BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21]- Puchar Pocieszenia - S31

[U21]- Puchar Pocieszenia - S31

Set priority
Show messages by
From: picia

This Post:
00
270679.33 in reply to 270679.32
Date: 6/30/2015 9:57:28 AM
Overall Posts Rated:
234234
Najdziwniejsze, że Słoweniec jeszcze nie zgłosił...

This Post:
00
270679.34 in reply to 270679.31
Date: 6/30/2015 10:25:51 AM
Overall Posts Rated:
5454
Jasne, że zgłaszaj. Tylko przelicz wszystko żebyśmy nie wpadli z deszczu pod rynnę ;)

This Post:
00
270679.35 in reply to 270679.34
Date: 6/30/2015 10:33:08 AM
Overall Posts Rated:
15061506
Wtedy gralibyśmy z Iranem. Też twarde sztuki, ale wolę ich od Czechów. Atak na naszym poziomie, obrony znacznie słabsze, z HCA powinniśmy z nimi wygrać, może nawet udałoby się rzucić TiE.

BTW Co do sprawy z walkowerami, na forum selekcjonerów Ukrainiec też marudzi (dostanie Hong Kong zamiast Kanady), widać nie jesteśmy samotni w tej sytuacji!

EDIT: Bug naprawiony, jednak gramy z wyżej opisanym Iranem.

Last edited by Siwy at 6/30/2015 2:52:50 PM

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.

To: Siwy
This Post:
00
270679.36 in reply to 270679.35
Date: 6/30/2015 3:45:39 PM
Overall Posts Rated:
234234
Elegancko :)

Iran ostatnio też sporo enta potracił... looozika można zagrać spokojnie.

This Post:
00
270679.37 in reply to 270679.36
Date: 7/1/2015 5:32:15 PM
Overall Posts Rated:
5454
Iran wygląda dużo przyjemniej niż Czesi. Chociaż w następnej rundzie może już nie być tak różowo.

This Post:
11
270679.38 in reply to 270679.37
Date: 7/4/2015 11:42:33 AM
Overall Posts Rated:
15061506
picia- chętnie grałbym luzikiem, sęk tylko w tym, że zawsze może na nas czekać TiE vs CT, Iran musi zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest faworytem... nie wiem, czy jestem w stanie takie coś zaryzykować, muszę to jeszcze przemyśleć

POLSKA-IRAN 1/16 finału Pucharu Pocieszenia

Po świetnej rundzie zasadniczej nadszedł czas próby. Co prawda niezbyt trudnej, ale zawsze próby. Po raz pierwszy od dłuższego czasu czeka nas mecz, którego nie możemy przegrać. W przypadku porażki po prostu nasza przygoda z Pucharem Pocieszenia się kończy. Trzeba będzie uważać na ent. Miło będzie mieć wyższy entuzjazm przed arcytrudną grą z Rosją, ale sami przyznacie, że większy użytek jest z 8 enta przed grą o stawkę niż z 10 przed sparingiem...

Iran będzie mocniejszym przeciwnikiem od Irlandii. Świadczy o tym chociaż fakt, że wygrali z nimi 14 punktami... choć warto nadmienić, że grali u siebie. Pensje mniejsze od naszych, na średnim poziomie, ale wśród czołówki graczy mają sporo sprawnych... Oczywiście, my też mamy wiele 8 i 9 w GS, ale Irańczycy (tutaj ciekawostka: Pers a Irakijczyk mają się do siebie jak Polak a Mazowszanin, tylko Grecy podobno sprawę przeinaczyli) mimo wszystko się pilnują

Z naszej kadry wypadł Bartosz Sałata. Nie chodzi tutaj o słabą formę czy inne czynniki, choć ostatnio był on kontuzjowany. Po prostu mamy zbyt dużo obwodowych i Bartek nie mieścił się w zespole. Zastąpi go 20-letni Piotr Slabon. Podkoszowych w tym roku mamy trochę mało w kadrze, a Piotrek jest w dobrej formie i ma... pewne atuty, których dotychczas mocno brakowało mi w zespole. W sezonie 32 to od niego pewnie będzie się rozpoczynało ustalanie składu. Poza tym w kadrze nadal nudne solidne-sprawne, jak wiecie... tutaj chciałbym ostrzec, że nie wiem, jak będzie wyglądała sytuacja z Choromańskim, ostatnio formą nie porywa...

Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że w najbliższych dniach może mnie nie być na BB. Dlatego też już dziś zapowiadam mecz i staram się ustawić skład. Jeśli jutro, pojutrze będę miał okazję coś w taktyce poprawić, będzie miło. Jeśli nie, to trudno, mam nadzieję, że dzisiejsze decyzje okażą się wystarczająco dobre.

Ciekawostki:

Już w 6 wieku p.n.e grano w Polo, co było głównie formą szkolenia dla kawalerii.

Poligamia jest legalna w Iranie, mężczyźni mogą poślubić do czterech żon.

Jeżeli dziewczyna jest molestowana lub szykowana, karana jest za to jej matka, ponieważ zle wychowała córkę.

Irańczycy od 2500 lat zajmują się tkaniem dywanów. Mimo że doszli w tym do perfekcji często celowo popełniają błąd tłumacząc że tylko Bóg jest nieomylny.

W 2012 roku irańska policja ogłosiła, że Google jest narzędziem szpiegowskim.

W kraju tym nie można czytać gazet w toaletach, ponieważ znajdować się w niej może "święte słowo" lub zdjęcie imama.

This Post:
44
270679.39 in reply to 270679.38
Date: 7/4/2015 3:25:19 PM
Overall Posts Rated:
234234
IMO co do meczu z Iranem:

- gramy u siebie
- mamy lepszy skład
- Iran ma mało enta ( co najmniej dwa ostatnie mecze grali normal lub CT), a my troszkę go nazbieraliśmy.

Z Rosją:

- nie mamy przewagi parkietu,
- przeciwnik jest z zupełnie innej półki,
- Rosja będzie miała sporo enta,
- Rosja jest chyba mocniejsza, niż staty pokazują - jak w meczu z Wenezuelą.

Jeśli nie oszczędzimy enta w 1/8, to w 1/4 nasze szanse spadają znacznie. Co to za różnica, czy przegramy w 1/8, czy w 1/4. Takie jest moje zdanie, ale może się mylę. To Ty podejmujesz decyzję.

A mamy większe szanse z Iranem TiE vs CT, niż potem z Rosją CT na CT przy niższym encie.

Ten Słaboń wygląda potężnie...

From: Siwy

This Post:
00
270679.40 in reply to 270679.39
Date: 7/5/2015 12:16:28 PM
Overall Posts Rated:
15061506
IMO

-CT vs CT w 1/8 nie ma prawa być, wyobrażasz sobie, że Rosjanie wystrzelą się już w 1/8? Po dobrej fazie zasadniczej pewnie nastawiają się na walkę o końcowe zwycięstwo, więc nawet nad normalem będą się zastanawiać... Pewnie go wrzucą, jeśli rzucimy jakieś hasło w stylu "CT lub śmierć", ale na CT nie liczyłbym.
-wydaje mi się, że całe zbieranie enta jest przereklamowane... ew. normal może zbiłby nam entuzjazm o 1 punkt, wydaje mi się, że w końcowym rozrachunku nie odbierze nam to więcej, niż 3-4 punktów w meczu. Rożnica pomiędzy TiE/normal lub normal/CT wydaje się być znacznie potężniejsza.

Według mnie różnica pomiędzy eliminacją w 1/16, 1/8 a 1/4 już jest. Zawsze jest to dalszy etap turnieju, poza tym może nam to minimalnie ułatwić następne ME. Dlaczego? Ranking... Chociaż należy pamiętać, że zawsze staram się działać ostrożnie. Czy zbyt? Może. Jutrzejszy mecz pokaże, kto ma rację. Mam nadzieję, że Persowie naiwnie wierzą, że mają szanse i nie zagrają meczu o wszystko. Wtedy ich musimy przejść.

Aha, też się zgadzam, że Słaboń to potęga, tylko ten potencjał... Przy MVP byłby genialny.

