Bardzo ciekawe uwagi. Aczkolwiek co do korzystania z listy rozwijanej "poprzednie mecze", to czasem używam i nie przydarzają mi się opisywane tu "kwiatki".
Co do zmian to zwykle używam dwóch ostatnich - i tu problemów też nie zauważam.
Z kryciem to o ile dobrze pamiętam BB'cy pisali kiedyś, że faktycznie można wysłać puste, a wtedy silnik resetuje wszelkie zmiany i krycie ustawia się na normalne (domyślne). Ale może tu tkwić błąd.
Z drugiej strony, zdarzyło mi się raz, że do składu wszedł nie ten zawodnik co powinien, ale było to z 3-4 sezony temu, więc opcji zmian krycia jeszcze nie było.
Myślę, że Twój zwrot "lub kombinacji ustawień" może trafiać w sedno :). Dodałbym do tego jeszcze jedną zależność - umiejętności poszczególnych zawodników (tych zamienionych), wybraną taktykę i danie zbyt dużej swobody w wyborze trenerowi. Na prawdę nie dziwią mnie sytuacje zamiany przez trenera na pozycji SG jakiegoś "wymiatacza" z pensją 2,5 tys. na rezerwowego z pensją 50 tys., przy założeniu, że trener miał wolną rękę, a my kazaliśmy grać R&G, podczas gdy ten "wymiatacz" ma zasięg rzutu na poziomie "0" (słownie - zero). Nie twierdzę, że tak było w tym przypadku, ale biorąc to na logikę - trener ma wygrywać mecze. Nie wie o tym, że rezerwowy jest tam tylko aby ugrać kilkanaście minut. Dla niego nawet sparing jest ważny - jak każdy inny mecz. Więc skoro może robić co chce, to robi. Jeżeli do tego jeszcze rywal broni na obwodzie... Zmiany tego aspektu gry wymagały by bardzo drastycznego przerobienia silnika, a na to BB'cy mogą się nie zdecydować.
Co innego, gdy trener nie ma zbyt dużo swobody a zawodnicy są podobni umiejętnościami - wtedy mogę potraktować to jako bug. I bardzo możliwe, że właśnie wtedy mogą dochodzić do głosu czynniki, o których wspominałeś. Choć jak pisałem wyżej, nic takiego nie zaobserwowałem. Myślę, że moglibyśmy długo dochodzić co i jak, ale aby móc powiedzieć coś konkretniejszego, potrzebna byłaby dokładna rozpiska każdej takiej sytuacji, z przedstawieniem najdrobniejszego elementu, wszystkiego tego o czym pisałeś + wyboru zawodników, opcji trenerskich itp. I mając kilka... takich przykładów może byśmy wysnuli jakieś ciekawe wnioski (i pomogli BB'kom ;)).