BuzzerBeater Forums

BB Poland > [BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

[BUG] Grał w podstawowym, choć nie powinien

Set priority
Show messages by
This Post:
00
141665.38 in reply to 141665.36
Date: 5/7/2010 7:43:33 AM
Overall Posts Rated:
145145
Bardzo ciekawe uwagi. Aczkolwiek co do korzystania z listy rozwijanej "poprzednie mecze", to czasem używam i nie przydarzają mi się opisywane tu "kwiatki".

Co do zmian to zwykle używam dwóch ostatnich - i tu problemów też nie zauważam.

Z kryciem to o ile dobrze pamiętam BB'cy pisali kiedyś, że faktycznie można wysłać puste, a wtedy silnik resetuje wszelkie zmiany i krycie ustawia się na normalne (domyślne). Ale może tu tkwić błąd.
Z drugiej strony, zdarzyło mi się raz, że do składu wszedł nie ten zawodnik co powinien, ale było to z 3-4 sezony temu, więc opcji zmian krycia jeszcze nie było.

Myślę, że Twój zwrot "lub kombinacji ustawień" może trafiać w sedno :). Dodałbym do tego jeszcze jedną zależność - umiejętności poszczególnych zawodników (tych zamienionych), wybraną taktykę i danie zbyt dużej swobody w wyborze trenerowi. Na prawdę nie dziwią mnie sytuacje zamiany przez trenera na pozycji SG jakiegoś "wymiatacza" z pensją 2,5 tys. na rezerwowego z pensją 50 tys., przy założeniu, że trener miał wolną rękę, a my kazaliśmy grać R&G, podczas gdy ten "wymiatacz" ma zasięg rzutu na poziomie "0" (słownie - zero). Nie twierdzę, że tak było w tym przypadku, ale biorąc to na logikę - trener ma wygrywać mecze. Nie wie o tym, że rezerwowy jest tam tylko aby ugrać kilkanaście minut. Dla niego nawet sparing jest ważny - jak każdy inny mecz. Więc skoro może robić co chce, to robi. Jeżeli do tego jeszcze rywal broni na obwodzie... Zmiany tego aspektu gry wymagały by bardzo drastycznego przerobienia silnika, a na to BB'cy mogą się nie zdecydować.

Co innego, gdy trener nie ma zbyt dużo swobody a zawodnicy są podobni umiejętnościami - wtedy mogę potraktować to jako bug. I bardzo możliwe, że właśnie wtedy mogą dochodzić do głosu czynniki, o których wspominałeś. Choć jak pisałem wyżej, nic takiego nie zaobserwowałem. Myślę, że moglibyśmy długo dochodzić co i jak, ale aby móc powiedzieć coś konkretniejszego, potrzebna byłaby dokładna rozpiska każdej takiej sytuacji, z przedstawieniem najdrobniejszego elementu, wszystkiego tego o czym pisałeś + wyboru zawodników, opcji trenerskich itp. I mając kilka... takich przykładów może byśmy wysnuli jakieś ciekawe wnioski (i pomogli BB'kom ;)).

This Post:
00
141665.39 in reply to 141665.38
Date: 5/7/2010 7:56:37 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Dodałbym do tego jeszcze jedną zależność - umiejętności poszczególnych zawodników (tych zamienionych), wybraną taktykę i danie zbyt dużej swobody w wyborze trenerowi.

Zdarzało mi się tak grać. Czyli słabiak w podstawowej piątce a gwiazda na rezerwie. No i faktycznie zdarzało się tak, że rezerwowy grał dłużej. Ale mimo tego dalej był rezerwowym (nie miał "S" przy nazwisku w transmisji i nie pojawiał się na parkiecie w pierwszej minucie). Tak więc ja nie widzę nic złego w tym, że rezerwowy gra dłużej (gdy trener ma swobodę). To nie jest bug.
I jeszcze jedna rzecz - czy bug trafia się tylko w sparingach (lub tylko w określonych typach meczów)? Nie wszycy grają sparingi i może dlatego bug nie wszystkich dotknął.
Natomiast posiadacze supków mają okazję potestować wszystkie możliwe schematy i odkryć takie kombinacje ustawień, które generują buga.
W każdym bądź razie ja u siebie nigdy nie korzystam z listy "ostatnie mecze", zawsze mam ustawione krycie (bardzo często jest sporo zmian w kryciu ale były też mecze bez zmiany), zdarza się, że jakaś pozycja na głębokiej rezerwie jest pusta, zdarza się, że jakiś zawodnik jest na ławce ale nie ma go na żadnej pozycji, używam tylko skrajnych schematów zmian (dokładnie wg listy lub pełna swoboda) i nigdy buga nie miałem. I taką kombinację ustawień mogę rekomendować ;-)

This Post:
00
141665.40 in reply to 141665.39
Date: 5/7/2010 8:06:13 AM
Overall Posts Rated:
7474
Tak samo ja, grając zawsze dokładnie wg listy nigdy nie zaobserwowałem żadnego błędu. Jak nie chcę żeby ktoś nie zagrał za dużo to go po prostu nie zabieram na mecz. Tak samo w przypadku, gdy nie chcę by ktoś trenowany stracił minuty treningowe, wówczas nie zostawiam trenerowi możliwości zmiany takiego zawodnika.

