoff, takže se návrat konal s přehledem až v sezoně druhé. Takže třeba s pohledu Honzy999 by asi bylo nejlepší řešení, aby se na chvíli věnoval maximálně tréninku budoucích talentů, ale přitom budoval tým, který se dostane co nejrychleji do první ligy a tam se udrží a bude pak schopen dlouhodobě pracovat pro NT na poli hotových hráčů.
Pokud Honza999 jeví zájem ujmout se rozvoje hráčů a do budoucna zase celého NT, proč ne. Ale proti svému předchozímu působení by měl značně vylepšit své PR.
Další oblastí, kterou bychom si měli zmapovat, je počet českých týmů v Utopii. (To už je na stínového NT trenéra.) Jak jsem avizoval na začátku Utopie, je potřeba co nejrychleji dostat co nejvíce „českých“ utopistů do tamní první ligy. Tím se zase zvětší prostor pro držení reprezentantů ve finančně silných klubech, byť tyhle nebudou mít bonus v podobě suvenýrů.