BuzzerBeater Forums

BB Poland > Bloki

Bloki

Set priority
Show messages by
This Post:
00
244107.37 in reply to 244107.35
Date: 6/18/2013 9:05:38 AM
Warsaw Mutants
III.4
Overall Posts Rated:
10801080
Generalnie wszystko jest póki co po omacku. Nie ma jeszcze żadnego komunikatu. Osobiście nawet nie mam 100% pewności, że zmiany w silniku poszły w kierunku w którym ludzie się spodziewali. Być może bloki nie zostały ruszone, a po prostu ułatwiono atak z obwodu. Po pierwszych meczach są malutkie przesłanki by właśnie tak twierdzić.

Nie sądzę by tak było. Skoro BBcy zapowiadali, że zmiany pójdą w kierunku zwiększenia znaczenia bloków i ułatwienia obrony przed taktykami podkoszowymi to raczej zmiany poszły faktycznie w tę stronę. Ale są to tylko moje przypuszczenia.

Last edited by Kaznodzieja at 6/18/2013 9:07:16 AM

From: człoWeniu

To: Pewu
This Post:
00
244107.38 in reply to 244107.29
Date: 6/18/2013 9:07:50 AM
Overall Posts Rated:
270270
i vice versa jeśli chodzi o trenujących bloki, bo nie jest powiedziane, że sprawdzi się to tak jak zakładają, szczególnie w rywalizacji z POWAŻNYMI RYWALAMI...bo taka tam wegetacja w lidze, czy granie bez składu i spadanie niżej i niżej nie jest żadnym sprawdzianem dla słuszności waszych działań ;)

Rożnica pomiędzy dwoma stronami jest taka, że ja ryzykuję dobro swojego klubu, a wy całej reprezentacji rezygnując kompletnie z treningu bloków ;)

Tego nie można stwierdzić w tej chwili. Na ten moment selecjoner i skauci w kwestii treningu przyszłych reprezentantów mają do wyboru albo podążać starą dobrze nam już znaną ścieżką, która przyniosła nam sporo medali i stałe miejsce w czołówce światowej, albo zaryzykować pójście w nieznane. Nie wiadomo jak naprawdę te bloki działają i czy faktycznie jest sens je robić kosztem np ID. Jeśli za jakiś czas okaże się, że jednak to taki pic na wodę i stare sprawdzone ID nadal sprawdza się lepiej od BL, to wyjdzie, że pójście w ciemno w modne ostatnio blokowanie było ryzykowaniem dobra reprezentacji.

Ja uważam, że do eksperymentowania i testowania zmian w silniku są własne kluby, a nie reprezentacja. Tam powinno się robić to co sprawdzone i znane, zwłaszcza jeśli ten kierunek właśnie dał nam złoty medal na ME. Pamiętaj że lepsze jest wrogiem dobrego.

From: Pewu

This Post:
00
244107.39 in reply to 244107.38
Date: 6/18/2013 9:29:10 AM
Overall Posts Rated:
914914
Nie miałem na myśli przekształcania kompletnie kadry tylko co sezon 2-3 zawodników (prosto z draftu) poddawać takim treningom. Czy to tak duże ryzyko o jakim piszesz? ;)

This Post:
11
244107.40 in reply to 244107.36
Date: 6/18/2013 9:32:40 AM
Overall Posts Rated:
270270
Tak patrząc na Kuzniara to czy teraz przez cały sezon planujesz nabijać mu ISa, tak aby podskoczył do poziomu około reprezentacyjnego?

Bo jeśli nadal planujesz nabijać BL i ID to nie za bardzo rozumiem sens tego testu. Będziesz chciał wykazać że ID=SB = 19/20 jest lepsze od ID =18 i BL = 7 ??

No chyba, że ma być to wybitny C defensywny tylko do taktyk obwodowych. Pytanie tylko czy mamy guardów do grania z obwodu czy jednak wszyscy trenowani są na zasadzie OD i PS z lekką domieszką 1vs1.

This Post:
11
244107.41 in reply to 244107.40
Date: 6/18/2013 9:43:34 AM
Overall Posts Rated:
914914
To jak mamy cofać się do podstaw przeprowadzania testu to chyba przestanę odpowiadać na te same pytania zadawane w kółko. Celem jest konfrontacja z IS, a nie ID. Podobno LI jest nie do zatrzymania, bloki stanowią alternatywę i za jakiś czas uzyskamy odpowiedź na hipotezę. Bloki są tańsze, szybsze w treningu i dodatkowo mniej potencjału wykorzystują. To są zalety. Wadą jest jedynie podejmowane ryzyko.

Last edited by Pewu at 6/18/2013 9:43:55 AM

This Post:
00
244107.42 in reply to 244107.39
Date: 6/18/2013 9:47:49 AM
Overall Posts Rated:
270270
Nie miałem na myśli przekształcania kompletnie kadry tylko co sezon 2-3 zawodników (prosto z draftu) poddawać takim treningom. Czy to tak duże ryzyko o jakim piszesz? ;)

Tak jak to napisałeś to oczywiście że nie :)
Ale zawodnikom prosto z draftu trenować bloki to bez sensu, no chyba że chcesz je robić u guardów. Od wielu sezonów jest ukierunkowanie dla potencjalnych graczy pod NT żeby najpierw robić skille boczne, aby nie nabijać pensji i chyba się zgodzisz, że to słuszny kierunek ?

