Szia!
Több dologban látom a problémát.
Egyrészt kevés az igazi farmunk. Van egy pár, azokat elsősorban a neveléshez használjuk fel jelenleg. Többször tapasztaltuk az elmúlt pár szezonban, hogy csapatok több milliós egyenleggel egyszer csak megszűnnek, és többet nem hallunk felőlük. Én próbáltam ez ellen tenni, egyszer még az is előfordult, hogy egészen valami evezős túráig vagy meddig mentem el valaki után egy ismerősén keresztül, hasztalanul. Nyilvánvalóan nem várható el az első ligától, hogy a összes 200k+ keresetű játékost tartsa el, de az tény, hogy jó lenne, ha többen lennének itthon első ligában. Van, amikor a farm sem megoldás, Tasit jelentős ideig farm edzette, és nem volt formában.
Én igyekszem folyamatosan hirdetni, amennyi átigazolást csak tudok, előre jelezni. Ha felcseperedik néhány multisabb játékos, akkor talán javul a helyzet, rájuk talán nagyobb lesz az igény. Igyekeztem azokra a játékosokra alapozni az elmúlt szezonban, akiket formában tartanak külföldön is. Kevesebb gond volt, mint az EB szezonban, így viszont sok volt az új játékos, nehezebb úgy igazán jó taktikát összerakni.
Ami még nagyon nagy gátló tényező, az a külföldiek pénze. Én nem tudom, honnan trédelnek össze ennyit, de azért volt itt olyan is, hogy egyszerűen csak elveszítette a kiszemelt tulaj a licitet és kész.
Léptünk előre érzésem szerint annyit, hogy Berényi itthon maradt, ő nagyon fontos lehet a jövőben, de itthon lett volna Chalúmov is, ha nincs az a bizonyos pech. A programban jeleztem is, hogyha két hasonló vagy azonos játékos van, akkor törekszem majd arra, hogy a magyar tulajnál lévő kerüljön be. Félve mondom ki, de több ígéretes bedobónk (Gécsek, Szoboszlai, Schar, Gedó és például ECS poszton Plotár) mind itthon vannak jelenleg, ez ez segíthet hosszabb távon. De az irányítóposztra készülő Novák Domonkos is biztonságban van ebből a szempontból jelenleg (persze ő még nagyon fiatal). A centerproblémával nem nagyon tudok mit tenni sajnos, egyszerűen rendszerprobléma.
De a legrosszabb érzés azzal szembesülni, hogy ma már (és itt nem itthonra gondolok, hanem külföldre) szinte semmi rangja annak, hogy valaki válogatott. Gazdag a legjobb példa, két szezon óta könyörgök a tulajának, hogy úgy fejlessze, ahogy kérem, de kérdezem én, mit érek vele, hogyha egyébként BBB-t nyer így is? Mert nem gond, ha sokan vannak külföldön, ha érdekeltté lehetne őket tenni abban, hogy válogatott játékosuk van. Mivel keveset jelent anyagilag a válogatott játékos csapatban tartása, ezért nincs igazi érdekeltség. Ez viszont sajnos a játék gondja, nem sokat fogok tudni tenni ellene.