BuzzerBeater Forums

BB Poland > Bloki

Bloki

Set priority
Show messages by
From: kozlik4

To: Jax
This Post:
00
244107.31 in reply to 244107.26
Date: 6/18/2013 2:34:51 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Szczerze mówiąc to ja jeszcze ani jednego konkretnego merytorycznego posta z przykładem, że faktycznie warto w te bloki inwestować nie widziałem:P Ciągle tylko jakieś czary mary - przypuszczenia;-) Z kolei też nie wydaje mi się bym był nieprzekonywalny. Nieśmiało nawet kilka razy włączyłem trening bloków ale póki co jakoś nie ma liczb, które przekonałby mnie, że warto inwestować w to większe środki.

From: Jax

This Post:
55
244107.32 in reply to 244107.31
Date: 6/18/2013 3:17:49 AM
Overall Posts Rated:
773773
Jak nic nie dają to po jaką cholerę trenujesz ? :-))

From: kozlik4

This Post:
11
244107.33 in reply to 244107.32
Date: 6/18/2013 3:55:20 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Widzę Jax, że chcesz się tylko poprzekomarzać;-) a ja na serio pytam...i też na poważnie bym chciał by te bloki faktycznie działały.

Trenowałem bloki:P Już nie trenuje. Były zapowiedzi, że bloki mają dawać więcej więc coś nieśmiało chciałem podciągnąć. Początkowo nawet zakładałem by je dość mocno podtrenować...ale sfolgowałem i postanowiłem się wstrzymać aż te zmiany wejdą w życie bo zapowiedzi zapowiedziami, a w życiu różnie może być. Sezon się zaczął. Podobno nowy silnik już działa, a ja póki co nie zlokalizowałem jakichś większych efektów bloków. Dlatego pytam czy wy (Ty i Pewu) zauważyliście, że coś się zmieniło?

Last edited by kozlik4 at 6/18/2013 3:56:14 AM

From: Czesław

This Post:
00
244107.34 in reply to 244107.32
Date: 6/18/2013 4:27:09 AM
Overall Posts Rated:
179179
Jak nic nie dają to po jaką cholerę trenujesz ? :-))

Bo szybko skaczą?;)

W kwestii bloków dziwą mnie niektóre opinie. Wg mnie są dwie drogi albo zakładam że bloki działają i je trenuję, albo nie i nie patrzę na nie ani razu. Proste jak drut.

W przypadku na tak, trenuję je ale nie tak jak dziekan który był łaskaw wykładać tylko ten przedmiot dla swoich studentów, lecz dla graczy którzy już dobrze wyglądają w pozostałych skillach. Tylko taki zaqwodnik i taka drużyna da odpowiedź czy warto. Zakładam że nie ma obecnie takich zawodników, więc nie potrafimy dać dowodu dot. poprawy jakość bloków.

W przypadku na nie, nie dziwię się że nie widzę żadnej różnicy w blokach, bo niby dlaczego? Skoro nie trenowałem SB i mam na poziomie wyjściowym lub nieco ponad, na jakiej podstawie zakładam że to już powinno działać? Na dzień dzisiejszy i ta strona nie potrafi dać odpowiedzi czy bloki działają czy nie.

This Post:
00
244107.35 in reply to 244107.34
Date: 6/18/2013 5:18:42 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Skoro nie trenowałem SB i mam na poziomie wyjściowym lub nieco ponad, na jakiej podstawie zakładam że to już powinno działać?

A to trzeba zaraz na własnym ciele sprawdzać?:-) Przecież są teamy co mają grajków z BL na poziomie 11-13. To już jest według mnie poziom na podstawie którego można jakieś wnioski wysnuć. Chyba, że to jeszcze za mało?

Jakie Twoim zdaniem bloki u zawodników powinna mieć drużyna na poziomie PLK by można było rzetelnie ocenić czy było warto w to zainwestować?

Drugie pytanie czy bloki wystarczy mieć u C i ewentualnie PF, czy każdy zawodnik powinien je mieć?

Generalnie wszystko jest póki co po omacku. Nie ma jeszcze żadnego komunikatu. Osobiście nawet nie mam 100% pewności, że zmiany w silniku poszły w kierunku w którym ludzie się spodziewali. Być może bloki nie zostały ruszone, a po prostu ułatwiono atak z obwodu. Po pierwszych meczach są malutkie przesłanki by właśnie tak twierdzić.

Dla mnie jest po prostu za wcześnie by podjąć pełne ryzyko i wejść w te bloki na 100%. Z drugiej strony jestem w takim miejscu, że w razie czego mogę dość szybko reagować. Także wolę się wstrzymać z jakimiś gwałtownymi ruchami dopóki nie będę miał pewności, że warto zainwestować.

From: Pewu

This Post:
00
244107.36 in reply to 244107.34
Date: 6/18/2013 7:47:18 AM
Overall Posts Rated:
914914

W przypadku na tak, trenuję je ale nie tak jak dziekan który był łaskaw wykładać tylko ten przedmiot dla swoich studentów, lecz dla graczy którzy już dobrze wyglądają w pozostałych skillach. Tylko taki zaqwodnik i taka drużyna da odpowiedź czy warto. Zakładam że nie ma obecnie takich zawodników, więc nie potrafimy dać dowodu dot. poprawy jakość bloków.

