BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Potencjalni kadrowicze vol.5

[NT] Potencjalni kadrowicze vol.5 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Campos

This Post:
00
284050.316 in reply to 284050.313
Date: 10/19/2017 9:41:23 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Jeżeli gracz będzie miał 30 w OD to oznacza, że będzie miał odpowiednio mnie w pozostałych skillach. (będą one proporcjonalne mniejsze). Zatem zastanów się czy jeżeli nawet taki gracz obroni naszego chińczyka, to co z tego? Później to co wybroni straci: 1) bo mu piłka wypadnie z rąk (będzie miał słabe kozłowanie)
2) poda przeciwnikowi przy próbie podania (będzie miał niskie podania)
3) przewróci się przy wejściu na kosz (bo ma słabe wejście na kosz)
4) zamiast rzucić do kosza, rzuci w kolegę (bo ma słaby rzut)
5) zamiast zebrać piłkę, złapie za głowę innego zawodnika (bo ma słabe zbiórki)

Mógłbym tak wymieniać.

Robiąc 21> w OD zżeramy bardzo potencjał. Zatem zakrywając kołderką OD, odkrywamy coś innego. Pytanie: Czy warto? każdy musi sobie sam odpowiedzieć, i podjąć decyzję.

From: darkonza

This Post:
00
284050.317 in reply to 284050.316
Date: 10/19/2017 9:48:12 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
840840
1. przeciwnikowi też piłka wypadnie, nie wpadnie i wszystkie inne plagi bo jego 20-tki nawet będa śmieszne (prawdopodobnie!) wobec OD30 tak jak dziś śmieszny jest zawodnik z 10-tkami wobec OD 20
2. własnie dlatego mielibyśmy grac patienta gdzie nasz zawodnik bardzo dobry w ataku będzie punktował biorąc na siebie grę i choc reszta drużny będzie kaleczyć to jednak obrony spowodują ze u zawodnika kaleczyć będzie cały zespół
3. to co zeżre potencjał w jednym OD to zaoszczędzimy w innych pięciu skilach bo nie będziemy ich robić

p.s. podkreślam że nie wiem czy to zadziała, bo nie znam silnika, w każdym razie ten pomysł ma tez taki cel by ktoś inny może wymyślił coś równie odjechanego a moze lepszego, a nie byśmy jak od sztancy kopiowali te same skille i przedstawiali zawodników którzy pięknie wyglądają i na koniec przegrywaja z mniej urodziwymi chińczykami bo napakowanymi HN i DV

Last edited by darkonza at 10/19/2017 9:53:13 AM

From: Tom.

This Post:
00
284050.318 in reply to 284050.316
Date: 10/19/2017 10:00:16 AM
Overall Posts Rated:
9696
Hahaha 4pkt mi się podoba:-D

This Post:
00
284050.319 in reply to 284050.317
Date: 10/19/2017 10:01:39 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
darkonza,

a tak z innej beczki Jak myślisz, dlaczego twórcy gry zrobili skalę do 21, a nie np. do 30?:) Mamy pewność, że zawodnik z 21, rzeczywiście będzie miał mniej, a nie tyle samo co z Twoim 30? :>

Druga sprawa, czy Ty w swoim składzie masz tylko specjalistów ze skillami 21 np. w OD a reszta skilli poniżej 10 Dzięki temu od paru sezonów masz Majstra?

To: Tom.
This Post:
00
284050.321 in reply to 284050.318
Date: 10/19/2017 10:04:12 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Zawsze mogłem napisać, że zamiast rzucić do kosza. Rzuci swoją dziewczynę/narzeczoną/żonę

This Post:
00
284050.322 in reply to 284050.318
Date: 10/19/2017 10:05:05 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
840840
kontynując swój pomysł to w sumie można to przetestowac w pewien sposób w U21
po prostu trenować jakiś rocznik tylko w obronach
tacy zawodnicy nawet nie będą zepsuci i da sie ich odratować
plus oczywiscie tego zawodnika który ma punktować (i rezerwowych dla niego)
to pozwoli stwierdzić czy realizacja tego ma jakikolwiek sens

dobra, nagadałem sie, a teraz wracam do barłogu i zapadam w sen zimowy tak jak od dawna robi grzecznie większosć weteranów
pozdrawiam wszystkich i wielu świetnych pomysłów oraz ich realizacji życzę

@Campos
nie mam wysokiego OD, ale w PLK ma je bardzo wysoko BR66, wyżej niż nasza kadra

Last edited by darkonza at 10/19/2017 10:15:05 AM

This Post:
00
284050.323 in reply to 284050.322
Date: 10/19/2017 10:41:37 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
darkonza,

ale to Ty nie mając takich graczy a nie King, który ich ma wygrałeś Mistrzostwo Tak sobie tylko głośno myślę!

From: kozlik4

This Post:
11
284050.324 in reply to 284050.303
Date: 10/19/2017 10:43:37 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Jestem pewien, że da się wypracować w miarę spójny model treningu do 22-23 roku zycia.

Co innego wyobrazić sobie idealnego grajka, a co innego takiego stworzyć. Skoro jesteś pewien, że się da stworzyć uniwersalny model treningowy, który będzie prowadził usera "za rękę" to zakładam, że wiesz jak to zrobić. Teraz już doszliście do jakich skilli dążyć, więc z ogromną ciekawością czekam na model, o który jest przecież to całe "bicie piany". Bo chyba nie chodziło Ci o rozpisanie idealnych skilli końcowych?

