powiem Ci tak, daj sobie spokój z tymi ocenami bo one nie są najważniejsze i nie warto sobie zawracać głowy takimi rozważaniami, które nie mają większego sensu...ocena to tylko informacja, a nie wyznacznik gry zawodnika...patrz na skille i tyle...podchodzimy do sprawy ocen od miliona stron, ale na wiele aspektów nie ma jednoznacznej odpowiedzi i nikt Ci tego nie wytłumaczy, ponieważ nie są one do końca zbadane i jasne.
weź pod uwagę te podstawowe sprawy, o których pisaliśmy i nie porównuj graczy pod kątem oceny, bo to mija się z celem, porównuj ich skillami i przydatnością przy twojej taktyce...dopasuj ich skille do reszty teamu
np. grasz LI i masz obwodowych z niezłym HN, DV i PS...to kup sobie podkoszowych z fajnym JS i IS itp...
nie napalaj się także na graczy ze zbyt wywindowanymi REB czy ID, na twoim poziomie ligowym (a nawet i 3 lidze) mija się to z celem, a tylko przepłacasz za ich wysokie pensje...lepiej odłożyć tą kasę na halę lub inne wzmocnienia.
ID typu 15-16 w tym przypadku nie ma sensu - spoko obrona jest ważna, ale nie tyle na takim etapie, poza tym żeby było czego bronić to trzeba też pomyśleć o walorach ofensywnych, a patrząc na twoje posty oczekujesz również tego od podkoszowych.
REB nie przesadzaj bo strasznie nabija pensję, a nie wykorzystasz ich w pełni jak będą za wysokie...stosunek ceny do osiąganego rezultatu będzie zbyt wysoki...mój C ma np 12REB i jest 4-5 zbierającym w mojej 3 lidze (może wpływ na zbiórki u niego mają także boczne skille, bo nie ma w niczym dziury, ale pomińmy to).
myślę, że do poziomu niższego niż 2 liga nie warto przepłacać za więcej niż max 13 w REB i 13-14 w ID (i to max), ale to tylko moje zdanie.
zainwestuj bardziej w IS...poza tym górne skille - JS (ja tu poniżej 6-7 nie schodzę), HN,DV (min 4-5), PS (to świetna sprawa u wysokich, też z min 5)...no i OD bez dziury typu 1-3...
może tacy wysocy są drożsi niż tacy bez góry, ale na pewno grają o niebo lepiej, o czym się możesz przekonać...
masz tutaj statsy mojego C z ost sezonu, tak żebyś miał rozeznanie o co mi chodzi (gość zbudowany w takim stylu jak pisałem) -średnia sezonowa
24,9 pkt, 15,4reb, 2,5ast, 1,8blk przy skuteczności 63,1%, średnia ocena 14,5 (ale jak mówię nie patrz na to jak na wyznacznik)
w wyborze na MVP dostał najwyższą możliwą liczbę głosów, pensja 51tys, kosztował 800tys, ale to 2 sezony temu więc teraz pewnie podobny sporo taniej...
Last edited by Huanito at 1/18/2012 9:28:48 AM