BuzzerBeater Forums

BB Hellas > Λιγα μαθηματικα

Λιγα μαθηματικα

Set priority
Show messages by
This Post:
11
167507.40 in reply to 167507.39
Date: 1/3/2011 7:51:44 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Παίδες ο sarithin το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βγάλει ένα μοντέλο εκτίμησης. Το οποίον εστί ότι μπορεί να υπάρξουν φορές που να πέσει ακριβώς μέσα, φορές που να πέσει κοντά και φορές που να αστοχήσει τελείως..

Ακριβως!!! Τα πραγματα στην σωστη τους διασταση! Η ολη προσπαθεια-ενδιαφερον ειναι να δεις εαν η αστοχια ερχεται σε τυχαια σημεια ή σε περιοχες των παραμετρων. Εαν ειναι σε δεδομενη περιοχη βελτιωνεις το μοντελο στην περιοχη αυτη ή αλλαζεις τον τυπο προσεγγισης. Εαν δεν το πετυχεις δεν εμπιστευσαι την εκτιμηση στην περιοχη αυτη!!! Εαν ειναι σε τυχαια σημεια πας για καμια μπυρα (βριζωντας)!!!

Υ.Γ1 Αυτο συνεβη π.χ στην αναλυση για το LookInside για τιμες Ζ μκροτερες απο 0.7

Last edited by GM-sarithin at 1/3/2011 8:22:39 PM

Ο Marinάκης χτυπάει πάντα δυο φορές
From: Tyfonas

This Post:
11
167507.41 in reply to 167507.39
Date: 1/4/2011 2:25:34 AM
MACEDONIANS
III.14
Overall Posts Rated:
241241
Με το πεσει ή να κλεισεις την συνδεση απλα τρεχει μονο η συγκεκριμενη σελιδα για καποια ωρα και δεν θα σου εμφανισει το τελικο αποτελεσμα.
Εγω μια ερωτηση εκανα και η απαντησει ηταν '' απλα πειθεις τον σερβερ οτι παει 12 ωρες πισω''

From: bolzano
This Post:
22
167507.42 in reply to 167507.41
Date: 1/4/2011 2:40:38 PM
Overall Posts Rated:
2727
Φοβερη δουλεια και ιδιαιτερα εκ μερους του φυσικου μας!

Απο την αρχη του μπαζερ παρατηρω με βαση οχι μαθηματικες αναλυσεις αλλα την λογικη τα αποτελεσματα των ματς,δηλαδη πως πχ 8α επηρεαζοταν αν εκανα μια αλλη επιλογη. Πολλα απο αυτα με προβληματισαν κατα καιρους καθως δεν μπορουσα να εξηγησω το αποτελεσμα τους.Φετος καταστρωνοντας ενα σχεδιο αναπτυξης της ομαδας αναγκαστηκα να κανω αλλαγες στην ομαδα μου.Αυτη η πραξη πιστευα πως θα μου εδινε το προταθλημσ και τεσπα θα βοηθουσε στην εκπληρωση του σχεδιου μου...Ομως η χρηση του RnG πραγματικα με μπερδεψε φερνοντας με σε αδιεξοδο.Δεν γινοταν να διακιολογησω καποια αποτελεσματα.Οποτε βαση αυτων που ειπες επιβεβαιωνω τις υποψιες μου...Ειτε η μηχανη εχει εγκατεστημενη μια παραμετρο τυχης η οι κατοχοι της αλλαζουν κατα διαστηματα αλλες παραμετρους/αναλογιες.Το πρωτο νομιζω ειναι αυτο που συμβαινει..Ομως εστω και μικρη η δοση τυχης σε συγκεκριμενα μοντελα πιστευω πωε επιφερει μεγαλες αλλαγες και ανεπι8ημητα για καποιους μανατζερς αποτελεσματα.Ενδεχομενς καποιες αναλογιες να ειναι ευμεταβλητες..

Απλα μερικες σκεψεις που ηθελα να μοιραστω..
Συνεχιστε αυτη την ωραια προσπαθεια!!!

