nie do końca zgodzę się, że się nie opłaca...
może typowy obwód pod taktyki run n gun, motion itd (ze słabym dołem) jest nieopłacalny, bo sporo tego i są naprawdę stosunkowo tani
ale już takich SF-ów czy PG, SG (z wysokim IS, ID i RB) jak najbardziej się opłaca...choć fakt już mniej niż jakiś czas temu.
jednak trenując z głową i nie przepłacając za graczy do treningu da się zarobić i to nawet w krótkim czasie.
ja np trenuję dla siebie i pod swoje upodobania/taktykę i nawet nie zastanawiam się czy się opłaca czy nie...trenując mogę zawsze mieć gracza idealnego dla mnie, a nie polegać na tym co jest na rynku, czy mi się to podoba czy nie i czy mnie na to stać...trochę cierpliwości i mam co chcę.
mówisz, że wystarczy kupić starców i wygrywasz ligę, ok może i tak, ale pytanie co dalej? masz zamiar co sezon kupować nowych coraz lepszych staruszków, niejednoktotnie tracić kasę na częstych operacjach kupno/sprzedaż (zawodnicy w tym wieku szybko tracą na wartości).
może jednak lepszym sposobem jest właśnie trening młodzieży "dla siebie"...robisz co chcesz i co Ci odpowiada, a wraz z rozwojem pniesz się tym samym trzonem drużyny do coraz wyższych lig...
ja mam np podstawowego grajka od 5 ligi (trenuję go od tamtego czasu), teraz jestem w 3, a on dalej jest gwiazdą...jeszcze trochę szlifu i myślę, że w 2 lidze też będzie grał dobrze, a i w 1 sprawdzi się.
Polacy mają jedną taką cechę, której osobiście nie lubię, chcieliby żeby wszystko od razu spadało im z nieba...trochę cierpliwości, pracy i będziesz miał wszystko, stały trzon drużyny na lata, który sprawdzi się lepiej niż kupowani na wszystkie pozycje staruszkowie...doświadczeni gracze owszem na pozycje nietrenowane, ale jednak trening to podstawa niezależnie czy się opłaca czy nie, trening ma przede wszystkim dawać rezultaty i satysfakcję, że wdrażasz swoją wizję gry, a nie polegasz na tym co zrobił ktoś inny;)