Więc pierwsze kilka sezonów Centrom i PFom robimy górę. Dół na poważnie zaczynamy pewnie w okolicach 22-23 roku albo i później i wtedy należy podejmować decyzję czy idziemy np. w ID czy jednak w BL. Tylko, że wtedy w danym roczniku jest pewnie z maks 5-6 zawodników, którzy mają naprawdę dużą szansę na regularne występy w NT. I wśród nich przeznaczyć 2-3 zawodników na trening bloków zamiast innych głównych to już jest spory odsetek zawodników.
Można oczywiście do tego przeznaczyć zawodników, którzy na listach scautów zajmują miejsca 7 i niżej ale oni to zazwyczaj mają już taką stratę do liderów z rocznika, że pewnie i tak nie znajdą się nigdy w NT.

This Post:
00
244107.43 in reply to 244107.41
Date: 6/18/2013 9:53:52 AM
Overall Posts Rated:
270270
Ok rozumiem :)
Tak tylko dla pewności zapytam :)
Czy my w tej konfrontacji mamy grać z obwodu ? Jeśli tak to ponawiam pytanie czy mamy guardów do gry z obwodu?

Jeśli nie to znaczy że test będzie w konfrontacji standardowe LI (przeciwnicy, wysoki IS, wysokie ID, nieruszane BL ) vs kontra nasze LI ( nieruszone LI, wysokie ID, wysokie BL) ?

This Post:
00
244107.44 in reply to 244107.42
Date: 6/18/2013 10:01:26 AM
Overall Posts Rated:
914914
Na siłę starasz się zdyskredytować mnie. Nie wiem czy nabijam pensję, ale to co widzę to moi C są o pensji guarda ;) Ty już planujesz długofalowy trening, a ja pierw chcę dowiedzieć się czy jest sens o tym rozmyślać, bo może faktycznie okazać się, że projekt okaże się niewypałem. Jeśli na podłożu kadry juniorskiej Kuzniar/Jochem sprawdzi się to w zasadzie można od razu ich wsadzić do seniorskiej, bo już wyższej obrony pod koszem i bloków nie będą mieli i również tam ich przetestować. Wówczas można określić czy warto planować trening wielosezonowy. Wówczas także odpowiesz sobie (i również ja) na pytanie czy warto poświęcać kilka graczy na sezon dla tego treningu. To po pierwsze. Po drugie nie mówimy o pozycji C/PF tylko C. Bloki o wiele mniejszy mają wkład na PF, przynajmniej to co widzę po ilości bloków, skuteczności rywali i ocenach meczowych. Jeśli chodzi o taktykę ataku w ataku (wybiegam daleko w przyszłość) to mamy ich do dyspozycji kilka. W podręczniku masz je wyjaśnione ;) Świat/BB nie kończy się na LI/LP. Mamy takątaktykę jak inside isolation. Grałeś nią kiedyś? Ja nie, ale jeśli ograniczy ilość rzutów dla C, a skupi się na PF to wówczas taki defensywny C byłby jak złoto.

This Post:
00
244107.45 in reply to 244107.44
Date: 6/18/2013 10:48:59 AM
Overall Posts Rated:
270270
Z tym dyskredytowaniem to chyba trochę przewrażliwiony jesteś :) Nie staram się tego robić, bo zupełnie nie mam ku temu powodów. Nic do Ciebie nie mam, wręcz przeciwnie. Kibicuję twojemu projektowi. Może uda się wyciągnąć z tego jakieś nauki.

Po prostu jak napisałeś o robieniu krzywdy całej reprezentacji to uznałem, że chodzi Ci o seniorską NT, a z tym nie do końca się zgadzam i napisałem dlaczego. Co do U21 to oczywiście że przeznaczenie co sezon kilku zawodników z draftu do treningu bloków nie stwarza problemów.

W postach na temat twojego Kuzniara to w ogóle nie ma dyskredytacji. Są same pytania jak sobie wyobrażasz przeprowadzenie tego testu i czy jest to wykonalne.

Co do ataku to ja wiem jakie taktyki są dostępne. Tylko że świat BB czasami sprawia wrażenie jakby naprawdę kończył się na LI/LP. Jeśli mamy grać inne taktyki to potrzebujemy przynajmniej 5 zawodników którzy nadają się do tej taktyki. Z tego co się orientuję to od kilku sezonów guardów trenuje się na zasadzie maksowania OD i PS i w krótkich tygodniach 1vs1. Z takimi obrońcami ciężko może być o sukces taktyką obwodową nieważne jak mocną będziemy mieć obronę pod koszem. I to nie jest zarzut do Ciebie. Po prostu obawiam się, czy selekcjoner będzie miał do dyspozycji takich zawodników aby zagrać coś innego niż LI/LP. Twoich dwóch zawodników to może po prostu być za mało. Na szczęście borczi pisał że chce eksperymentować więc to dobry prognostyk dla twojego testu :)

This Post:
00
244107.46 in reply to 244107.45
Date: 6/18/2013 12:04:03 PM
Overall Posts Rated:
635635
A może iść w kierunku nabitego IS, ID i SB , a RB dużo mniej , zawodnik i tak swoje zbierze , a widzę to po swoich , którzy mają niski RB , a ponad 10 zbiórek na mecz gdy grają na C lub PF gdzie te RB mają o 5-6 poziomów niższe od typowych C , którzy grając na swoich pozycjach , zbierają podobnie .

This Post:
00
244107.47 in reply to 244107.46
Date: 6/18/2013 2:35:56 PM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10021002
a ja bym takiego robił, super obrońca

?/?/15/15/15/15 góra
?/20/15/20 dół

tylko, żeby można było w tej grze ustawić, żeby nie rzucał,a tylko podawał