Tu nie mogę z Tobą zgodzić się. Oczywiście fajnie porobić testy na zawodniku, który ma górę już na poziomie NT tylko pytanie jaką pensję będzie miał taki zawodnik. Ja w tej chwili płacą na cały zespół 49k, a jakbym nie sprzedał jednego zawodnika to byłoby 65k. Zawodnik pod NT o którym ty piszesz (czyli multiskill z dobrą górą) to koszt tygodniowy rzędu >100k. Ja nie robię sepuku tym treningiem tylko chcę coś sprawdzić. Dlatego trening pod u21 wydaje się idealnym polem do testów, ponieważ jest to konfrontacja głównych skilli, a w dodatku przy zdecydowanie mniejszym kapitale. Oczywiście i Kuzniar i Jochem będą do kupienia po najbliższych MŚ kadry juniorskiej, także jak są chętni do kontynuacji tego programu to ja nie będę robił przeszkód.

This Post:
00
244107.37 in reply to 244107.35
Date: 6/18/2013 9:05:38 AM
Warsaw Mutants
III.4
Overall Posts Rated:
10801080
Generalnie wszystko jest póki co po omacku. Nie ma jeszcze żadnego komunikatu. Osobiście nawet nie mam 100% pewności, że zmiany w silniku poszły w kierunku w którym ludzie się spodziewali. Być może bloki nie zostały ruszone, a po prostu ułatwiono atak z obwodu. Po pierwszych meczach są malutkie przesłanki by właśnie tak twierdzić.

Nie sądzę by tak było. Skoro BBcy zapowiadali, że zmiany pójdą w kierunku zwiększenia znaczenia bloków i ułatwienia obrony przed taktykami podkoszowymi to raczej zmiany poszły faktycznie w tę stronę. Ale są to tylko moje przypuszczenia.

Last edited by Kaznodzieja at 6/18/2013 9:07:16 AM

From: człoWeniu

To: Pewu
This Post:
00
244107.38 in reply to 244107.29
Date: 6/18/2013 9:07:50 AM
Overall Posts Rated:
270270
i vice versa jeśli chodzi o trenujących bloki, bo nie jest powiedziane, że sprawdzi się to tak jak zakładają, szczególnie w rywalizacji z POWAŻNYMI RYWALAMI...bo taka tam wegetacja w lidze, czy granie bez składu i spadanie niżej i niżej nie jest żadnym sprawdzianem dla słuszności waszych działań ;)

Rożnica pomiędzy dwoma stronami jest taka, że ja ryzykuję dobro swojego klubu, a wy całej reprezentacji rezygnując kompletnie z treningu bloków ;)

Tego nie można stwierdzić w tej chwili. Na ten moment selecjoner i skauci w kwestii treningu przyszłych reprezentantów mają do wyboru albo podążać starą dobrze nam już znaną ścieżką, która przyniosła nam sporo medali i stałe miejsce w czołówce światowej, albo zaryzykować pójście w nieznane. Nie wiadomo jak naprawdę te bloki działają i czy faktycznie jest sens je robić kosztem np ID. Jeśli za jakiś czas okaże się, że jednak to taki pic na wodę i stare sprawdzone ID nadal sprawdza się lepiej od BL, to wyjdzie, że pójście w ciemno w modne ostatnio blokowanie było ryzykowaniem dobra reprezentacji.

Ja uważam, że do eksperymentowania i testowania zmian w silniku są własne kluby, a nie reprezentacja. Tam powinno się robić to co sprawdzone i znane, zwłaszcza jeśli ten kierunek właśnie dał nam złoty medal na ME. Pamiętaj że lepsze jest wrogiem dobrego.

This Post:
00
244107.39 in reply to 244107.38
Date: 6/18/2013 9:29:10 AM
Overall Posts Rated:
914914
Nie miałem na myśli przekształcania kompletnie kadry tylko co sezon 2-3 zawodników (prosto z draftu) poddawać takim treningom. Czy to tak duże ryzyko o jakim piszesz? ;)

From: człoWeniu

To: Pewu
This Post:
11
244107.40 in reply to 244107.36
Date: 6/18/2013 9:32:40 AM
Overall Posts Rated:
270270
Tak patrząc na Kuzniara to czy teraz przez cały sezon planujesz nabijać mu ISa, tak aby podskoczył do poziomu około reprezentacyjnego?

Bo jeśli nadal planujesz nabijać BL i ID to nie za bardzo rozumiem sens tego testu. Będziesz chciał wykazać że ID=SB = 19/20 jest lepsze od ID =18 i BL = 7 ??

No chyba, że ma być to wybitny C defensywny tylko do taktyk obwodowych. Pytanie tylko czy mamy guardów do grania z obwodu czy jednak wszyscy trenowani są na zasadzie OD i PS z lekką domieszką 1vs1.

This Post:
11
244107.41 in reply to 244107.40
Date: 6/18/2013 9:43:34 AM
Overall Posts Rated:
914914
To jak mamy cofać się do podstaw przeprowadzania testu to chyba przestanę odpowiadać na te same pytania zadawane w kółko. Celem jest konfrontacja z IS, a nie ID. Podobno LI jest nie do zatrzymania, bloki stanowią alternatywę i za jakiś czas uzyskamy odpowiedź na hipotezę. Bloki są tańsze, szybsze w treningu i dodatkowo mniej potencjału wykorzystują. To są zalety. Wadą jest jedynie podejmowane ryzyko.

Last edited by Pewu at 6/18/2013 9:43:55 AM

Advertisement