Zrobisz jak zechcesz...ale ja Cię przestrzegam. Możesz mnie olać, zbesztać, cokolwiek;-) Nie mniej piszę to z dobrej woli i mam nadzieję, że to odczujesz. Według mnie robisz strategiczne błędy w najważniejszym momencie pracy selekcjonera czyli podczas przeglądania i selekcji grajków z draftu i to może się potem fatalnie odbić na kondycji całego rocznika.
1. Od kilkunastu sezonów allstarzy nie są pod obserwacją scautów
2. Żaden allstar nie ma prawa zbawić U-21. W U-21 liczą się przede wszystkim główne skille. To nie nowość. Allstarom w dobrej drużynie U-21 musi brakować potencjału. Allstar w kadrze to ewidentny przejaw słabości drużyny.
3.Szczerze mówiąc nie podoba mi się ten SF mimo wysokiego SS10. Dziwnie to jest rozłożony zawodnik. W zasadzie to najbliżej mu do PG. SS nabija mu OD, HN i DV. Brakuje tylko PS i byłby świetnym rozgrywającym. DV i HN to umiejętnośc, które nie są jakoś specjalnie potrzebne SFowi, a podejrzewam że były trenowane tylko dlatego, że ograniczał go potencjał. OD nigdy za wiele ale do U-21 jest mało czasu więc według mnie jest za duże jak na SFa. 10 spokojnie by wystarczyło. Za to brakuje RB, IS i ID!
4. Nie podniecałbym się specjalnie sumą skilli...a Ty to nagminnie robisz tak jakbyś w ogóle nie wyciągnąłeś wniosków, a przecież miałeś już okazję zobaczyć na TLu zawodników włoskich, rosyjskich czy łotewskich. Czym nas zlali? SS10, czy głównymi skillami?
Co do drugiej sprawy - sprawdzania zawodników o pensji 2000 ... w bazie od około 3000 jest aktualnie 400 zawodników. Uważam, że w pierwszym roku wysłanie przez skautów 400 maili z prośbą o dostosowanie treningu pod kadry, to naprawdę dużo.
Tutaj wychodzi właśnie Twój brak doświadczenia...ale masz prawo. Żeby nie było za gorzko to muszę przyznać, że jak na menadżera grającego właśnie swój 6 sezon i tak jesteś całkiem wprawiony:-)
1. Od przybytku głowa nie boli. Twoim zadaniem jest wyselekcjonowanie wszystkich, którzy mają szansę na U-21. Zobaczysz ilu grajków z tych 400 później odpadnie...Żeby się nie okazało, że po 4 sezonach treningu nie ma kim grać. Tym bardziej, że tam pewnie pełno allstarów, którzy o ile na SF jeszcze od biedy mogą się przydać to już na pozostałych pozycjach są kompletnie bezużyteczni.
2. Nawet sobie zapewne nie zdajesz sprawy jak wielu wartościowych graczy o pensji między 2000-3000 pomijasz sprawdzając tylko grajków od 3000. To jest masa pożytecznych grajków, z których każdy może być potencjalnym reprezentantem U-21/ Wystarczy popatrzeć na TLu jacy zawodnicy mogą się kryć pod takimi pensjami.
Oczywiście nie wszyscy to Polacy. Wartych uwagi U-21 Polaków jest zdecydowanie więcej na TLu, ale przecież nie chodzi o to by tu teraz wszystkich pominiętych Polaków z TLa wklejać, tylko by pokazać przykłady tego co się może kryć pod pensją nawet minimalnie przekraczającą 2 000. Nie mówię już o tych bliżej 3 000.
Ok sprawdziłeś tych allstarów. Niech już będą jak nie szkoda czasu na koordynowanie ich treningu, ale zobacz jak wielu grajków z większym potencjałem i zdecydowanie bardziej pożytecznych dla U-21 ominąłeś? Wkleiłem tylko kilku pierwszych losowo wybranych z TLa. Ilu jeszcze jest grajków, którzy nie są wystawieni na sprzedaż? Nie lepiej ich "odkryć" a tych allstarów sobie darować?
Last edited by alicja at 9/19/2013 4:12:30 AM