Last edited by Siwy at 7/5/2015 12:17:26 PM

This Post:
55
270679.41 in reply to 270679.39
Date: 7/6/2015 3:20:02 PM
Overall Posts Rated:
15061506
IRAN 71, POLSKA 70

A więc jednak byłem złym prorokiem. Zagrałem TiE vs CT i przegrałem 1 punktem. Sensacja stała się faktem- odpadamy zdecydowanie, zdecydowanie za wcześnie z międzynarodowych rozgrywek. Biorąc pod uwagę, jak mocną kadrę mieliśmy w tym sezonie, muszę powiedzieć: to jest klęska. Mieliśmy potencjał na to, by być w tym roku w top 4 na świecie (mówię to poważnie, Tajwan jest już o krok od półfinału MŚ...). Nie będzie nas nawet w top 25. Przepraszam.

Dlaczego przegraliśmy? 1-punktowa porażka jest na tyle mała, że olbrzymia ilość małych detali mogłaby równowagę o ten punkt przesunąć. Normal z Białorusią. Motion zamiast LI. Za niskie nastawienie. Słaboń (licząc z FT, miał 3 rzuty w ostatnich 3 sekundach, wystarczyłoby, że trafił choć jeden... wszystkie spudłował). Za niska forma któregokolwiek z kadrowiczów. Kadrowicze, których menago robili chyba wszystko, by ich zawodnicy nie grali w kadrze (spokojnie, nie mówię tu o żadnym z obecnych członków kadry, dzięki za wszystko, zrobiliście kawal świetnej roboty przy treningu i formie). Pech. Niemniej jednak zdecydowała tutaj kombinacja CT z odwróconym patientem. Taka mikstura potrafi być zabójcza. Iran dzięki patientowi zyskał kilka punktów, które zmieniły nasze potencjalne minimalne zwycięstwo w ich minimalną wygraną. O sile CT rzuconego na TiE nie będę się rozpisywał. Jeśli mieliście kiedyś z taką bronią do czynienia, wiecie, że potrafi ona czynić rzeczy nieprawdopodobne. Wiem, co mówię, kilka takich spotkań zaliczyłem i widziałem...

O ocenach meczowych przy takich meczach nie ma co mówić. Bo nic nie są w stanie one powiedzieć.

Jeśli chodzi o poszczególnych zawodników, Kobyliński był o punkt od zostania bohaterem. Dzisiaj to on dostawał najwięcej sytuacji rzutowych i je wykorzystywał, zdobywając 30 punktów. Poza tym na wyróźnienie zasłużył Smyczek, 19 minut, ani jednego pudła, świetna gra w obronie (3 bloki i przejęcie), sporo zbiórek... Szkoda, że bunga dała mu tak mało "czasu antenowego". O reszcie zawodników nie chcę mówić. Mogę tylko powiedzieć, że danie Manajowi aż 47 minut być może było kolejnym błędem, który przesądził o wyniku spotkania.

Po tym meczu pozostaje pytanie: co z tą Polską? Teraz mamy 4 tygodnie sparingów, możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Możemy za tydzień sprawdzić, jak mógłby wyglądać ten mecz przy graniu LI. Możemy ogrywać nowy skład. Możemy pozwolić zagrać zawodnikom, którym niewiele zabrakło do wejścia do U21 (pod warunkiem, że nie mieli problemów z GS, nadal sądzę, że Dempniak i Czaplewski zagrali w U21 o jeden mecz za dużo). Możemy nawet docenić najaktywniejszych na forum (tak, jak kiedyś wręczano nagrody za typerkę reprezentacyjną). Jest wiele możliwości. Na pewno muszę jeszcze zrobić nowe bazy. Byłoby chamstwem zrzucić ten żmudny obowiązek na nowego selekcjonera...

