Niestety kolejna porażka pogrzebała nasze szanse na jakikolwiek dobry wynik w ME. Ostatecznie 7-8 miejsce w Europie i brak awansu do baraży do MŚ - to boli najbardziej, bo kolejny rocznik lepszy niż tamten:(
Przyczyny bądź co bądź porażki - moim zdaniem (kolejność przypadkowa):
- pechowy zbieg okoliczności - kombinacje Łotyszy spowodowały, że zamiast walczyć o MŚ z Turcją/Słowenią, to musieliśmy po stracie enta z Łotwą zmierzyć się z Francją. Myślę, że z drugiej grupy awansowalibyśmy do "czwórki". Porażki Łotwy z Turcją nie mogłem niestety przewidzieć:(
- nie mieliśmy niestety lidera - u Włochów były przynajmniej trzy wieże, u Łotyszy Zakss i na obwodzie , u nas w każdym meczu dobrze grał ktoś inny... liczyłem na Krystiana i Maciałka, ale grali w kratkę. Mieliśmy bardzo równy skład, ale tylko to było naszą przewagą. Nie mieliśmy żadnej przewagi w IS, w zbiórkach. W obronach byliśmy na podobnym poziomie. O ile jednak ta nasza obrona dawała radę (o czym świadczą niskie wyniki w meczach z naszym udziałem), to atak już mocno szwankował. Dość powiedzieć, że w grupie ćwierćfinałowej rzuciliśmy najmniej punktów - mniej nawet od Czechów i Słowenii. To już daje do myślenia. Zabrakło nam takiego "stutysięcznika" z IS koło 18-19. Był Krystian, ale...
... i to kolejny powód takiego wyniku - kondycja:( Niestety tak się złożyło, że w kilku przypadkach było z tym beznadziejnie. W sezonie kadrowym starałem się poprawiać - ale co da się zrobić z jedynką... na dodatek goniąc cały sezon trenujących mocno rywali. U Krystiana poprawiliśmy z "1" do "2". Jedynka została u Czarkowskiego, dwójka u Korczakowskiego, trójka u Rokickiego. Liczyłem na to, że mając wyrównany skład 12 zawodników, zniweluję znaczenie tej naszej ułomności. Niestety wydaje mi się, że zwłaszcza u Krystiana ta "2" to ciągle było zbyt mało.
- kontuzja Poradzisza - niestety przypadła przede wszystkim na mecz z Łotwą. Zagraliśmy wtedy tylko z Grzywaczem na SFie. Zagrał tylko 16 minut i spadł za 6 fauli:( Oprócz niego na tej pozycji bunga stawiała na zmianę wysokich i Janasa. Niestety nasi wysocy nie mieli "góry", która by pomogła na SFie... a Janas "dołu". Ten więc taktyczny zabieg się nam nie udał.
PeWu przygotował staty - wrzucę je jutro... mam problem z tym załącznikiem i pocztą:(
Last edited by alicja at 9/19/2013 4:14:09 AM
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)