В основата на въпроса е, как в дадения случай за толкова време след кош топката стига до другия край на игрището и съответно кош. Първата част се радвам, че е ясна (кога се стартира часовника при мъртва топка или след кош в последните 2 минути от мача).
Второто е точно това, което казвам - коша може да се зачете дори след като сигнала прозвучи, ако топката е напуснала ръцете на стрелящия преди това да се случи и ако искате да влезем в малко повече детайли, това е последната редакция на басктболните правила, където благодарение на напредналите технологии (извинявам се тук, защото съм ползвал малко по-стара информация, все пак преди няколко години съм чел правилника) имаме по-голяма прецизност:
...винаги има някакъв период от време, който изтича от момента на докосване на топката от състезател на полето до момента, в който тя напусне ръцете му при стрелба в коша. Това е особено важно да се вземе предвид в края на периодите. Трябва да има на разположение минимално време за подобна стрелба, преди времето за игра да изтече. Ако на часовника за игра остават 0:00:3 секунди, задължение на съдията (съдиите) е да определи (определят) дали топката е напуснала ръцете на стрелящия...
Аз не виждам тук стрелба след 0.3s до края:
https://www.youtube.com/watch?v=Yi3CrReo-S0