BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Sezon 25

[U21] Sezon 25

Set priority
Show messages by
From: borczi
This Post:
00
248388.311 in reply to 248388.310
Date: 12/9/2013 12:57:53 PM
Overall Posts Rated:
593593
Rumunia - Iran 70:64 na 10 minut przed końcem... czyżby jednak Rumunia?;)

My po pierwszej kwarcie prowadzimy z Izraelem 25:17 (9 punktów 20-latka Wyrazika, 6 punktów + 3asysty Królaka).

A Węgrzy sensacyjnie strasznie się męczą z Białorusią... na minutę przed końcem pierwszej kwarty przegrywają u siebie 14:23.

POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)
This Post:
00
248388.312 in reply to 248388.307
Date: 12/9/2013 1:01:55 PM
Overall Posts Rated:
270270
Natomiast handling to dla mnie kozłowanie, czyli panowanie nad piłką.

Drybling to chyba jest coś po środku?

Strasznie to niejasne ;)

Drybling to coś po środku czego? Bo po jednej stronie masz handling czyli kozłowanie czyli panowanie nad piłką a po drugiej stronie co? Penetracje? Jak dla mnie nie ma żadnej różnicy między słowami drybling a kozłowanie. To są synonimy.

W końcu trenując 1na1 trenujemy zarówno DV jak i HN, chociaż akurat DV trenuje się szybciej...więc chyba DV mimo wszystko ma więcej wspólnego z dryblingiem/grą 1na1 niż HN.

A nawet jeśli to czego to dowodzi?
Poza tym nie wiem czy to dobry argument. Różnica w prędkości treningu jest niewielka. Może być po to aby zrekompensować to, że HN trenuje się szybciej przy treningu kozłowania. Akurat w BB to jakie skille rosną w ramach jakiego treningu jest często bez sensu ( skok IS przy treningu ID, skok DV przy treningu podań itp.) i nie doszukiwałbym się w tym jakiegoś głębszego sensu. Zostało to podzielone aby trening i kombinowanie z nim było ciekawsze niż gdyby zrobili, że jeden rodzaj treningu to jeden skill rośnie.

Instrukcja gry mówi:
Im lepiej Twoi gracze panują nad piłką (kozłują), tym lepsza jest obrona na obwodzie i tym wydajniejsze są ataki Twoich graczy (bo im dłużej zbierają się do rzutu, przez gorsze opanowanie piłki, tym większa szansa na jej stratę)

Drybling dotyczy działań stricte ofensywnych. Skoro HN pomaga też w obronie na obwodzie to chyba drybling nie jest zbyt dobrym tłumaczeniem dla handlingu?

A kozłowanie nie dotyczy? To zdanie z instrukcji jest tak naprawdę bez sensu. Jak możesz lepiej grać w obronie dobrze panując nad piłką (kozłując) skoro aby móc dobrze panować nad piłką (kozłować) musisz mieć ją w posiadaniu co czyni cię zawodnikiem atakującym a nie broniącym?

Skoro jednak oficjalnie HN pomaga przy OD to ja to tłumaczę sobie, że posiadając wysokie umiejętności kozłowania / dryblingu po prostu jesteś w stanie np. lepiej wyczuć moment na próbę przechwytu bo piłka akurat opuściła rękę kozłującego i masz najwięcej czasu zanim po odbiciu od parkietu wróci mu do ręki.
A przy okazji chyba się zgodzisz, że HN w OD aż tak dużo nie pomaga.

Edit: Pytanie jakiego skilla używa grajek w BB by stworzyć sobie czystą pozycję do rzutu za 3 punkty?

Nie wiem. Zakładam, że wg Ciebie DV. Mi na logikę by bardziej pasowało że jednak samym HN jest w stanie zrzucić z siebie obrońcę. Najprawdopodobniej jest to kombinacja HN i DV. Prawda jest taka, że chyba tego nie da się sprawdzić bez patrzenia w kod, bo musiałbyś mieć do testów zawodników którzy mają wysokie DV bez HN i na odwrót.