This Post:
00
167507.43 in reply to 167507.42
Date: 1/4/2011 3:16:26 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Καλησπερα σε ολους, καλη συνεχεια στα play-off και κουραγιο με ευχη για γρηγορη επανοδο στους χαμενους της σημερινης ημερας.

Για να γραψω τα προηγουμενα post χρειαστηκε να μελετησω παιχνιδια απο διαφορετικα πρωταθληματα. Παρατηρησα οτι τα συστηματα που παιζουν π.χ στην Τουρκια ειναι συστηματικα (σε υψηλο επιπεδο) διαφορετικα απο αυτα που κατα μεσο ορο επιλεγουν οι Ελληνες managers. Ετσι μου προεκυψε η ιδεα να δω εαν υπαρχει Eλληνικη σχολη μπασκετ,Ιταλικη κ.λ.π.

Αυτο μην σας φαινεται παραξενο! Ειτε απο την επιτυχια μιας ομαδας σε καποια χωρα, ειτε απο μια αποψη που μπορει να κυκλοφορει στα Forum αυτης μπορει καλιστα να δημιουργειται 'ρευμα'. Να τονισω οτι αυτο δεν εχει να κανει αποκλειστικα με συστηματα αλλα και με αντιληψεις-παραδοχες οπως π.χ 'τα Rebound ειναι το κλειδι για την νικη ή μονο με καλη περιφερειακη αμυνα πας μπροστα κ.λ.π'.

Πιστευον στις αλλες χωρες τα ιδια που πιστευουμε εμεις; Εχουν παρομοιες με εμας τακτικες αντιληψεις για το παιχνιδι; Υπαρχει κατι που κανει καποια σχολη να ειναι ανωτερη της αλλης;

Για να απαντησω στο ερωτημα ξεκινησα να μελετω το φετινο θεσμο του Ελληνικου κυπελου. Πιστευω σημερα-αυριο θα ολοκληρωσωτην καταγραφη. Μετα θελω να αντιπαραβαλω τα αποτελεσματα με αυτα του κυπελου καποιας προηγμενης χωρας στο Buzzer. Αυτο που δεν ξερω ειναι το ποια ειναι η χωρα αυτη!!!

Παρακαλω εαν ειναι ευκολο γραψτε εδω (ή σε p.m.) την χωρα της προτιμησης σας

Υ.Γ1 Επειδη το θεμα εχει την δουλιτσα του παρακαλω μην στειλετε απαντησεις οπως Βελγικο Κογκο!

Υ.Γ2 Ξερω οτι ξανιγομαι αλλα ΙΣΩΣ βρηκα εργαλειαρα για την Ελληνικη κοινοτητα. 'Τρεχω' καποια test
και αν τα πραγματα παν καλα θα γραψω τα αποτελεσματα εδω.

Last edited by GM-sarithin at 1/4/2011 3:42:29 PM

This Post:
00
167507.44 in reply to 167507.28
Date: 1/4/2011 6:03:06 PM
Overall Posts Rated:
343343
Σε καθε περιπτωση παντως ΔΕΝ εχω κανενα προβλημα να σταματησω να postαρω οποιαδηποτε μαθηματικη αναλυση ακομα και αν ενοχλει εστω και εναν χρηστη. Εσυ το εξεφρασες αλλα ειναι πιθανο να υπαρχουν και αλλοι!!!

Αν σταματήσεις να ποστάρεις θα καταχραστώ την εξουσία μου και θα σε αποβάλω από το παιχνίδι :P.

Πέρα από την πλάκα είναι η σοβαρότερη προσπάθεια που έχω δει 8 σεζόν στο παιχνίδι για μαθηματική ανάλυση (''Παπαγάλου'' συμπεριλαμβανόμενη). Θεωρώ πως θα είχες μεγαλύτερη επιτυχία εάν το ποστ σου γινόταν στο κεντρικό φόρουμ, αφού με τα άτομα που σου υπέδειξα θα μπορούσατε να βγάλετε φοβερή δουλειά, αφού και γνώστες μαθηματικών είναι, αλλά και του παιχνιδιού. Επιφυλάσσομαι πάντως όταν πλέον η μελέτη σου ολοκληρωθεί να την μεταφέρω εγώ εκεί αν δεν το κάνεις ο ίδιος.

