BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Potencjalni kadrowicze vol.5

[NT] Potencjalni kadrowicze vol.5 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: kozlik4

To: N-M
This Post:
00
284050.339 in reply to 284050.337
Date: 10/19/2017 6:47:48 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
W kadrze Litwy mam podkoszowego z IS ID i RB zgodnie z jedną z opcji którą podałem i BL 7, więc myślę, że 6 też może być możliwe.

This Post:
00
284050.341 in reply to 284050.340
Date: 10/19/2017 7:11:50 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Wiem. Wówczas trzeba by z czegoś rezygnować. Generalnie potencjał też ma różne podpoziomy, więc czasami da się wyciągnąć więcej niż BM podaje. W razie czego można też próbować podciągnąć z jeden skill już na zablokowanym potencjale. Trwa długo...ale szczególnie w przypadku głównych skilli warto. +1 ID, IS lub RB sporo znaczy.

Edyta: Choć w sumie. Gdyby wbić najpierw IS i maksymalnie wykorzystywać elastyka, żeby dobijać ID przy jak najmniejszej liczbie treningów. Mogłoby to pójść łatwiej.

Czy ja wiem, czy to by było maksymalne wykorzystanie elastyka? Im większa dysproporcja między skillami powiązanymi ze sobą tym te skille, które są już wysokie skaczą coraz wolniej z każdym kolejnym poziomem. Czyli IS od pewnego poziomu skakałoby wolniej, a później ID i RB skakałoby szybciej. Co lepiej wychodzi nie wiem. Raczej wyszłoby podobnie. Według mnie w przypadku IS ID i RB nie warto robić jednego z nich więcej niż +3 w stosunku do reszty i wtedy efekt elastyczności działa wg mnie optymalnie. Czyli np. przy IS ID RB równym po 7 robiłbym najpierw IS 10, po czym dociągał RB do 10, a potem ID do 10. Następnie znowu IS do 13 itd.

From: Siwy

This Post:
00
284050.343 in reply to 284050.342
Date: 10/21/2017 5:01:55 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Chyba tylko ja zostałem ze swoimi propozycjami. W sumie nie wiem, czy bardziej pójść tu we własne fantazje, czy

PG
16 7
21 20
20 16
17 14
6 12
(pensja ok. 225k)

Model raczej eksperymentalny. Zakładam bowiem 2 rzeczy. Pierwsza - mimo tego, że SB jest powszechnie uważane raczej za złe i niedobre, naprawdę sądzę, że przy "rzucie kostką" dt. tego, czy PG wybroni rzut z bliska u innego PG. SB jest ważniejsze od ID. Druga - JR tak naprawdę powoduje branie niepotrzebnych rzutów z dystansu/zza 3. Lepiej dążyć do przemieszczenia ich na pozycje chronione przez słabsze OD. W zamian za to możemy zaś nabić sobie płynność gry.

SG
20 13
21 20
20 12
18 12
5 9

Tutaj idziemy w wymaksowanie szans na trafienie. ID i podania na tym ucierpią, ale nie ma innej drogi do zmieszczenia się ze superstrzelcem w SS10=150.

SF
16 13
19 17
17 11
19 18
12 8

Tutaj już ID>>>SB. Pamiętacie, co pisałem o SB przy PG? Cóż, wynikało to głównie z tego, że guardzi nie generują wg mnie w ogóle ID zespołu Ten proces zaczyna się od SF. Wraz z nim ID robi się znacznie silniejsze od SB. Wysokie JRy nadal pozwalają wykorzystać już trochę słabsze OD. RB daję w charakterze "listka figowego". Zasadniczo te cechy będą też dotyczyć moich podkoszowych.

PF
14 11
13 16
16 10
20 19
15 5

1v1 wychodzi taniej i bardziej ekonomicznie pod względem pensjowym. Build może być ciężki do zrealizowania z powodu wysokich wymagań pod względem potencjału.

C
11 10
11 13
13 10
21 20
16 5

I tak potencjał ogranicza nam mocno możliwość budowania dołu, więc zasadniczo wychodzi mi tu trochę głupsza wersja PF dla tych, których ogranicza wzrost.

W sumie zaszalałem, więc czekam na komentarze,

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.

To: Siwy
This Post:
00
284050.344 in reply to 284050.343
Date: 10/21/2017 6:03:45 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Pierwsza - mimo tego, że SB jest powszechnie uważane raczej za złe i niedobre, naprawdę sądzę, że przy "rzucie kostką" dt. tego, czy PG wybroni rzut z bliska u innego PG. SB jest ważniejsze od ID.
To przeczucie, czy coś więcej?

