BuzzerBeater Forums

BB Poland > [IDEA] Zmiany w transferach .

[IDEA] Zmiany w transferach .

Set priority
Show messages by
From: B.B.King

To: Jax
This Post:
00
163502.32 in reply to 163502.1
Date: 11/8/2010 5:20:34 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wystarczy naliczanie pensji od razu - ograniczy diwajn triki. Głupota, że nie jest to już wprowadzone.
Natomiast już teraz dobre jest to, że w PO legendarne triki (tak to się tu powinno nazywać) są niemożliwe.

Co do kwesti samego day tradingu, to masowy jest dosyć mocno zastopowany poprzez spadające procenty z transferu w zależności od ich liczby. 30 transferów przez sezon i otrzymujesz w pierwszym tygodniu 40%. Więc zyski spadają, w pewnym momencie sprzedając 10x więcej nic nie zarobisz ;-) Wg mnie to kapitalny mechanizm. Nie przeszkadza gdy nawet potrzebujesz wymienić cały skład (około 10-12 zawodników) jednorazowo (bo przykładowo zmieniasz koncepcję gry, chcesz trenować reprezentantów, lub odwróconych) ale z drugiej strony nie jesteś w stanie zrobić regularnej hurtowni z nieograniczonymi zyskami.

Całkowite zlikwidowanie DT nie jest potrzebne a powiem nawet więcej, mogłoby zaszkodzić grze. DT działa stabilizująco na ceny, co jest dobre. Jak komuś się czasem uda coś na boku dorobić to też źle się nie dzieje, w końcu to też element gry. Ważne, żeby nie był to element jedyny dominujący (a chyba nie jest).

Pozostałe pomysły nie są potrzebne, trzeba uważać, żeby nie wylać dziecka z kąpielą. Bardziej mogą zaszkodzić zespołom, które nie handlują, a ich jest o wiele więcej.
Sztuczne ograniczenia przeszkadzają, zasady powinny być takie, żeby można było stosować jak najwięcej strategii a nie jedną z góry ustaloną. Jak ktoś się chce wzmocnić przed PO - normalna sprawa, póki ma kasę na zakup i pensje. To tylko element strategii kiedy to zrobić. Ma to swoje zalety ale też i wady (m.in. ceny przed PO są wyższe). Jest wybór, jest zabawa.

Co do wyższej pensji zagranicznych zawodników - tu jest to już rozwiązane, tylko trochę inaczej. Ta pensja jest odbierana w gadżetach. Można się tylko zastanawiać czy ustawione proporcje są właściwe na każdym poziomie ligowym (wydaje mi się, że niekonieczne).

A co do transferu tego Litwina, cena wygląda na przesadzoną. Pensja to też skill, a na takim poziomie chyba decydujący, dużo ważniejszy niż wszystkie pozostałe razem wzięte ;-) Z tego co widziałem, to zawodnicy o takich pensjach zwykle chodzą za mniej, raczej w granicach kwoty zakupu, a nawet niższej. A kupcem był ktoś kto słabo prowadzi drużynę (widzę u niego w drużynie wszyscy w formie niższej niż porządna). Właściciel albo ma blade pojęcie o grze, albo miał jakiś irracjonalny kaprys, względnie kończy z grą, ten grajek na pewno nie jest mu do niczego potrzebny, może do szybszego zbankrutowania.

From: Thurin

This Post:
00
163502.33 in reply to 163502.27
Date: 11/8/2010 5:23:21 PM
Overall Posts Rated:
11131113
A jednak na początek to byś tymi 30 dniami nie pogardził :) Na więcej wg mnie nie ma co liczyć :)
Nie zauważyłem edytki ;)

This Post:
00
163502.34 in reply to 163502.32
Date: 11/8/2010 5:35:13 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11491149
Second Team:
The French Bulldogs II
Mój pomysł polega na czym innym. Wydaj mi się bardziej zbliżony do rzeczywistego świata koszykówki. Można zrobić tak, że każdego kupionego zawodnika o potencjale MVP lub wyższym, nie można sprzedać bez rozegrania minimum 10 meczy mistrzowskich, bo zawodnik o takim potencjale ma bardzo wysokie mniemanie o sobie i po szybszej sprzedaży, wkurza się, obsmarowuje klub w mediach i przez to wpływa na odejście dodatkowo 25% karnetowych fanów po sezonie. Problem z Divine trikami powinien zniknąć, a Ci których sposobem na grę jest DT, dalej sobie będą handlować tyle, że zawodnikami poniżej potencjału MVP...

Wszak prawdziwych gwiazd sportu nie mozna traktować przedmiotowo!

This Post:
00
163502.35 in reply to 163502.34
Date: 11/8/2010 6:34:16 PM
Overall Posts Rated:
1212
Szkoda tez,ze nie mozna trade'owac zawodnikow...ale to juz zbyt skomplikowane by bylo,za duzo osob wtedy mialoby ochote robic jakies kanty,ktore bylyby pewnie trudne do wysledzenia.

This Post:
00
163502.36 in reply to 163502.34
Date: 11/8/2010 6:34:16 PM
Overall Posts Rated:
1212
Szkoda tez,ze nie mozna trade'owac zawodnikow...ale to juz zbyt skomplikowane by bylo,za duzo osob wtedy mialoby ochote robic jakies kanty,ktore bylyby pewnie trudne do wysledzenia.

