Moim zdaniem polska instrukcja powinna być kalką tej amerykańskiej. Zresztą sądzę, że to jest narzucone odgórnie.
Ja tam się z Tobą zgadzam. Inaczej Instrukcja nie miałaby takiej formy, jaką ma. Z tym "odgórnym" narzucaniem to nie do końca jest tak, ale tak jak pisałem nie ma mowy o większych przeróbkach. Drobne są dopuszczalne i jest ich kilka (głównie związane z problemami z konkretnym tłumaczeniem).
Co do FAQ z przykładami - jest przecież wątek "Pomoc dla początkujących...". Ktoś go czyta? Pewnie niewielu, tak jak i instrukcję ;). Jest w nim napisane np.
"P: Jaka jest kolejność losowania graczy w czasie draftu, dla poszczególnych drużyn?
O: Draft odbywa się według kolejności zajętych miejsc w czasie sezonu regularnego, zaczynając od ostatniego miejsca." - jak dla mnie ten tekst mówi wyraźnie co decyduje o kolejności, ale pewnie znaleźliby się tacy, którzy tego nie zrozumieją. Można im to wyraźniej opisać, pewnie, ale... czy to przeczytają?
"P: Jak przebiega podział zysków za bilety na etapie Play Off?
O: 2/3 zysków dla drużyny miejscowej, 1/3 dla drużyny przyjezdnej." - niedawno padło pytanie na forum w tym temacie
"P: Czy mogę zmienić nazwę drużyny?
O: Tak, po skończonym sezonie płacąc 100000$." - regularnie się z tym spotykam.
Przykłady można mnożyć. Prawda jest taka, że jak ktoś nie chce, to i tak nie przeczyta. Co więcej, jak ktoś nie chce, to i tak nie zrozumie :) Będzie się o to sto razy pytał.
Dla tych, którzy są za wprowadzeniem "naszych" modyfikacji do instrukcji - możemy wrzucić zdanie wyjaśniające w takim czy innym miejscu, ale wtedy będziemy MUSIELI pamiętać, że nie jest to wersja oficjalna i że w razie jakichkolwiek "kłopotów" TRZEBA odnosić się do wersji oryginalnej. A co z tymi, którzy nie znają języka?
Pisałem kilka postów wcześniej - możemy to zrobić, ale jeżeli ma to był ułatwienie dla 2 userów na 100, bo reszta albo zrozumie mimo obecnej formy, albo i tak zada pytanie na forum, to z całym szacunkiem, ale gra jest chyba nie warta świeczki. Zwłaszcza biorąc pod uwagę rozbieżności które pojawią się pomiędzy polską wersją instrukcji a oryginalną. Ale jak większość będzie za zmianami, to się je wprowadzi. No problem :)