@Kac
Nie rozumiem o czym piszesz. Przykładowy Opara nie trafi do wielu klubów z 4 ligi i niektórych z 3 (choć tego nie sprawdziłem jeszcze). Popatrz też na to szerzej. Zespoły z mniejszych państw (takie Indie, Pakistan), które grają bardzo wysoko (1 i 2 liga) nie mogą sobie pozwolić na zawodników o znacznie niższej pensji niż taki Opara.
@Rysiek
Krok po kroku. BBcy wprowadzili zmiany w celu uniknięcia zakupów na krótką chwilę oraz transferów zawodników o znacznych pensjach do niższych lig. Zacznę od 2, bo szybciej i łatwiej wytłumaczyć zanim wykrzywią mi się palce od pisania.
Każdy klub ma jakiś limit - jaką maksymalnie pensję może mieć zawodnik, którego chce pozyskać. Wyliczenia bazują na rankingu światowym zespołu. Mój ranking to 24761 co oznacza, że mogę maksymalnie pozwolić sobie na zawodnika z pensją $ 64 617. U Ciebie ta wartość będzie znacznie wyższa. Pewnie będzie z kosmosu co zwyczajnie będzie oznaczać, że będziesz mógł sobie pozwolić na każdego zawodnika w grze. Dodatkowo każdy zawodnik (bazując na swojej pensji) ma pewien limit do jakiego klubu może trafić. Oznacza to, że nie może zostać licytowany przez zespół gorszy niż wynosi limit rankingu.
Druga zmiana (podatek).
Oprócz powyższego BBcy wprowadzili tzw. salary cap, czyli próg wydatków dokonywanych przez zespół. Limit ten ustalany jest na podstawie dochodów klubu w danym tygodniu wg. bilansu tygodniowego
http://www.buzzerbeater.com/manage/economy.aspx. Zatem nie wlicza się do tego transferów, pucharów, ani jednorazowych bonusów. Każdy zespół, który przekroczy swój próg wydatków, nakładany jst na niego 50% podatek od wartości o którą przekroczył próg. Przykładowo, jeśli masz 200k przychodów w tygodniu i 250k wydatków to podatek liczony jest jako 50% z 50k = 25k. Zatem Twoje wydatki ogółem w danym tygodniu wyniosą 275k. Żeby nie było tak prosto oraz aby zachęcić do treningu zawodników BBcy wprowadzili pewien wyjątek - nie wlicza się pensji zawodnika, które narosły wskutek treningu. Przykładowo mamy zawodnika XX, którego kupiłeś jak miał 20 lat. Jego pensja wynosiła 10k. Teraz ma 25 lat, a pensja wynosi 100k. Zatem do rozliczania podatku nie będzie brana jego pensja 100k, tylko 10k (wówczas bilans tygodniowy wprowadza w mały błąd). Łatwo jednak jest sprawdzić o ile wzrosły pensje wskutek treningu - "Przyrost Pensji w wyniku treningu".
Ogólna formuła, aby policzyć o ile jesteś poniżej progu opodatkowania jest poniżej:
Przychody razem - Wydatki Razem + Przyrost Pensji w wyniku Treningu = X
Wartości poniżej 0 oznaczają wysokość podstawy opodatkowania.