BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Potencjalni kadrowicze vol.5

[NT] Potencjalni kadrowicze vol.5 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Siwy

This Post:
11
284050.347 in reply to 284050.346
Date: 10/22/2017 1:44:22 PM
Overall Posts Rated:
15061506
kozlik4 - raczej przeczucie, być może wzmocnione niektórym postami fanatyków SB na forum BB

Mając na myśli rzut kostką, mam na myśli to, co dzieje się w silniku gry między wyświetleniem komunikatu o rodzaju rzutu (np.: Carisma próbuje śmiałego wjazdu pod kosz, dokładnie kryje go Kozlik), a jego wynikiem (Trafił/Nie trafił/Rzut zablokowany/Goaltending). Może więc podsumujmy to na schemacie akcji BB. Przy okazji podkreślę, o co mi chodzi z SB/ID i kiedy wg mnie działają różne skille.

obliczenia dt. rozgrywania piłki (flow ataku vs OD, ID zespołowe obrony)
obliczenia dt. rodzaju rzutu (flow ataku vs OD, ID zespołowe obrony)
--- komunikat o rodzaju rzutu, np.: "gooziec otwiera drogę do kosza ładnym podaniem, które złapał N-M. N-M próbuje śmiałego wjazdu pod kosz."---
wspomniany rzut kostką, czyli obliczenia dt. wyniku rzutu (w zależności od rodzaju rzutu zakładam wiele kombinacji) (JR/JS/IS/1v1 zawodnika rzucającego/PS asystującego(?)//JS zespołowy (?)/IS zespołowe (?)/flow zespołowy(?) vs OD/ID zespołowe/ID(?)//SB/OD zawodnika broniącego)
--- komunikat o wyniku rzutu, np.: "Nie trafił"---
obliczenia dt. faulu przy rzucie (JR/JS/IS/1v1 rzucającego vs ID/OD/SB/brutalność broniącego)
--- ew. komunikat o faulu, ew. rzuty osobiste ---
obliczenia dt. zbiórki (RB zespołowe ataku vs. RB zespołowe obrony, może też RB poszczególnych zawodników)
obliczenia dt. konkretnego zbierającego (RB poszczególnych zawodników)
--- komunikat o wyniku zbiórki ---
powrót do obliczeń dt. rozgrywania akcji (ew. obliczeń dt. dobitki)

Przyznam, że raczej sam doświadczeń z SB nie miałem, więc podsumowując, bezpieczniej będzie podać takie buildy
PG
16 7
21 20
20 16
17 16
6 10
SG
20 13
21 20
20 12
18 15
5 6

Pamiętajmy też, że skuteczności SB gracze BB z powodu olbrzymiej ilości czynników niezbędnych do jej zbadania najprawdopodobniej nie zmierzymy nigdy, Musimy zdawać się na przeczucie,

Druga - JR tak naprawdę powoduje branie niepotrzebnych rzutów z dystansu/zza 3.

Za to to uważam za bardzo ciekawe. Ale akurat ten przypadek, myślę, że ciut zbyt ekstremalny. W LI byłby bestią, w LP pewnie też. Ale nie wiem czy w pozostałych taksach, JS-y i tak nie powodowałyby, że rzucałby za trzy. Zrobiłbym mniejszą przepaść albo dał chociaż 9 w JR, kosztem JS-ów, żeby mininalnie podbić skuteczność na półdystansie.

(nie wiem, czy to się będzie dało czytać i zrozumieć )
W niektórych taktykach, jak motion czy BO, gołe JS bez JR potrafi dawać zadowolającą skuteczność za 3, w ok. 30-35%. Myślę, że obserwowanie na TL graczy z wysokim JS (min. 15) ale bez JR (maks. 5-6) pokazuje, że dla całego sezonu osiągają oni skuteczność 3FG mniej więcej o 15-20 punktów procentowych niższą od skuteczności FG. Dla graczy, u których mniej więcej JS=JR, skuteczność 3FG jest niższa od tej dla FG o 5-8 punktów procentowych. Czy warto poświęcać tak dużą ilość pensji/potencjału dla 10-12 punktów procentowych? Wg mnie lepiej próbować na innych pozycjach, gdzie gracze dochodzą do 50-60% z FG, więc siłą rzeczy mają szansę na 40-45% z 3FG.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
From: alicja
This Post:
00
284050.348 in reply to 284050.347
Date: 10/23/2017 3:01:45 AM
Overall Posts Rated:
635635
A co myślicie o Kacprzyku od Camposa ?? Jest na TLu
Dla mnie +2 IS i +2 ID i pewniaczek na PF choć trudno będzie to ID zapewne. Na koniec kondycja jeszcze.

