Ale macie rację z jednym - instrukcja powinna być czytelna dla wszystkich. Czego się z naturalnych przyczyn nie da zrobić, bo zawsze znajdzie się osoba, która nie zrozumie jakiegoś fragmentu, mimo że 4000 innych osób będą go rozumieć idealnie ;) Jeżeli jednak są tu osoby, które uważają, że można w prosty sposób pomóc nowym użytkownikom (lub tym, którzy o koszykówce amerykańskiej nie mają pojęcia) dodając zdanie czy dwa, lub lekko zmieniając zapisane w niej treści, to można to zrobić. Co prawda nie uważam, że jest to konieczne, ale... ta gra nie jest dla mnie. Co prawda uważam, że większą frajdę stanowi dochodzenie do wielu rzeczy samemu lub pytanie na forach (dzięki czemu gro użytkowników może się wciągnąć w grę), jednak rozumiem "potrzeby tłumu" Dlatego na pierwszy ogień pójdzie strona o drafcie oraz opisy "taktyk" trenerskich, o których ostatnio tak dużo się mówi. W wolnej chwili przyjrzę się też całej treści instrukcji i pomyślę, co jeszcze może stanowić niejasność. Ale mówię od razu - żadnych wielkich czy rewolucyjnych zmian nie będzie
Takiego właśnie stanowiska oczekiwałem.
Dziękuję.
@GM-Dejvidd
Najpierw interpretujesz, a za chwilę piszesz, że jest to błędne zachowanie. Zaprzeczasz sam sobie.
Co interpretuję? Bo nie rozumiem.
Niczego nie bronię. Wy tu narzekacie, że jest bardzo bardzo źle, a jak ktoś wam powie że wcale nie jest aż tak źle, to już że broni czegoś, że nie wczuwa się w sytuację początkującego, że odnosi się li i jedynie do swojej obecnej wiedzy.
Jeżeli na jakiś temat toczy się dyskusja to zabierając w niej głos można stanąć po jednej ze stron bądź po drugiej, używając stosownych argumentów. W ten sposób bronisz którąś z racji. Na tym polega konwencja dyskusji.
A Ty, wsadziłbyś kota do mikrofalówki?
A czy my teraz rozmawiamy o mnie?
Tłumaczyłem to już. Tłumaczy Tobie B.B.King, który specjalnie dla Ciebie wyróżnił nawet dwa rodzaje informacji do zdobycia w tej grze. Nakreślając, że jedne powinne być maksymalnie czytelne i oczywiste - a taką informacją jest chyba np. kolejność w drafcie (i ogólnie tabela ligowa oraz wszelkie kwalifikacje) a także taką informacją jest ustawianie zmian przez trenera (co doprowadziło nawet do teorii o błędzie gry) - czyż nie?
Są też inne informacje (nazwijmy je pozainstrukcyjnymi), które jednym pozwalają awansować do II ligi oraz półfinału Polski a których zdobycie innym graczom zajmie więcej czasu. I dlatego jedni grają w PLK a inni w V lidze.
I o załączenie tych informacji do instrukcji jakoś nie wnioskuję. Bo na tym polega ta gra. To jej jak ktoś to tutaj ujął - esencja.
Do tej całej rozwijającej klub wiedzy można dochodzić w samotności (empirycznie) czy też z kolegami z forum. Co kto woli ;)
Dopóki nie zrozumiesz tej zasadniczej różnicy i nie wyjdziesz z drewnianego domku dopóty dalsza rozmowa na ten temat nie ma najmniejszego sensu.
Rzekłem.