POLSKA 100, Izrael 83
Po tym meczu mamy prawo mieć mieszane uczucia. Z jednej strony, w pierwszych 3 kwartach zdominiowaliśmy Izrael i odnieśliśmy pewną wygraną. Z drugiej, GDP, junk time, i wiele innych czynników nie pozwoliły nam na wykorzystanie w pełni tego triumfu.
Dlaczego w ogóle typowałem, że nasi rywale zagrają LI? Po pierwsze, trochę dla zaskoczenia; po drugie, 80% dotychczasowych spotkań Izraelitów kończyło się przez nich graniem LI, LP lub PtB - istniała więc bardzo duża szansa, że nawet w najgorszym wypadku wyjdziemy na zero. Izraelici zdecydowali się jednak zaryzykować - dali GDP na LI i użyli nietypowej taktyki (Princeton). Mimo to, pierwsze 3 kwarty przyniosły im bardzo słabą postawę ich głównych rzucających (Maon, Karny - pomimo tego, że w 4 kwarcie rzucali lepiej, i tak widać skutki ich nieskuteczności w boxscore). My za to (mimo premii do obron dla drużyny znad Morza Martwego) wbijaliśmy pod kosz i trafialiśmy. Bardzo wysokie skuteczności uzyskali Tyszko (16 pkt, 9 reb), Koisar (12 pkt, 7 as) oraz Koska (14 pkt). Jak już wspomniałem, po 3 kwartach prowadziliśmy 27 pkt, a na początku 4 potrafiliśmy nawet prowadzić i 31-33. Niestety, pod koniec Izraelici podgonili, kiedy graliśmy rezerwami, i kończymy na skromnym +17. Szkoda, gdyby nie błędy taktyczne, można było rozbić rywala.
Mimo to prowadzimy w grupie G po 2 kolejkach. Jest to jednak raczej kwestia tego, że najsilniejsze w grupie Włochy na razie mają trudny terminarz (+22 z gospodarzami z Bośni w tym tygodniu, a pamiętajmy, że w międzyczasie Italia wygrała arcyważny mecz z Francją). Francja popełnia wg mnie bardzo, bardzo duży błąd, grając normala w meczu, w którym mało kto w ogóle liczyłby na opór ze strony Estonii (+21 dla Francji, przed junkiem nawet +34). W drugiej grupie niespodzianką była dogrywka w meczu Hiszpanii z Rumunią - Espana wygrała ją +10, ale sam fakt, że można zremisować z Hiszpanią (nawet, jeśli ta grała z niższym nastawieniem), zaskakuje. Portugalia zalicza -7 z Niemcami i raczej odpada już z gry o medale, a i o awans na MŚ będzie im już trudno (muszą wygrać z Rumunią).
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.