W ten sposób nie mam żadnych problemów z minutami czy formą.

This Post:
00
141665.41 in reply to 141665.35
Date: 5/7/2010 9:46:56 AM
Overall Posts Rated:
179179
Skoro GM to napisał, więc nie będę tym złym;)). W BB juz kilka spotkań zagrałem, a żadnego buga czy nawet jego śladów jego pobytu na moich meczach, nie zaobserwowałem. Nie neguję faktu, że jakiś bug jest...jednak uważam, że wiele skarg i narzekań pojawiających się w tym wątku wynika z jakichś błędów własnych...jak to często bywa lepiej podprzeć się złym losem w tej grze zwanym bugiem:) , niż próbować samemu w sobie znaleźć przyczynę nietypowych sytuacji:)

From: Jax

This Post:
00
141665.42 in reply to 141665.41
Date: 5/7/2010 10:10:43 AM
Overall Posts Rated:
773773
zgadzam się z tym co napisał Czesław też się jeszcze z czymś takim jak bug nie spotkałem a gram od samego początku polskiego BB . Owszem zdarzały się sytuacje gdzie zawodnik zagrał w moim mniemaniu nie ten co powinien , tylko że potem jak przeanalizowałem co ustawiłem i jakim schematem zmian i fauli grałem to stwierdzałem że żadnego buga nie ma a to tylko moje błędy spowodowały taką a nie inną sytuację .

Chociaż wcale nie wykluczam że jakiś bug istnieje .

From: oskar4

To: Jax
This Post:
00
141665.43 in reply to 141665.42
Date: 5/7/2010 10:16:02 AM
Overall Posts Rated:
1010
No wiesz, to raczej nie jest możliwe, że wszystkie osoby, które wyraziły swe niezadowolenie w tym wątku, nagle popełnią takie błędy. I to wszystko w tym samym czasie. ;)

From: Jax

This Post:
00
141665.44 in reply to 141665.43
Date: 5/7/2010 10:31:12 AM
Overall Posts Rated:
773773
to popatrz na grupę tych którzy się z czymś takim nie spotkali oni są w zdecydowanej większości . Równie dobrze można założyć wątek czy kogoś coś takiego spotkało i mielibyśmy kilka tysięcy wpisów mówiących że nic takiego nie zauważyli .

chociaż wcale nie twierdzę że nie ma jakiegoś błędu .

From: Mario

To: Jax
This Post:
00
141665.45 in reply to 141665.44
Date: 5/7/2010 10:58:43 AM
Overall Posts Rated:
605605
Załóżmy jeszcze wątek kto widział Yetii

This Post:
00
141665.46 in reply to 141665.45
Date: 5/7/2010 12:23:37 PM
Fragmin Team
III.7
Overall Posts Rated:
11191119
Ja widziałem Yeti! ...adresu dealera nie podam... :))

A tak btw - u mnie też jak do tej pory żaden bug związany ze składem się nie zdarzył (oprócz minut w meczu z walkowerem)... Może jestem nadgorliwy, ale po prostu sprawdzam kilkukrotnie ustawienie i jak u mnie - sprawdza się :))

From: m4ti_

This Post:
00
141665.47 in reply to 141665.41
Date: 5/7/2010 2:07:09 PM
Overall Posts Rated:
2121
Oj wypraszam sobie tą aluzję, co źle zrobiłem?
Za pierszym razem wystawiłem sobie mlodego do treningu który mial rozegranych tylko 20min z tego co pamietam aby zagrał więcej, nie wystąpił prawie w ogóle bo sobie silnik wystawił kogoś innego na to miejsce. Nie zaliczył treningu przez to.
Moje wyniki w tym sezonie nie są rewelacyjne, nie zganiam wszystkiego na buga ale napewno nie ułatwia mi gry. W tamtym sezonie jakoś nie narzekałem na buga a wyniki też nie zachwycały.

From: Big Z

This Post:
00
141665.48 in reply to 141665.41
Date: 5/7/2010 2:08:52 PM
Overall Posts Rated:
6363
Bug istnieje :)
W moim ostatnim sparingu zamienił 2 graczy: (4328227) tego zawodnika wstawił mi do pierwszej piątki, a tego (13620812) wrzucił na rezerwę. Trener miał grać: wg. listy do 4 kwarty. Byłem na to przygotowany, bo umiejętności tych zawodników są nieporównywalne więc trener stwierdził, że wie lepiej ode mnie, kto ma grać w pierwszej piątce :)

Do BBKinga: te zamiany zdarzają się niestety również w meczach ligowych.

Każdego z Was to kiedyś spotka w najmniej spodziewanym momencie, nawet jak nie wierzycie w buga! :)

Z.

Advertisement