Tak, nowego selekcjonera. W tym miejscu chciałbym oświadczyć, iż nie będę ubiegał się o następną kadencję. Nie jest to bynajmniej (przynajmniej w całości) pokłosie wyniku, którym kończę te 2 sezony. Po prostu obawiam się, że mogę nie wyrabiać się z łączeniem posady trenera U21 z życiem prywatnym. Od września będę musiał poświęcić mu więcej czasu (ostatni rok nauki w liceum, wiadomo, matura) i nie chciałbym ani zaniedbać nauki, ani zaniedbać naszej repki. Podejmując wybór między szkołą a grą, muszę wybrać szkołę. Nie jestem pewien, czy dam radę, dlatego wolę nie ryzykować tego, że zawiodę blisko 120 Polaków zainteresowanych naszym zespołem (wg sondy).

cdn. (kończy mi się powoli miejsce)

This Post:
00
270679.42 in reply to 270679.41
Date: 7/6/2015 3:42:39 PM
Warsaw Mutants
III.4
Overall Posts Rated:
10801080
Dzięki za te 2 sezony. Żałuję, że Tomasz "Rudy Gej" Szlaski nie pomógł jakbym chciał no ale z formą nie było u niego idealnie.
PS. Nie wiedziałem, że jesteś taki młody, że teoretycznie chyba mógłbym być Twoim ojcem :)

Last edited by Kaznodzieja at 7/6/2015 3:43:10 PM

This Post:
33
270679.43 in reply to 270679.41
Date: 7/6/2015 3:43:02 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Tak więc, kontynuując...

W tej chwili BARDZO, BARDZO WAŻNE jest to, żebyśmy znaleźli kandydata gotowego do tego, aby zostać selekcjonerem U21. Znaleźć kogoś, kto przede wszystkim będzie w stanie poświęcić minimum 3 godziny tygodniowo wyłącznie na kadrę. Tyle powinno wystarczyć na ustalanie taktyki, obserwację przeciwnika, utrzymywanie kontaktu ze społecznością i trenującym, a może i na obejrzenie choć fragmentu meczu i aktywność na czacie. Jak w przypadku pracy skauta, to podstawa do tego, by móc coś stworzyć. Wszystko ponad to będzie już tylko dodatkowym zaletami. Na pewno im więcej wiedzy o BB, tym lepiej. Znajomość taktyki, treningu, umiejętność zorganizowania się i rozpracowania rywala, spryt i doświadczenie - każdy z tych elementów sprawia, że jest się lepszym graczem, i kandydatem na selekcjonera. Jeśli zgłosi się sporo poważnych kandydatów (mam nadzieję, że tak będzie- mimo wszystko to pokazałoby się, że udało się zwiększyć zainteresowanie U21), można jednak założyć, że na pewno uda nam się wybrać najlepszego.

Dobrze, teraz pozostają podziękowania za miniony sezon. Dziękuję:

-wszystkim zainteresowanym kadrą juniorów- to pierwszy krok do tego, by móc coś stworzyć

-skautom w składzie: pOzdrO pocwicz, Krzychu, Moris, kubaseadog (niestety, też odchodzi z naszego sztabu z powodu braku czasu- tym bardziej dziękuję mu za całą pracę wykonaną przez 2 sezony), dario27, wujekpila

-menedżerom:

-GM-Kaznodziei za Tomasza Szlaskiego
-Dejviddowi za Wiktora Smyczka i Jerzego Bechtę (wybacz, że nie zdobyłem dla nich żadnych medali)
-Get Backowi za Zbigniewa Teklińskiego (pewnie odwzdzięczy mi się w lidze, dwukrotnie mnie bijąc)
-Mordimerowi za Gawła Iwana
-Taaasowi z Słowenii za Veniamina Gerboldta (z jego formą było różnie, ale lepszego obrońcy nie było w naszym zespole pod koszem)
-KOiRRowi za Zygmunta Andrzejaka
-Sibikowi za Kazimierza Gutmańskiego
-LuxuryTaxowi z Kanady za Erazma Myczkę
-Janculisowi z Łotwy za Grzegorza Kobylińskiego
-kylowi za Caspera Dodenhofa
-mrpiccolo za Dominika Andreasika
-picii(znowu) za Pecisława Manaja
-Małemu Sebowi za Tadeusza Jęcka
-Thorgiemu za Mikołaja Choromańskiego
-Sowie69 za Adama Saletę
-Amholenowi za Piotra Słabonia

Mam nadzieję, iż mój następca zdoła wywalczyć dla Polski to, czego niestety nie udało mi się, z różnych przyczyn, zdobyć- medale. Z góry życzę mu powodzenia!

Advertisement