Σε συγχαίρω επίσης το ότι η δουλειά που κάνεις είναι ολοκληρωμένη, και σοβαρή, σε αντίθεση πολλών καλών ιδεών που ξεκίνησαν (τρόπος του λέγειν) και έμειναν στο ξεκίνημα. Προσωπικά εγώ θα διαβάσω το ''δια τα αυτα'' αφού το κυνήγι των απατεώνων, 1 δίχρονο κοριτσάκι, αλλά και η πίκρα του να χάνεις 1 πρωτάθλημα στον πόντο δεν μου αφήνουν περιθώρια για κάτι περισσότερο.

This Post:
00
167507.45 in reply to 167507.44
Date: 1/5/2011 4:11:38 AM
Overall Posts Rated:
129129
Ο,τι βοηθεια χρειαστειτε στη μεταφραση ευχαριστως να βοηθησω.

I want what all men want...I just want it more.
This Post:
22
167507.46 in reply to 167507.45
Date: 1/5/2011 4:31:51 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Λιγα πραγματακια για το Ελληνικο κυπελο.
Τι κοινο εχουν η Εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου (Euro 2004) ,η Εθνικη ομαδα μπασκετ (ψιλοδιαχρονικα) και η Ελληνικη κοινοτητα του Buzzer;
Αμυνα ! Αμυνα ! Αμυνα !
Το 36.4% της προσπαθειας μας καταναλωνετε στην αμυνα συναδελφοι managers,
τo 34.3% το δινουμε στην επιθεση , ενω μονο
το 29.1% σε Rebound και 'ροη επιθεσης'
Η εξωτερικη επιθεση 'φροντιζεται' οριακα παραπανω της εσωτερικης (51.3% εναντι 48.7%) ενω στην αμυνα την μεριδα του λεοντος οριακα την παιρνουν τα θηρια απο τους κοντους (51.1% εναντι 48.9%)
Τα Rebound καταλαμβανουν το 15.9% του συνολου! (μισθοι ισως;) ,ενω τελος η 'ροη επιθεσης' μονο το 13.2%
Δηλαδη το Ελληνικο Buzzer-Basket ειναι πρωτιστος αμυντικο,χωρις να αδιαφορει για την επιθεση, ενω οι αργοσχολοι παιχταραδες μας βαριουνται σχετικα να 'πανε' στο Rebound! Εε, στον ασσο εχουμε ενα θεματακι!
Οι γηπεδουχοι σκοραραν κατα μεσο ορο 93.3 ποντους ενω οι φιλοξενουμενοι 82.7 (αθανατη Ελληνικη εδρα! Μπουκαλια,μπινελικια κ.λ.π).Τελος ενα στα τρια παιχνιδια περιπου τελειωσε με πανω απο 20 ποντους διαφορα............
.........και εκει που ζαλισμενος 'επαιζα' με τους αριθμους,τι να δω; Παρατηρω οτι στις 91.2% των περιπτωσεων η νικητρια ομαδα ειχε μεγαλυτερο αθροισμα στα ομαδικα ratings (εξωτερικη επιθεση,Rebound,...κ.λ.π). 'Ωραια ', ειπα , 'εδω η δουλεια εχει ψωμι'!!!
Σημειωση1 Πηρα υποψην τα παιχνιδια απο τον 6ο γυρο και μετα για να αποφυγω τα bots και τις τεραστιες διαφορες δυναμικοτητας
Σημειωση2 Δεν ελαβα υποψην παιχνιδια με διαφορα στην 'μαχητικοτητα' (C.T , T.I.E ). Αυτα αποτελουν ξεχωριστη κατηγορια με ιδιαιτερο ενδιαφερον!