Last edited by człoWeniu at 12/9/2013 1:06:11 PM

This Post:
00
248388.313 in reply to 248388.312
Date: 12/9/2013 1:23:01 PM
Overall Posts Rated:
593593
Jednak Iran w strasznie nerwowej końcówce wymęczył zwycięstwo nad słabą Rumunią 87:84... (26704) . Iran zagrał pewnie normala, bo Rumunia raczej na bank CT. Oceny Irańczyków nie powalają... ;)

A my do przerwy prowadzimy z Izraelem 52:39. W naszym zespole świetnie spisuje się Wyrazik - w 12 minut zdobył 13 punktów i zebrał 4 piłki (3 w ataku). Super mecz póki co rozgrywa Królak (11 punktów + 5 asyst). Wyróżniają się też powracający do Kadry Walter Kuswik (9 punktów) i Lorenc (8pkt).

Węgrzy w ostatnich minutach odrobili 8 punktów straty i wyszli właśnie na prowadzenie 45:43. Minuta do przerwy;) Wygląda więc na to, że Białoruś mająca wąski skład raczej nie da rady.

This Post:
00
248388.314 in reply to 248388.313
Date: 12/9/2013 1:52:08 PM
Overall Posts Rated:
593593
Białoruś pod koniec 3kw 63:57... sensacja????

U nas na szczęście spokojniej... 73:57 przed ostatnią kwartą.

edit: Białoruś 66:57 .. czy starczy im kondycji? Bez bungi może być ciężko:(

Last edited by borczi at 12/9/2013 1:53:47 PM

From: kozlik4

This Post:
00
248388.315 in reply to 248388.309
Date: 12/9/2013 1:59:26 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
to dlaczego nie wpadają rzuty z połowy????? Obrońcy z reguły nie ma... bo niski zasięg?

1. Łatwiejsza sytuacja czyli rzut bez obrońcy wcale nie oznacza pewnych punktów. Jak grajek nie ma IS to będzie pudłował nawet z pod samego kosza.
2. Rzut z połowy jest rzutem w ostatnich sekundach meczu i prawdopodobnie silnik traktuje go jako sytuację trudną. Musiałbym przeanalizować ale wydaje mi, że zawsze jest to rzut z obrońcą. Poza tym zasięg rzutu oczywiście też ma znaczenie.

To jak się to ma do IS i tego, że łatwiej trafić z bliższej odległości niż z dalszej?

Ty twierdzisz, że ISa łatwiej trafić z bliżej odległości:-) Dla mnie rzut z bliska to rzut z bliska i nie ma żadnego rozróżnienia czy jest spod samego kosza czy z dwóch metrów. Wszystko co nie jest rzutem z bliska jest rzutem z półdystansu lub dystansu, a wtedy to już IS nie bierze udziału przy tych rzutach.

Jedyne odległości jakie silnik rozróżnia to jest z bliska, z półdystansu i z dystansu.

Gdyby było tak jak piszesz to silnik w każdym meczu musiałby przeliczać mnóstwo cyferek, bo przy każdym rzucie musiałby precyzyjnie oceniać odległość od kosza i na tej podstawie oceniać łatwość/trudność rzutu, a to wszystko powiązać jeszcze jakoś z umiejętnościami ofensywnymi atakującego i umiejętnościami defensywnymi broniącego. Wyobrażasz sobie realizowanie tak skomplikowanego algorytmu przy tylu meczach na raz?

Last edited by kozlik4 at 12/9/2013 2:03:24 PM

This Post:
00
248388.316 in reply to 248388.314
Date: 12/9/2013 1:59:54 PM
Overall Posts Rated:
593593
My 82:59 ... szaleje na tablicach KK - już 15 zbiórek (5 w ataku).

A Węgrzy przed ostatnią kwartą 63:66 ... odrobili... i chyba jednak wymęczą... pewnie TIE na CT poszły.

