1. Włoch
(8076737) Spadł z TL więc podam jego skile.
ID: Swietna(13)
IS: Swietny(13)
REB: Wspaniały (15)
BLK :Silny (8)
Do tego doświadczenie porządne (7) i kondycja żałosna(2).
2. Chinczyk
ID: Zdumiewająca (17)
IS: Zdumiewający (17)
REB: Sprawny (9)
BLK : Słaby (5)
Doswiadczenie przeciętne (6) i kondyzja okropna(1)
Skile poboczne podobne.
Róznice są takie, że Chinczyk gra przeciw dużo słabszym zawodnikom niż Wloch. Chinczyk ma srednie 24pkt i 12 zbiórek. Gra ze skutecznoscią ponad 60%. Włoch rzuca 6 pkt i zbiera 12 piłek. Gra też 7 minut mniej. Rzuca ze skutecznoscią 35%.
Można zobaczyć, że Włoch w sezonie 17 grał w słabszej lidze i miał lepsze statystyki meczowe. Rzucał srednio ze skutecznością 55%.
Poszedł do ligi lepszej, zaczął grac stosunkowo gorzej, a jego ocena podskoczyła. Czyli odwrotnie niz to czego sie spodziewałem i to o czym pisze Huanito. Napisałeś że ten sam zawodnik w lidze V bedzie miał ocenę 14, a w I ocenę 9.
Nie widac tego na przykładzie sezony 17 i 18 jeśli chodzi o Włocha. Jego osiągnięcia meczowe spadły, ale zupelnie nie przełozyło sie to na ocenę. Jaki wpływ poszczególny czynnik ma na ocenę? Piszecie, że obrona to połowa oceny. Jak to jednak ocenić? Jesli koleś ma znakomitą obrone, a słaby blok to jak to ocenić? Dla mnie nie ma znaczenia czy koles ma 1 blok w meczu czy 4. Jednak może na ocenę to bardzo wpływa. Jest to traktowane, jako częśc rzemiosła koszykarskiego i jeśli wykonuje ją słabo to ocena leci na dół, choć nie ma to rzeczywistego wpływu na wynik meczów, albo mały(moim zdaniem).
Wtedy ta ocenę mozna sobie wsadzić. Bo po co mi koleś co bedzie miał dwa razy więcej bloków i jego ocena idzie w górę, a bedzie grał na skuteczności duzo słabszej i bedzie słabiej bronił. Ich ogólna ocena może być podobna, ale jednemu bedzie ja zwyzać czynnik wazny, a drugiemu czynnik mało wazny.
To samo dotyczy wymienionych dwóch graczy. Spodziewałem sie że Chinczyk bedzie miał wyższą ocenę. Nie moge zrozumiec czemu ma tak niską. Gra w słabszej lidze i wyróznia sie jeśli chodzi o statystyki meczowe. Jednak tak jakby odwrotnie działa to na jego ocene meczową. Może to jakas wypadkowa wielu czynników. Trzeba przyznać, że przeciwników miał raczej słabych. Liderzy mają oceny na poziomie 9 .
Do rzeczy. Jak mam ocenić tego Chinczyka. Czego moge sie po nim spodziewać? Czy jego ocena bedzie mimo wszystko stabilna? Czyli mogę sie spodziewać gry na poziomie 12,5? Jak duże znaczenie ma kondycja? Zauwazyłem że doświadczenie ma dośc duże znaczenie, jednak ciezko ocenić mi wpływ kondycji.
Wczesniej jeszcze miałem na oku polskiego centra. koles grał na poziomie 15. Miał ID :16, IS:12, REB: 12. Ocena wysoka więc myśle sobie, wazna jest obrona. Szukam innych kolesi z wysoka obroną, do tego chinczyk ma swietny atak ...ale ocene słabą. Nie potrafie ocenić graczy
Last edited by John Stockton at 1/18/2012 8:18:52 AM