Póki co zgadzam się w 100% z Darkonzą. Fajnie, że rozpisaliście te skille, ale tez fakt jest taki, że one były już publikowane wielokrotnie. Z resztą co chwilę ktoś wkleja jakiegoś mega grajka z TLa. Serio widzisz aż tak duży sens w przepisywaniu tego? Szczerze, wątpię by to odmieniło jakość treningu.

W zasadzie to myślę, że pokazując zbyt często bardzo odległą perspektywę można też zdemotywować, bo trening jest długi, efekty przychodzą powoli, po drodze są różne przeszkody (kontuzje, problemy z finansami) i nie oszukujmy się, do takich skilli dojdą nieliczni. Raczej zdecydowanie lepiej działa tzw. dewiza małych kroków, które prowadzą do dużych celów (czyli np. w realiach BB 48+ minut w każdym tygodniu), którą kierują się często sportowcy i która z resztą była choćby słynną dewizą Adama Małysza, który zawsze powtarzał "Nie myślę o wyniku, chcę oddać tylko dwa dobre skoki":D

Last edited by kozlik4 at 10/19/2017 10:44:14 AM

From: gooziec

This Post:
00
284050.325 in reply to 284050.324
Date: 10/19/2017 11:03:32 AM
Overall Posts Rated:
543543
Skoro skille były publikowane wielokrotnie, to czemu nie mamy rzeczy takich graczy? To że są one publikowane wielokrotnie w różnych wątkach to nie znaczy jeszcze że to załatwi całą sprawę. Znowu skupiliście się na jednym aspekcie, który z którym możecie walczyć, a zapominacie o innych jak chociażby zwiększenie dostępności tej wiedzy. Bo nie powie mi ktoś, że wystarczy podkleić wątek na forum. Trzeba też włożyć trochę wysiłku żeby dotrzeć do samych menadżerów.

Co do demotywacji to się nie zgadzam, bo w założeniach (moich) jest dotarcie do tych, którzy w tym momencie nie są zainteresowani treningiem. Poza tym nawet jak ktoś się znudzi w połowie? Nie wiem czemu tak kurczowo trzymacie się tego, że zawodnik musi być wytrenowany przez jednego zawodnika. Już kilkakrotnie pisałem, że w kadrze obecnie ponad połowa graczy była trenowana przez więcej niż 1 osobę. Czyli jednak okazuje się, że się da.

Co do zasad małych kroczków. To skoro nie jakiś ogólny plan, to jak chcesz coś takiego wprowadzić? Do tego potrzebni są skauci, którzy interesują się losem zawodników. A tego też teraz brakuje (przynajmniej w dorosłej kadrze).

Jeszcze raz podkreślę. Wcale nie uważam, że jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie jakiegoś ogólnego planu i uporządkowanie wątków kadrowych. Osobiście uważam, że to by pomogło, ale możecie mieć inne zdanie, ok. W takim razie może zastanówmy się co można zrobić innego?

Last edited by gooziec at 10/19/2017 11:06:33 AM

From: kozlik4

This Post:
11
284050.326 in reply to 284050.325
Date: 10/19/2017 4:09:05 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Skoro skille były publikowane wielokrotnie, to czemu nie mamy rzeczy takich graczy?
Masz jakąś straszną tendencję do wyolbrzymiania...Mamy takich graczy i kiedyś też mieliśmy. Czasem więcej, czasem mniej ale byli i są. Ale mniejsza o to...Generalnie chodzi mi o to, że od publikacji skilli, do których trzeba dążyć na pewno to nie zależy.
Trzeba też włożyć trochę wysiłku żeby dotrzeć do samych menadżerów.
Zgadzam się w 100%. Dlatego funkcja scautów jest nie do przecenienia. Ich nie zastąpi żadna rozpiska. Jeden scaut z pasją do treningu i zaangażowaniem jest w stanie poprowadzić kilkudziesięciu użytkowników bez specjalnej pasji do wytrenowania świetnych graczy i przy okazji zarazić ich swoją pasją.
Poza tym nawet jak ktoś się znudzi w połowie? Nie wiem czemu tak kurczowo trzymacie się tego, że zawodnik musi być wytrenowany przez jednego zawodnika. Już kilkakrotnie pisałem, że w kadrze obecnie ponad połowa graczy była trenowana przez więcej niż 1 osobę.
Ty zakładasz, że jak ktoś się jednego dnia znudzi, to drugiego dnia wystawi na sprzedaż. Dalej kupi go ktoś, kto od razu będzie gotowy do treningu zgodnie z wymogami NT i nie ma żadnego problemu:-) Jednak tak się w większości przypadków nie dzieje. Po pierwsze, zanim go sprzeda (o ile w ogóle sprzeda) to już często zawodnik straci bardzo dużo czasu. Po drugie, nawet jeśli go wystawi to nie ma pewności w jakie ręce grajek wpadnie.
Do tego potrzebni są skauci, którzy interesują się losem zawodników. A tego też teraz brakuje (przynajmniej w dorosłej kadrze).

Tutaj pełna zgoda! Zaangażowani scauci to podstawa. Przez zaangażowanie rozumiem kontakt kilka razy w sezonie i gotowość do odpowiadania na każdego maila usera. Jeśli tego faktycznie brakuje to trzeba bić na alarm i Carisma powinien szybko się tym zająć. Sezon zaniechania może zepsuć graczy bezpowrotnie.

Last edited by kozlik4 at 10/19/2017 4:13:15 PM

Advertisement