This Post:
00
248388.317 in reply to 248388.316
Date: 12/9/2013 2:08:53 PM
Overall Posts Rated:
593593
Węgrzy 14 punktów z rzędu bez odpowiedzi i już 71:66... a my spokój - 94:67.

Węgrzy już 20:0 w tym fragmencie... jednak kondycja wygrała mecz;)

Last edited by borczi at 12/9/2013 2:13:05 PM

This Post:
00
248388.318 in reply to 248388.312
Date: 12/9/2013 2:21:41 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
40884088
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Drybling to umiejętność mijania przeciwnika.

Skoro DV to penetracja, a HN - kozłowanie inaczej panowanie nad piłką...to drybling jest pewnie połączeniem DV + HN:-) Wyobrażam sobie sytuację, że zawodnik może dobrze panować na piłką, a nie koniecznie musi potrafi wykorzystać tą umiejętność do mijania przeciwnika np. na skutek słabej motoryki.
A przy okazji chyba się zgodzisz, że HN w OD aż tak dużo nie pomaga.

Wydaje mi się, że HN nie tyle pomaga OD co dzięki HN są przechwyty, a przechwyt to nic innego jak udana akcja w obronie. Tak bym to rozumiał. Skoro grajek dobrze panuje nad piłką to jest w stanie przechwycić piłkę, nad którą rywal nie panuje.
"Edit: Pytanie jakiego skilla używa grajek w BB by stworzyć sobie czystą pozycję do rzutu za 3 punkty?"

Nie wiem. Zakładam, że wg Ciebie DV. Mi na logikę by bardziej pasowało że jednak samym HN jest w stanie zrzucić z siebie obrońcę. Najprawdopodobniej jest to kombinacja HN i DV. Prawda jest taka, że chyba tego nie da się sprawdzić bez patrzenia w kod, bo musiałbyś mieć do testów zawodników którzy mają wysokie DV bez HN i na odwrót.
Ja tego też nie wiem:-) Dlatego pytam może ktoś wie. Mi się wydaje, że DV+HN.

This Post:
22
248388.319 in reply to 248388.317
Date: 12/9/2013 2:49:22 PM
Overall Posts Rated:
593593
POLSKA - Izrael 110:85 (25:17, 27:22, 21:18, 37:28) - (26703)

No to jesteśmy w półfinale Pucharu;) Mecz o podobnym przebiegu, jak ten tydzień temu z Czechami. Początek wyrównany i w pierwszej kwarcie trafiło się nawet prowadzenie rywali. Potem odskok i przez większość meczu przewaga około 12-15 punktów... a w końcówce odjazd - nawet na 30 punktów. Skończyło się na 25 "oczkach" przewagi... cieszy to, że unikamy horrorów;)

Ustawienie rywali dość specyficzne - w ataku Inside Isolation, co biorąc pod uwagę fakt, że u nas na "C" grał Kuzniar z ID i BL przeszło 21, należy uznać za pomysł iście hardkorowy;)) Mimo jednak nazwy sugerującej izolację podkoszową już się przyzwyczaiłem, że taktyka ta akurat mocno przypomina patient i szuka graczy trafiających z obwodu... może się coś w kodzie pomieszało, bo rozumiem, że przy izolacji sporo oddaje się na obwód, ale 26 prób za trzy to lekkie nieporozumienie. W naszej Kadrze też kiedyś takie "isolation" przerabialiśmy i wyglądało podobnie - sporo rzutów z dystansu. Taki widać urok tej taktyki;) W obronie trafiliśmy natomiast na strefę 2-3. Efekt taki, że nasz obwód teoretycznie powinien mieć łatwiej...

ale...

