:) O matkooooo, daj podsumować, bo większość rzeczy musiałbym w odpowiedzi pisać... no dobra, niech będzie:)
To po kolei...
SF - Poradzisz ma IS 13, a Grzywacz 10 - do tego nasz obwód cały w "siódemkach" (oprócz jednego niemca). Generalnie nie wyglądało to tak źle u niskich i SFów, a odstawaliśmy zespołowo od wszystkich z czołówki.
"W poprzednich sezonach..." - może tak, nie mam pojęcia jak było w poprzednich sezonach - w tym staty zespołowe wyglądały tak, jak pokazywałem. U Łotyszy krzywdę nam robił gracz o IS=19, u Włochów podobnie. Nasi wysocy mają SS4 na poziomie rocznika niżej...
"trzeba było dać więcej podkoszowych do składu? Nie znalazłoby się ze dwóch grajków z IS i ID 13-14, OD z 7-8 i JS koło 8-10?"
)))))) Sorka, ale siedzę i się śmieję do monitoru... niestety - chciałbym, żeby się chociaż jeden taki znalazł;) Poradzisz na SFie to akurat najlepsze co nam się mogło trafić... nie gra w Polsce, więc wkleję skille:
12 5 17 16 17 7 13 10 3 5
Suma obron 27 i do tego IS=13 i JS 12... ideał ze zdecydowanie najwyższym SS10.
Co do planu zagrania wysokim na SFie - tak, taka koncepcja była długo dyskutowana (między innymi z Alicją). Jedynym graczem, który jeszcze w miarę sensownie pasował do tej koncepcji był Krystian. Znasz jego skille, więc wiesz, że OD na poziomie 4 szału nie robi. Szczerze mówiąc nie zagrałem tego z kilku powodów:
- z Łotwą bałem się, że ich SF (na tej pozycji gra tam nominalnie SG
(26647537) ) wykasuje Krystiana z jego "czwórką" momentalnie, a do tego Zakss będzie miał łatwiej na PFie - stąd też Grzywacz, który w meczu z Włochami był najlepszy na w naszym zespole (fakt, że pod taktyką obwodową).
- z Francją wrócił już Poradzisz - szczerze mówiąc to trochę pułapka mieć takiego zawodnika - powinien grać, bo skille zdecydowanie najlepsze w roczniku. Musiałbym zrezygnować z bungi i ustawić Poradzisza na rezerwie na SFie... i ryzykować stratę potencjału Wołoszyka. Oceniłem, że więcej stracę niż zyskam. A do tego liczyłem, że penetracje Poradzisza i wysokie JS+IS spowodują kłopoty w obronie rywali.
A co do KK - może błąd... przekonało mnie to SS2=39. Liczyłem, że dzięki temu nasza obrona będzie górować nad IS rywala. Nie mając żadnej alternatywy w postaci gracza z IS na poziomie 16-17 wolałem te "39" od kolejnej "14" na IS.
Na koniec jeszcze o tym, że nie ma się co przywiązywać do pozycji w U21 - tu mam inne zdanie. Niestety brak czasu na trening multiskillowy powoduje, że moim zdaniem w U21 powinno się skupiać na szykowaniu umiejętności dokładnie pod daną pozycję.
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)