This Post:
00
163502.37 in reply to 163502.36
Date: 11/8/2010 7:10:03 PM
Overall Posts Rated:
1212
W sumie to tak na prawdę wystarczyłoby wprowadzić dwa z tych punktów. Mianowicie pkt.7 mówiący o terminie jaki zawodnik miałby spędzić w drużynie. Nie musiałoby to być ściśle określone 30 dni, ale wielkość zależna od kilku czynników. Nie wiem czy ktoś z Was gra w sokkera ale jest tam taki haczyk na zbyt częste transfery - mianowicie - zawodnik może odmówić wystawienia na TL, jeżeli następuje to zbyt szybko od momentu zakupu, jeżeli ma kiepską formę, jeżeli klub dokonał wielu transferów w przeciągu jakiegoś okresu czasu, jeżeli jest kiepski nastrój klubu kibica. Tu też można by pomyśleć o takim miksie.

Fajna jest też opcja ze zgraniem - to motywowało by do utrzymywania jak największej liczby zawodników przez dłuższy okres czasu.Także nawet jakby dokonywano takich transferów to raczej nie nagminnie bo negatywnie odbijałby się na grze drużyny.

@ a może rozwiązaniem wszystkich problemów byłoby po prostu zwiększenie ilości kasy w BB. Tu inflacja nam nie grozi :) Trzeba by szepnąć BBkom by cosik jakiś sponsoring dodali.

Last edited by RiciRicardo at 11/8/2010 7:18:26 PM

From: kokos
This Post:
00
163502.38 in reply to 163502.37
Date: 11/8/2010 9:53:49 PM
Legendy Wrocław
PLK
Overall Posts Rated:
295295
Fajna dyskusja. Tak powinno byc zawsze, kulturalna wymiana zdan, plus w miare krotkie posty ;].
Moja propozycja na tego typu zmiany(ktora tak mi sie wydaje zalatwila by ten problem), to wprowadzic odprawe, tak jak w przypadku personelu. To by urealnilo gre przy okazji, bo jak np. kontraktujemy gracza i go nagle zwalniamy to nalezy mu sie ''odszkodowanie''.

From: toporek

This Post:
00
163502.39 in reply to 163502.38
Date: 11/9/2010 2:31:48 AM
Overall Posts Rated:
4040
Mamy miłą dyskusję ponieważ większość nie wierzy w to że mamy szansę na wprowadzenie jakichkolwiek zmian. I chyba rzeczywiście tak się stanie jeśli wysuniemy tak dużo propozycji. Dużo większa szansa na zmiany będzie jeśli zaproponujemy 1-2 ale konkretne i łatwe do wprowadzenia. Myślę o takich:
1. Odrawa przy sprzedaży zawodnika.
2. Wprowadzenie ankiety na forum - chyba tego nie ma?

From: mao231™

This Post:
00
163502.40 in reply to 163502.39
Date: 11/9/2010 3:45:11 AM
Overall Posts Rated:
3030
@ założyciel wątku

moim zdaniem nie ma w tym nic złego, jeśli ktoś tak chce niech robi i niech w jego ocenie zostanie, tobie tez nikt tego nie zabrania i możesz tak samo prowadzić politykę transferową, i nie jest to mój atak na ciebie tylko opinia na ten temat. co do sprzedaży zawodników po 30 dniach czy po iluś tam meczach tez uważam za złe, bo wielu managerów na tym zarabia, siedząc godzinami na TL i szuka okazji żeby kupić za pól ceny a sprzedać korzystniej. Dlaczego co oni mają być karani poprzez uniemożliwianie tego procederu za swoją aktywność na TL? Jeśli będzie taka ankieta dajcie znać zagłosuje na NIE ;p

This Post:
00
163502.41 in reply to 163502.39
Date: 11/9/2010 3:48:23 AM
Overall Posts Rated:
179179
Chamstwo czy obrażanie w dyskusji nie oznacza, że dyskutujący wierzą w swoją sprawę;).
Propozycji jest kilka, po to aby je dobrze przedyskutować, a może na podstawie tego zrodzi się jakiś genialnie prosty pomysł. Każdy może się wypowiedzieć, każdy może przedstawić swój punkt widzenia. Jako społeczność możemy ostatecznie wybrać jedną czy dwie. Dopracować i ruszyć do BBów
1. Odrawa przy sprzedaży zawodnika.
2. Wprowadzenie ankiety na forum - chyba tego nie ma?

Mógłbyś wyjaśnić punkt drugi?;) Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą ankietą? Jak ankiety mają zmienić kwestie mutant-handlu czy DT?:)
Pozdrawiam

From: piotras

This Post:
00
163502.42 in reply to 163502.39
Date: 11/9/2010 4:14:57 AM
The In Your Face Dunkers
IV.3
Overall Posts Rated:
117117
Mamy miłą dyskusję ponieważ większość nie wierzy w to że mamy szansę na wprowadzenie jakichkolwiek zmian.

I tu masz niestety rację. Co byśmy nie wymyślili, to panowie w Bostonie mają gotową odpowiedź, która brzmi (domniemam na podstawie ich różnych wypowiedzi z globala):
"Zmiany nie są potrzebne, ekonomia gry jest mechanizmem, który sam się reguluje. Fluktacje i "wtopy" rynkowe (vide zakup Litwnina przez Greka) są normalne, właściciele klubów się nadal uczą jak zarządzać finansami (widać, że wielu z nich ma wyobraźnię jak polski kierowca białego "sajczento").
A free agents są po to, żeby szybciej doprowadzić ekonomię gry do stabilizacji, nawet za cenę krachu, z jakim mamy do czynienia. Dodatkowo nie mamy zamiaru ograniczać ilości dróg, jakimi można zarządzać klubem."
Koniec cytatu:)

Pomysły w tym wątku są fajne, ale u góry wytłumaczyłem, czemu nie z bardzo chce mi się w to wgłębiać. Jeśli sami już nie myślą o tego typu zmianach, to my ich nie przekonamy. Może chce się komuś pociągnąć wątek na globalu?

Advertisement