... nawiązując do dyskusji wyżej (zakończonej w tym wątku, bo to nie to miejsce) - staty obwodu:

Królak + Lorenc z IS odpowiednio 4 i 2: 16/26 (sporo wjazdów pod kosz... i mimo sprzyjającej taktyki rywali w obronie tylko trzy rzuty za trzy)

Panufnik, Lubik i Kapturkiewicz z IS odpowiednio 7, 9 i 9: 0/11 ... hmmmm... i niech te liczby zakończą dyskusję na temat tego, w jakiej taktyce najlepiej ukryć niskie IS:)

W zespołowych ocenach cieszy pierwszy "świetny" w rzucie z bliska - do tego "świetna" obrona pod koszem. Martwi natomiast tylko "sprawną" obrona na dystansie. Coś mi się jednak wydaje, że jest to efekt taktyki rywala i dziwnego wpływu "Inside Isolation" na szukanie dziur na obwodzie. Być może błędem było wystawienie Walera Kuswika na SFie (rezerwa za KK). Ma niskie OD i mocno dostał po d... od SFa rywali. Ideałem byłby Serdynski, ale niestety Francuz, który go trenuje mocno ignoruje sprawę formy... i moje maile do niego;)

Porównując jednak nasze oceny zespołowe z Litwą i Węgrami... hmmm... będzie gorąco;)

Cieszy za to zdecydowanie wygrana tablica! To może być klucz do wygranej w tym sezonie... Węgrzy w tym elemencie nie powinni nas zdominować. Także ilość asyst imponująca;)

Czas na oeny indywidualne:

Dydak (18,0) - moja ocena: 9 - wszedł na parkiet późno i przez długi czas nie był za mocno widoczny. W końcówce meczu całkowicie zdominował obronę rywali. Skuteczność 80% (8/10 z gry), a do tego 4 zbiórki, 3 bloki, 2 asysty - i to wszystko w 20 minut;)

Wyrazik (17,5) - moja ocena: 9 - w ciągu również 20 minut zdobył 18 punktów i zebrał 6 piłek. Przez długi czas na nim spoczywała odpowiedzialność za zdobywanie u nas punktów spod kosza. Ocena 20-latka by była jeszcze wyższa, ale niestety 1/5 z wolnych... szkoda też, że nie może grać dłużej (kondycja!). Jednak już teraz wymiata... a co będzie za rok?:))

Królak (16,5) - moja ocena: 9,5 - moim zdaniem zawodnik meczu. Znakomita skuteczność z gry - 8/12 i aż 9 asyst. Do tego 2 zbiórki, przechwyt i żadnej straty. Łącznie w 31 minut 17 punktów. Prawdziwy MÓZG naszej drużyny - bez niego ten zespół by się mocno rozsypał. Oby tak do finału;)

Lorenc (16,0) - moja ocena: 8,5 - nasz shooting guard o IS na poziomie "2" (hehe) nadal pokazuje jak to dobrze nawet pod LI mieć w zespole prawdziwego SG! Skuteczność całkiem fajna (8/14) i do tego 5 asyst. Znakomite uzupełnienie Królaka:)

Stanczyk (19,5) - moja ocena: 8,5 - w 30 minut zdobył 12 punktów i zanotował 8 zbiórek. Najwyższa ocena indywidualne w zespole. Okres, w którym on był na boisku wygraliśmy najwyżej. Moim zdaniem jednak stać go na więcej i trochę dziś lekko bezbarwny;) Stąd też 8,5 ... tylko i aż;) Wiem, że zagra lepiej w półfinale i ... oby... w finale;)

This Post:
00
248388.320 in reply to 248388.319
Date: 12/9/2013 3:18:53 PM
Overall Posts Rated:
593593
Kuswik (15,5) - moja ocena: 8 - powrót do Kadry syna marnotrawnego po kontuzji;) Wielkie dzięki dla Właściciela, że tak szybko doprowadził Waltera do sprawnej formy. Dzięki temu jako ostatni dołączył do zespołu. Długo zastanawiałem się, czy na SFie w rezerwie wystawić jego czy Stanczyka. W końcu wybrałem jego - z uwagi na świetne JS, DV i HN. Niestety nie wziąłem pod uwagę kombinacji przeciwnika z taktyką - tym razem OD Waltera nie podołało - nadział się na kilka trójek swojego vis-a-vis na SFie. Przez to niższa ocena... bo w ataku bardzo fajnie (11pkt, 10zb).

