Najfajniej by było zobaczyć ile osób może się na ten zapis w regułach nabrać. Jeśli 2/100 to faktycznie nie ma sensu. Ale jeśli 20/100 to już za dużo.
Dla Ciebie jest to oczywiste, ale Ty przecież tworzyłeś polską wersję. A dla mnie były niejasne. Gdyby ktoś mi powiedział, że mam wskazać właściwą interpretacją na podstawie samych reguł i jeśli źle wskażę to obcinamy rękę, to nie zaryzykowałbym ;-)
Sprawdziłbym sobie wyniki poprzedniego draftu, żeby mieć pewność. Ale właśnie wg mnie nie o to chodzi - w kwestii przepisów nie powinno pola do interpretacji.
A ten fragment można interpretować na dwa sposoby:
da z 16 drużyn danej ligi może wybierać trzykrotnie, w kolejności odwrotnej niż kolejność, jaka miała miejsce na zakończenie sezonu,
Być może interesujące byłoby się dowiedzieć czy w innych krajach się na to nabierają? Może faktycznie w USA ludzie jako oczywiste traktują, że kolejność w lidze oznacza zupełnie co innego niż kolejność w konferencji. Ale oni są na tym wychowani i pewnie wątpliwości jakie mogliby mieć zostały rozwiane wiele lat temu, gdy interesowali się draftem w NBA.