This Post:
11
167507.47 in reply to 167507.46
Date: 1/5/2011 4:32:50 PM
Overall Posts Rated:
11571157
........οχι απλα ψωμι, καρβελαρα ολοκληρη ηταν!!!

.
Μελετωντας στατιστικα πολλα παιχνιδια εκανα μια μαθηματικη κατασκευη η οποια 'αναπαριστα' την τακτικη ικανοτητα ενος μεσου manager του παιχνιδιου.(Για αρχη της Ελληνικης κοινοτητας και μετα βλεπουμε). Ακολουθως εψαξα να βρω, και βρηκα μια μαθηματικη φορμουλα η οποια να ΜΗΝ εχει 'παλαβα' πραγματα ωστε να μπορει να διαβαστει και να δουλευτει και απο managers με γνωσεις μαθηματικων γυμνασιου!

Τα μαθηματικα αυτη τη φορα ειναι απλα και θα τα αφησω για το post που ακολουθει οπου θα γραψω και ενα παραδειγμα.

Θα ηθελα ομως να μοιραστω μαζι σας την κεντρικη ιδεα. Φανταστειται δυο ομαδες του Buzzer οι οποιες εχουν το ΙΔΙΟ ακριβως αθροισμα στα 'ομαδικα' ratings (εσ.αμυνα,ροη,..κ.λ.π). Το παιχνιδι εχει ληξει ισοπαλο; Μαλλον οχι! Ομως οπως γραφω στο προηγουμενο post στο 91.2% των περιπτωσεων η ομαδα με το μεγαλυτερο αθροισμα κερδιζει!!!

Δηλαδη υπαρχει προφανως συσχετιση μεταξυ του αθροισματος των 'ομαδικων' ratings και του αποτελεσματος των παιχνιδιων οποτε το παιχνιδι θα επρεπε να ληξει περιπου ισοπαλο! Αυτο που εκτρεπει την μηχανη απο την 'φυσικη της' ταση να δωσει ισοπαλια ειναι ο ανθρωπινος παραγοντας! (Εσεις δηλαδη συναδελφοι managers!!!) .

Το γεγονος οτι επιλεξατε την μια ή την αλλη τακτικη πριν το παιχνιδι, η ακομα οτι βαλατε τον ταδε παιχτη σας να μαρκαρει τον δεινα αντιπαλο και οτι απιθανο τακτικισμο μπορειται να φανταστειτε, εχει ως αποτελεσμα να 'αποκλινει' η μηχανη και να κερδιζετε ή να χανετε τα παιχνιδια!

Δηλαδη υπαρχουν δυο παραγοντες.Η μηχανη που λαμβανει υποψην της (ratigs-αριθμους) και εμεις που προσπαθουμε με τις επιλογες μας να την οδηγησουμε να επιλεξει διαδικασιες που μας συμφερουν (μεσω των τακτικων μας επιλογων)

Ακριβως στο μεσον τους βρισκεται ενας 'φανταστικος-νοητικος manager'.Αυτος εχει την μεση τακτικη ικανοτητα των Ελληνων managers που μελετησα.Πως μας προεκυξε 'αυτος' τωρα; Ειναι απλο! Ανελυσα συστηματικα τα σκορ παιχνιδιων σε συναρτηση με τα 'ομαδικα ratings' των ομαδων που πηραν μερος σε αυτα.Επειδη ο αριθμος των παιχνιδιων ηταν μεγαλος, ο ανθρωπινος παραγοντας υπεστη στατιστικο 'πνιγμο'.Οποτε τι μας μενει; Η μεση συμπεριφορα της μηχανης! Θα ονομασω την συμπεριφορα αυτη N.M.R. Αυτο που στην πραξη κανει ο μαθηματικος τυπος του επομενου post (θα εξηγησω πως τον δουλευει κανεις) ειναι να συγκρινει την τακτικη επιδοση που ειχαμε εμεις και ο αντιπαλος μας σε σχεση με τον manager N.M.R. Εαν εχετε μπερδευτει αγνοηστε αυτο το post, αλλα διαβαστε με προσοχη το επομενο (εχει ολο το ζουμι!).