Marchliński (18,5) - moja ocena: 8,5 - no niestety... mamy taki urodzaj w Kadrze, że tylko dwóch zawodników w "silnej" formie znalazło się w składzie na mecz. O tym jak wyrównany i silny mamy skład świadczy fakt, że tak znakomity zawodnik, jak Boguchwał wystąpił tylko 8 minut. W tym czasie zdobył jednak aż 8 punktów (plus 2 asysty i 2 zbiórki) ;) Na niego zawsze można liczyć;) Czekamy na "sprawną" Boguchwała:)

Kuzniar (14,0] - moja ocena: 8,5 - 29 minut na parkiecie... co prawda tylko 5 punktów (2/5 z gry)... ale szacunek musi budzić aż 15 zebranych piłek, w tym 5 na atakowanej tablicy. KK dorzucił do tego również 4 asysty i tym razem tylko 2 bloki. Lepiej się czuje, gdy obok siebie ma Jochema... czekamy więc na "sprawną" brata bliźniaka z Uniwerku;)

Tulej (19,0) - moja ocena: 8 - w 9 minut zebrał 6 piłek... fajnie mieć takiego rezerwowego. Co prawda trafił jako ostatni do meczowej dwunastki, ale była to dobra decyzja! Nie zawiódł:)

Kapturkiewicz (14,5) - moja ocena: 5 (za asysty: 7) - Na ocenie występu tego zawodnika cieniem kładzie się 0/8 z gry... ktoś z "9" w IS i "12" w JS nie powinien odstawiać takiej maniany:( Totalne rozczarowanie rzutowe... kompletnie nie rozumiem takiej skuteczności... a raczej nieskuteczności. Jednak w 20 minut dołożył 7 asyst... czego też kompletnie nie rozumiem:( Zagrał bowiem tak, jakby miał skille JS=8, IS=1, PS=16 ... a ma... dokładnie odwrotne;)

Panufnik (14,5) - moja ocena: 6,5 - też dość bezbarwny występ. Zastanawiałem się długo czy on czy Kijek... wypadło na niego. Okazało się, że jednak Kijek raczej byłby lepszy.

A w innych meczach:

Iran - România 87 - 84 (26704) (26704) - Iran zagrał raczej normala... oceny nie tak wysokie jak reszty półfinalistów. Nie ma się co oszukiwać - sporo szczęścia mieliśmy, bo znowu trafia nam się słabszy przeciwnik. No ale sami sobie pomogliśmy wygrywając fazę zasadniczą Pucharu;) Szczęście sprzyja lepszym...

Belarus - Magyarország 75 - 87 (26705) (26705) - oj faworyt się musiał nieźle namęczyć;) Gdyby nie fragment wygrany 20:0 (koniec 3kw i początek 4), to mogłoby być słabo. Niestety wiele minut na parkiecie najlepszych zawodników Białorusi (w tym 48min Chambrovicha) zawsze odbija się w końcówkach meczy - podobnie było z nami... tylko, że my pokonaliśmy Białoruś 30 punktami;) Zastanawiam się też, czy Węgrzy zagrali normalem... na to wygląda. Jeśli tak, to w meczu z Litwą mają dylemat...

Bosna i Hercegovina - Lietuva 58 - 74 (26706) (26706) - dość spokojne zwycięstwo Litwy... i do tego jakie oceny:/ Sumy obu obron w ocenie zespołowej mają wyższe niż my dziś z Izraelem... No i kolejne TIE... maksymalny ent na Węgrów. No i teraz pytanie - dogadają się na TIE? Myślę, że Węgrzy nie powinni ryzykować i zagrać normala... a to przy przewadze parkietu powinno dać +1 w encie nad Litwą... i szansę na wygraną z tym silnym rywalem. A jeśli się dogadają...

This Post:
11
248388.321 in reply to 248388.320
Date: 12/9/2013 3:22:41 PM
Warsaw Mutants
III.4
Overall Posts Rated:
10801080
Gratuluję wygranej :-)

Advertisement