PÓŁFINAŁ:POLSKA - Iran - 16.XII.2013 - godzina 18,35
No i przyszła pora na decydujące dwa (mam nadzieję) mecze. Przedostatni schodek w drodze po Puchar to zespół Iranu. W tym sezonie rywal nie zaznał jeszcze goryczy porażki. Irańczycy zaczynali rok na 27 miejscu w rankingu, a aktualnie awansowali już na 20. Nie jest to z pewnością przypadkowy przeciwnik. Przekonali się o tym już między innymi Ukraińcy, Meksykanie (
(26325) ), Chorwaci (
(26603) ), Estończycy (
(26655) ) i Rumunii (
(26704) ). Niestety w meczu z nami rywale wystąpią dość poważnie osłabieni - pisałem o tym już wyżej. Szkoda wielka, bo jednak wolałbym walczyć z rywalami w dobrej dyspozycji. W takiej sytuacji można się spodziewać, że największe zagrożenie czeka nas ze strony:
Bamshad Hami (27887926) (27887926) - najpewniej zagra na centrze. Patrząc na oceny wydaje mi się jednak, że ma problem z kondycją - obstawiam maks. "żałosną"... przy dość okrojonym przez kontuzje składzie Iranu również będzie miało to znaczenie.
Na SFie być może wystąpi:
Mehrbod Aryamanesh (27887611) -
(27887611) - zaliczył sporo treningu dla PG w tym sezonie. W meczu z Rumunią zagrał 22 minuty i osiągnął ocenę "14".
Na PFie możemy się spodziewać
Sohrab Jahanpour (27888266) (27888266) ...bardzo dobry zawodnik i z pewnością musimy mocno stanąć w obronie przeciwko niemu.
O sile obwodu rywali decyduje przede wszystkim
Hafez Hosseini (27887973) - w sprawnej formie, więc jutro będzie groźny. W meczu z Estonią potrafił rozdać 13 asyst. Jego walka z Królakiem będzie jedną z ozdób tego spotkania.
Drugim rozgrywającym wartym wspomnienia jest
Aziz Ghadiri (27887927) (27887927).
Oprócz powyższej piątki możemy się jednak spodziewać też jakiejś niespodzianki w składzie. Trener Irańczyków lubi bowiem zaskoczyć jakimś 19-latkiem;) Tak było choćby w kluczowym spotkaniu z Estonią, w którym to na SG wystąpił
Nasir Javidnia (30310480) (30310480) . Zresztą określenie "wystąpił" trochę nie oddaje tego, co się wydarzyło. Nasir bowiem okazał się katem Estończyków - zdobył dla Iranu najwięcej punktów:)
Taktyki wybierane przez Irańczyków w poprzednich spotkaniach to standard - Look Inside + mtm. Trudno się więc jutro spodziewać odmiany. Entuzjazm rywali tym razem będzie na bardzo przyzwoitym poziomie. O sile Iranu świadczy bowiem też dotarcie aż do półfinału bez CT. Wygrana z Estonią przyszła przy takim samym encie, jak przeciwnik. Z Rumunami Iran zagrał nawet niższym nastawieniem. Wydaje się, że na CT odpowiedzi normalem. Biorąc jednak pod uwagę naszą przewagę parkietu, entuzjazm w jutrzejszym meczu powinien być w miarę wyrównany - jednak z delikatną przewagą rywali. Oczywiście spodziewając się tym razem CT Iranu.
A w naszej ekipie 7 sprawnych... nie jest więc źle - forma jest po naszej stronie. Wbrew temu, co pisałem zdecydowałem się na jeszcze jeden powrót do Kadry. Dobra robota nowego Właściciela spowodowała, że Mękal szybko wrócił do silnej formy. A w takiej jest już dla nas naprawdę cenny. Gdyby udało się jutro wygrać, to może nawet w finale zobaczymy pierwszy raz Mękala w sprawnej;) Podobnie do silnej dobił już Ksiazkiewicz. Dodając do tego Stanczyka, Kuzniara i Jochema w sprawnej, to o postawę pod koszem nie musimy się martwić. Trochę bardziej skomplikowana sytuacja na obwodzie. Zawodnik z najwyższym PS w Kadrze ma spore wachania formy... i tylko aktualnie "porządna"... szkoda.
Obstawiając wynik - chciałbym, żeby było w miarę spokojnie... tak około 10 punktów przewagi przez cały mecz. Będzie to jednak z pewnością nasz najtrudniejszy mecz i nawet jeśli skończy się na osiemnastu dogrywkach, to się nie obrażę... JEŚLI WYGRAMY choćby punktem;)
W drugim półfinale szykuje się niezła rzeźnia - Węgrzy podejmą Litwę... oj ciężko typować faworyta. Wszystko chyba zależy od nastawienia... kto bardziej spanikuje;)
TRZYMAJCIE KCIUKI ZA POLSKĘ!!!!!
Last edited by borczi at 12/15/2013 7:12:23 AM
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)