Dodałbym do tego jeszcze jedną zależność - umiejętności poszczególnych zawodników (tych zamienionych), wybraną taktykę i danie zbyt dużej swobody w wyborze trenerowi.
Zdarzało mi się tak grać. Czyli słabiak w podstawowej piątce a gwiazda na rezerwie. No i faktycznie zdarzało się tak, że rezerwowy grał dłużej. Ale mimo tego dalej był rezerwowym (nie miał "S" przy nazwisku w transmisji i nie pojawiał się na parkiecie w pierwszej minucie). Tak więc ja nie widzę nic złego w tym, że rezerwowy gra dłużej (gdy trener ma swobodę). To nie jest bug.
I jeszcze jedna rzecz - czy bug trafia się tylko w sparingach (lub tylko w określonych typach meczów)? Nie wszycy grają sparingi i może dlatego bug nie wszystkich dotknął.
Natomiast posiadacze supków mają okazję potestować wszystkie możliwe schematy i odkryć takie kombinacje ustawień, które generują buga.
W każdym bądź razie ja u siebie nigdy nie korzystam z listy "ostatnie mecze", zawsze mam ustawione krycie (bardzo często jest sporo zmian w kryciu ale były też mecze bez zmiany), zdarza się, że jakaś pozycja na głębokiej rezerwie jest pusta, zdarza się, że jakiś zawodnik jest na ławce ale nie ma go na żadnej pozycji, używam tylko skrajnych schematów zmian (dokładnie wg listy lub pełna swoboda) i nigdy buga nie miałem. I taką kombinację ustawień mogę rekomendować ;-)