From: Campos

This Post:
00
284050.349 in reply to 284050.348
Date: 10/23/2017 3:45:59 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Zarówno w ID jak i IS jest blisko skoku. (w ID może nawet bliżej, może nawet to kwestia jednego treningu). Niestety Kuchniak przy nim skakał jak szalony i kosmicznie mu odjechał..:/ i to pomimo, że to ten sam wzrost

From: kozlik4

To: Siwy
This Post:
00
284050.350 in reply to 284050.347
Date: 10/23/2017 4:31:39 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Mając na myśli rzut kostką, mam na myśli to, co dzieje się w silniku gry między wyświetleniem komunikatu o rodzaju rzutu
Tyle, że to raczej wiele wspólnego z rzutem kostką nie ma. Rzut kostką to raczej coś w 100% losowego. W przypadku, o którym mówisz mamy do czynienia z obliczaniem algorytmu matematycznego, w którego skład wchodzi mnóstwo czynników nielosowych (np. skille zawodników) oraz pojedyncze składniki, które są losowe (skłonność do fauli/agresji zawodnika) lub częściowo losowe (np. forma). Ale OK, być może to nie jest kwestia rozumienia silnika gry, tylko bardziej nazywnictwa...
raczej przeczucie, być może wzmocnione niektórym postami fanatyków SB na forum BB

No i tu jest w zasadzie pies pogrzebany. Ludzie chcieliby widzieć w tej grze idealne odzwierciedlenie realnej koszykówki...i to ich gubi. Rozpisują skille jakie miałby Curry, czy Lebron w tej grze. Wszystko fajnie, bo też chodzi o rodzaj przeżywania gry, emocji. Tyle tylko, że to jest GRA - SYMULATOR koszykówki z całymi swoimi niedoskonałościami w stosunku do świata realnego. Wcale nie jest powiedziane, że gracz ze skillami odpowiadającymi skillom Lebrona, czy Currego miałby w tej grze taki sam status wielkiego gracza jak jest to w świecie realnym.

Darkonza już wcześniej coś podobnego wspominał. Ludzie często widzą skille idealnych graczy w tej grze jako odzwierciedlenie graczy realnych, a w BB często wygrywają zawodnicy dziwni, nawet brzydcy jak np. Chinole czy nawet jeszcze bardziej:D
Pamiętajmy też, że skuteczności SB gracze BB z powodu olbrzymiej ilości czynników niezbędnych do jej zbadania najprawdopodobniej nie zmierzymy nigdy, Musimy zdawać się na przeczucie,
OK. Tylko w tych całych rozważaniach zastanówmy się czy jeszcze ciągle rozmawiamy o BB, czy już o jakiejś innej grze....bo skoro podważamy lub nawet zmieniamy reguły gry bo coś nam się wydaje...

Instrukcja gry mówi jasno cyt.Bloki: Pomaga w blokowaniu rzutów przeciwników. Niezbyt przydatna cecha dla graczy obwodowych
Rozumiem dyskusje o czymś co nie jest klarowne w tej grze. Jest wiele kwestii, których nie ma w regułach. Po co snuć rozważania nad czymś co jest jak wół w instrukcji?
Piszesz:
JR tak naprawdę powoduje branie niepotrzebnych rzutów z dystansu/zza 3.
Tymczasem w instrukcji piszą, że to JS za to odpowiada cyt. Rzut z wyskoku: Lepiej rzucający gracz, będzie oddawał więcej rzutów z różnych odległości od kosza., a JR za skuteczność tych rzutów dalej od kosza cyt. Zasięg rzutu: Gracz z większym zasięgiem będzie tracił mniej ze swojej skuteczności w miarę zwiększania się odległości od kosza.
Dalej...W wielu postach czytam, że RB u obwodowych nic nie daje...Cyt. z instrukcji: Zbiórki: Duże znaczenie środkowego i PF, trochę mniejsze SF, średnie obrońców (PG i SG). Czyli jednak trochę daje.

Last edited by kozlik4 at 10/23/2017 4:50:01 AM

From: kozlik4

To: N-M
This Post:
22
284050.352 in reply to 284050.351
Date: 10/23/2017 5:11:33 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Osobiście nie widzę żadnych błędów w instrukcji. Ta gra jest zdecydowanie mniej skomplikowana niż się wielu wydaje. Tak na logikę, ona nie może być na tyle skomplikowania jak to niektórzy kreują, bo to wymagałoby olbrzymich nakładów finansowych. Ok. W tej grze jest wiele rzeczy niejasnych/ niedopowiedzianych i to sprawia, że ludzie dywagują, rozmyślają i dopowiadają sobie rzeczy, których w tej grze nie ma. To też nie jest przypadek, że tak wiele spraw jest niejasnych. Myślę, że twórcy gry specjalnie to zrobili i dają ludziom możliwość fantazjowania i niejako idealizowania tej gry. To co niejasne zaciekawia i też buduje tą grę. Gdyby wyszedł na jaw algorytm silnika gry to pewnie wiele ludzi by się mocno zdziwiło:-)

This Post:
22
284050.353 in reply to 284050.352
Date: 10/23/2017 7:21:41 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons

Dzień dobry,

chciałbym życzyć wszystkim miłego dnia!

This Post:
00
284050.355 in reply to 284050.354
Date: 10/23/2017 9:23:44 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Chciałbym podpytać jak oceniasz szanse Naszych w dzisiejszym meczu?

This Post:
00
284050.357 in reply to 284050.356
Date: 10/23/2017 9:46:15 AM
CampoLeony
PLK
Overall Posts Rated:
828828
Second Team:
CampoLeons
Jak Ci pisałem, chciałem sprowokować dyskusję o dzisiejszym meczu Niefortunnie wybrało mi się Ciebie w odpowiedzi, bo było to skierowane do wszystkich.
Interesuje mnie Twoje zdanie i się z nim liczę. Skąd pomysł, że nie?

Masz jakieś przemyślenia odnośnie meczu?

Advertisement