Primer mojih igrača:
(obojica imaju po 21g) ► dobio je samo 2 skila (JS↑+IS↑) i 3 nebitna (ST↓2 + EX↑) strelica nadole znači da su pali skilovi
Paraskevas Faskelatos
(33776160)http://prntscr.com/7xutznObjašnjenje:
- precrtano crvenom bojom = ne gledati uopšte (mada ST određuje koliko može igrač da izdrži na terenu, moj trenirac Lluís Riba
(33609698) kome je u međuvremenu skočila ST radi elastičnog efekta trniranja je kad god mi je tim ubedljivo slavio zbog tadašnje ST=1 izlazio iz igre iako je postavljena taktika da trener strogo prati označenu postavu, da je sam sebi i prva i druga izmena, kao i da nema više od 9 označenih igrača za tu utakmicu koji će na njoj nastupiti - ali obratno kada sam gubio sa bilo kojom razlikom on je bez problema izdržao svih 48min)
- uokvireno crnom bojom = ne obraćam pažnju ni na ovo (sem ukoliko tražim beka a i njemu je dovoljan JR = 10 ÷ 12 jer iznad toga mu je plata veća mnogo više no što on može da pruži timu ▬ i u našoj seniorskoj BB reprezentaciji gde su igrači plate ≥100k nemamo a i ne treba nam igrač sa JR=16 sem ovog
(19720232); imamo dvojicu sa JR=14
(22923157) i
(26562345) i svi ostali imaju JR≤12) ═►lični primer: imao sam igrača Kamilis Fedorcukas
(10863738) koji je imao JR=16 i pre moje ekipe znao da da i po 10 trojki iz 17 pokušaja na meču
(66088703) ali kod mene je znao i da šutira 2/15 te je bio potpuno bespotreban (naročito sa platom >110k). Nekada bolje šutiraju za 3₧ igrači "rođeni" strelci sa visokim JS + DR+ HA (sve ≥17) i JS ≤ 8 negoli ovi kojima je to najbolji skil.
- uokvireno zelenom bojom = po meni najbitnije OD+ID ═ sp. i un. odbrana, tj. sposobnost da se spreči mogućnost da igrač prerano izađe iz igre zbog 6LG i tako ne dobije pun trening.
- uokvireno narandžastom bojom = veoma važno dodavanje (PA) koje utiče na sto veći broj lako postignutih poena pod košem (polaganje, zakucavanje) kao i pronalaženje slobodnih igrača za neometani šut na koš. Najbitnije za "tok napada" (offensive flow)
- uokvireno plavom bojom = neki menadžeri ovo najviše vole JS+IS šut van reketa (do linije za 3₧) i unutar istog ► ali.. nema dovoljno dobrog % šuta bilo koja od ova 2 elementa ukoliko nisu praćeni adekvatnim skilovima DR&HA.
DR = probojnost/prodornost pokazuje u kolikoj je meri igrač sposoban da se nađe u povoljnoj prilici za postizanje koša
HA = tehnika ukazuje u kolikoj meri je igrač spretan da mu rival ne oduzme loptu
Problem je kada igrač ima veliku razliku u visini DR/HA u odnosu na JS/IS ▬ jer to pokazuje da je samo trenirao "1─1" jedan na jedan ► te mu ne možemo računati sve skilove kao merodavne tj. ukoliko ima npr. JS=9 a DR=14 & HA=14 uz PA= 6÷9 on ima 10 skilova koji se ne mogu dovoljno dobro iskoristiti odnosno doći će on u poziciju da je sam i da mu ne oduzmu loptu ali on i dalje neće moći da pogodi koš kao onaj igrač kojem je JS = 12÷14.
S druge strane, igrač sa JS = 12÷14 i DR&HA = 8÷9 neće moći da postigne onoliko poena kao isti takav igrač po JS ali kome su DR&HA veći pojedinačno za po +(3÷4) skila. {podrazumeva se da ih čuva isti igrač, igraju istiu taktiku i da imaju iste saigrače ═ ovo je utopistički, navedeno samo radi razumljivosti}
- uokvireno ljubičastom bojom = kada tražim igrača [minimum]:
▬ 18g i potencijal zvezda (ako nemam para), uz platu ≥2500$
Kada igrač ima 18g onda ga od početka možeš sam oblikovati
Ukoliko potencijal igrača nije veliki npr. 5÷6 onda on ukoliko se baš dobro trenira ne može imati dovoljno skilova da bi mogao da bude nosilac igre tima u npr. drugoj ligi, tj. taj igrač je limitiran i može poslužiti samo kao rezerva u višim rangovima. Ako vidiš takvog igrača u petorci neke ekipe u drugoj ligi to ne znači automatski da je on loš igrač već najverovatnije da taj menadžer nema trenutno dovoljno para da ga zameni boljim.
▬ visina = visok igrač ne može brzo dobiti skilove kao plej i obrnuto niski igrač kao centar.
Last edited by jamais vu at 7/28/2015 5:23:27 AM