Last edited by GM-sarithin at 1/5/2011 4:37:36 PM

This Post:
00
167507.48 in reply to 167507.47
Date: 1/5/2011 4:33:19 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Ο κυριος N.M.R ειναι ο Υ=0.4335+0.614*Χ-0.034*Χ^2-0.0145*Χ^3 (ερχεται μικρη βελτιωση)

παμε να τον εφαρμοσουμε αμεσως σε καποιο παραδειγμα.Ας πουμε οτι εμεις ειχαμε την ομαδα BcToho στο παιχνιδι (29067245) . Εμεις βαλαμε στο παιχνιδι αυτο 112 ποντους ενω ο αντιπαλος 73 ποντους. Το Χ το υπολογιζουμε διαιρωντας το σκορ μας (στον αριθμητη παντα) με το σκορ του αντιπαλου (στον παρανομαστη)

Στο παιχνιδι μας ειναι Χ=112/73, δηλαδη Χ=1.534 (ειναι σημαντικοτατο να κραταμε τα τρια πρωτα δεκαδικα ψηφεια!)

Αφου εχουμε βρει το Χ, παμε στον τυπο N.M.R και υπολογιζουμε με ενα κομπιουτερακι το Υ

Υ =0.4335+0.614* 1.534 -0.034*1.534*1.534-0.0145*1.534*1.534* 1.534

πρεπει να σας βγει Y=1.243 περιπου.

Τωρα πηγαινουμε και αθροιζουμε τα ratings που εβγαλε η ομαδα μας ( BcToho).
Οπου ειναι (low=0.17) , (medium=0.5) , (high=0.87).

Αν το κανετε πρεπει να σας βγει ο αριθμος 46.67 . Κανουμε το ιδιο για τον αντιπαλο και παιρνουμε τον αριθμο 39.67

Διαιρουμε τωρα το 'ομαδικο rating' της ομαδας μας (στον αριθμητη) προς το 'ομαδικο rating' του αντιπαλου (στον παρανομαστη) και παιρνουμε τον αριθμο Ζ

πρεπει να σας βγει Ζ=1.176 περιπου.

Η τελευταια πραξη ειναι η εξης (Υ-Ζ)*1000, που πρεπει να βγει 67 (χωρις τα δεκαδικα)

Ο τελικος αριθμος αξιολογης μας σε αυτο το ματς ειναι +67 λοιπον!

Το (+) προσημο σημαινει οτι η ομαδα μας 'νικησε' στο τακτικο επιπεδο τον αντιπαλο μας! Εαν το προσημο ηταν (-) η ομαδα μας θα ειχε νικηθει στο τακτικο επιπεδο! Ο αριθμος 67 μας λεει το κατα ποσο κερδισαμε στο τακτικο εππεδο.Οσο πιο μεγαλος θα ειναι ο αριθμος που προκυπει καθε φορα, τοσο πιο μεγαλη ειναι η νικη μας ή η ηττα μας! Να σημειωθει οτι αν ο αριθμος που βγει ειναι στο οριο -30 εως +30 ειναι εντος του στατιστικου σφαλματος,( οποτε να τον αγνοειται)!!!

Να ξεκαθαρισω τι ακριβως σημαινει νικη ή ηττα (συμφωνα με τον Ν.Μ.R).Σημαινει οτι οι επιλογες που καναμε στην τακτικη (συστημα,επιλογη τακτικης για τους αναπληρωματικους,αλλαγες στα μαρκαρισματα,επιλογη παιχτη εκτος θεσης,κ.λπ)
ηταν στο παραδειγμα μας 67 ποντους πιο σοφες απο τις επιλογες του αντιπαλου μας!

