Co do tej instrukcji jeszcze. Myślę, że rozważania mają sens wówczas jeśli jest jakiś punkt zaczepienia, wyjścia, jakiś constans, coś stałego i niezmiennego, coś do czego można wrócić. Czymś takim jest instrukcja, która nie zawiera wszystkiego, natomiast daje jakieś podstawy i bazę do dalszych dywagacji. Jeśli zaczniemy podważać prawdy zawarte w instrukcji to nagle wszystko nam się zaczyna rozjeżdżać i nic w tej grze zaczyna nie mieć sensu:-)
Ja gdzieś kiedyś na globalu wyczytałem, że jeden z GMów przyznał, że są ukryte czynniki, które mają wpływ na grę, ale nie zdradził jakie.
Na pewno skille (OD, ID, DV, HN), doświadczenie zawodnika, to jakiego zawodnika broni, taktyka, może nawet to ile gra zawodnik (czyli kondycja) mają wpływ na faule. Natomiast widziałem wielu bardzo dobrych, podobnych do siebie zawodników i jeden faulował ze średnią np. 1,2, a drugi 3,6 na mecz. Także myślę, że może decydować o tym jakiś losowy czynnik ukryty.
Co do kontuzji, to myślę że samo zjawisko może być rzutem kostką, czyli losowanie w skali od 1-10. Załóżmy, że wypada 6 i następuje porównanie ze skillem lekarza. Jeśli skill lekarza tego "nie pokrywa" to od tego zależy czy zawodnik jest kontuzjowany i od tego jak bardzo nie pokrywa - jak długo jest kontuzjowany. Także TAK, może to być kolejny czynnik losowy.
Inne czynniki ukryte? Niektórzy twierdzą, że forma. Aczkolwiek może być tak, że wpływ na formę ma kondycja (im większa kondycja tym więcej minut zawodnik potrzebuje/toleruje) i minuty z kilku tygodni wstecz. Głównie uważa sie, że na formę ma wplyw 2-3 minione tygodnie. Może rzeczywiście więcej? Ta kombinacja może stwarzać wrażenie, że forma jest dość losowa. Aczkolwiek nie wykluczam, że jest jakiś czynnik losowości formy, którego wpływ np. ogranicza trening formy. Samo istnienie treningu formy mogłoby być argumentem za istnieniem takiego czynnika, tak samo jak funkcja lekarza w przypadku czynnika losowości kontuzji.
Last edited by kozlik4 at 10/24/2017 3:46:41 AM