BTW co rozumiesz przez "rzut kostką"?

From: Siwy

This Post:
11
284050.347 in reply to 284050.346
Date: 10/22/2017 1:44:22 PM
Overall Posts Rated:
15061506
kozlik4 - raczej przeczucie, być może wzmocnione niektórym postami fanatyków SB na forum BB

Mając na myśli rzut kostką, mam na myśli to, co dzieje się w silniku gry między wyświetleniem komunikatu o rodzaju rzutu (np.: Carisma próbuje śmiałego wjazdu pod kosz, dokładnie kryje go Kozlik), a jego wynikiem (Trafił/Nie trafił/Rzut zablokowany/Goaltending). Może więc podsumujmy to na schemacie akcji BB. Przy okazji podkreślę, o co mi chodzi z SB/ID i kiedy wg mnie działają różne skille.

obliczenia dt. rozgrywania piłki (flow ataku vs OD, ID zespołowe obrony)
obliczenia dt. rodzaju rzutu (flow ataku vs OD, ID zespołowe obrony)
--- komunikat o rodzaju rzutu, np.: "gooziec otwiera drogę do kosza ładnym podaniem, które złapał N-M. N-M próbuje śmiałego wjazdu pod kosz."---
wspomniany rzut kostką, czyli obliczenia dt. wyniku rzutu (w zależności od rodzaju rzutu zakładam wiele kombinacji) (JR/JS/IS/1v1 zawodnika rzucającego/PS asystującego(?)//JS zespołowy (?)/IS zespołowe (?)/flow zespołowy(?) vs OD/ID zespołowe/ID(?)//SB/OD zawodnika broniącego)
--- komunikat o wyniku rzutu, np.: "Nie trafił"---
obliczenia dt. faulu przy rzucie (JR/JS/IS/1v1 rzucającego vs ID/OD/SB/brutalność broniącego)
--- ew. komunikat o faulu, ew. rzuty osobiste ---
obliczenia dt. zbiórki (RB zespołowe ataku vs. RB zespołowe obrony, może też RB poszczególnych zawodników)
obliczenia dt. konkretnego zbierającego (RB poszczególnych zawodników)
--- komunikat o wyniku zbiórki ---
powrót do obliczeń dt. rozgrywania akcji (ew. obliczeń dt. dobitki)

Przyznam, że raczej sam doświadczeń z SB nie miałem, więc podsumowując, bezpieczniej będzie podać takie buildy
PG
16 7
21 20
20 16
17 16
6 10
SG
20 13
21 20
20 12
18 15
5 6

Pamiętajmy też, że skuteczności SB gracze BB z powodu olbrzymiej ilości czynników niezbędnych do jej zbadania najprawdopodobniej nie zmierzymy nigdy, Musimy zdawać się na przeczucie,

Druga - JR tak naprawdę powoduje branie niepotrzebnych rzutów z dystansu/zza 3.

Za to to uważam za bardzo ciekawe. Ale akurat ten przypadek, myślę, że ciut zbyt ekstremalny. W LI byłby bestią, w LP pewnie też. Ale nie wiem czy w pozostałych taksach, JS-y i tak nie powodowałyby, że rzucałby za trzy. Zrobiłbym mniejszą przepaść albo dał chociaż 9 w JR, kosztem JS-ów, żeby mininalnie podbić skuteczność na półdystansie.

(nie wiem, czy to się będzie dało czytać i zrozumieć )
W niektórych taktykach, jak motion czy BO, gołe JS bez JR potrafi dawać zadowolającą skuteczność za 3, w ok. 30-35%. Myślę, że obserwowanie na TL graczy z wysokim JS (min. 15) ale bez JR (maks. 5-6) pokazuje, że dla całego sezonu osiągają oni skuteczność 3FG mniej więcej o 15-20 punktów procentowych niższą od skuteczności FG. Dla graczy, u których mniej więcej JS=JR, skuteczność 3FG jest niższa od tej dla FG o 5-8 punktów procentowych. Czy warto poświęcać tak dużą ilość pensji/potencjału dla 10-12 punktów procentowych? Wg mnie lepiej próbować na innych pozycjach, gdzie gracze dochodzą do 50-60% z FG, więc siłą rzeczy mają szansę na 40-45% z 3FG.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
Advertisement