Θελει ιδιαιτερη προσοχη το εξης σημειο! Ο N.M.R μετρα (αν το εχω φτιαξει σωστα φυσικα!) τον ανθρωπινο παραγοντα μονο και οχι την μηχανη! Δηλαδη μπορει να παιζουμε με εναν ισχυροτατο αντιπαλο με πληρεστατο ροστερ και η μηχανη βλεπωντας μονο τα ροστερ-ratings θεωρει στατιστικα δικαιο να χασουμε με ενα σκορ π,χ 112-85 (με 27 ποντους δηλαδη).Γινεται το παιχνιδι και οι σοφοτερες σε σχεση με τον αντιπαλο μας επιλογες οδηγησαν σε ηττα με 'μονο' 10 ποντους διαφορα.Θα βγαλουμε θετικο N.M.R σκορ!!! Αν χασουμε με 40 ποντους ομως θα βγαλουμε αρνητικο N.M.R!!!
Το κριτηριο N.M.R μετρα το τι καναμε εμεις (τακτικα) σε σχεση με τον αντιπαλο μας ωστε να βελτιωσουμε την μοιρα μας που εχει προαποφασισει η μηχανη!

Οσοι πραγματικα γεναιοι φτασατε μεχρι εδω (μεγαλουτσικο το post) μπορειτε να κανετε στην παρτη σας ερωτησεις οπως οι παρακατω.

Βγαζω με καποια τακτικη-set up συστηματικα θετικο ή αρνητικο N.M.R;
Σε ποιο παιχνιδι εβγαλα πολλυ μεγαλο ή μικρο N.M.R; Γιατι; Τι εκανα εγω σε αυτο το παιχνιδι;Tι εκανε ο αντιπαλος μου;
Κερδισα εναν αντιπαλο (αξιολογο) σχετικα ευκολα. Μηπως κερδισε το ροστερ μου και οχι εγω; Τι λεει ο δεικτης N.M.R σχετικα;
Μια καλη ιδεα ειναι να κρατησετε αρχειο απο τα παιχνιδια σας (π.χ σε ενα φυλλο Excel,OpenOffice) και οποτε βρειτε χρονο να 'μελετατε' τις τακτικες σας επιδοσεις.
Σημαντικοτατο σχολιο! Εντοπισα παιχνιδι στο οποιο καλη RnG ομαδα αντιμετωπισε 'κακη' ζωνη 2-3 και εβγαλε αρνητικο N.M.R! Κοιαταξτε το post μου για το RnG και θα καταλαβετε!

Υ.Γ1 Εαν καποιο παιδι εχει προβλημα με την κατανοηση του τυπου ας μου στειλει p.m ή να γραψει στο Forum. Σε καθε περιπτωση θα χαρω εαν μπορω να βοηθησω.
Υ,Γ2 Ο τυπος ΔΕΝ ισχυει για περιπτωσεις που οι δυο αντιπαλοι παιζουν με διαφορετικη μαχητικοτητα ενα παιχνιδι (C.T , T.I.E) . Καποια στιγμη θα το μελετησω ξεχωριστ

Last edited by GM-sarithin at 1/5/2011 9:38:16 PM

This Post:
11
167507.49 in reply to 167507.48
Date: 1/5/2011 5:06:10 PM
Overall Posts Rated:
343343
Θα ήταν ωραίο στο τέλος όλης αυτής της δουλειάς να φτιάξεις ένα excel που να περιλαμβάνονται όλα αυτά, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι βάζοντας κάποια δεδομένα να παίρνουμε ένα αποτέλεσμα. Κάτι σαν αυτό του Παπαγάλου πχ.

This Post:
00
167507.50 in reply to 167507.49
Date: 1/5/2011 5:09:55 PM
Overall Posts Rated:
11571157
Σωστη ιδεα! Οποτε στο Excel μπορω να βαλω και πιο πληρη μορφη των σχεσεων, τελεια! Θα την ψαξω πρωτα να βρω τον 'μεσο' manager για αλλες χωρες!Εχω περιεργεια.

Last edited by GM-sarithin at 1/5/2011 5:32:31 PM

Advertisement