BuzzerBeater Forums

BB Poland > [IDEA] Zmiany w transferach .

[IDEA] Zmiany w transferach .

Set priority
Show messages by
This Post:
00
163502.41 in reply to 163502.39
Date: 11/9/2010 3:48:23 AM
Overall Posts Rated:
179179
Chamstwo czy obrażanie w dyskusji nie oznacza, że dyskutujący wierzą w swoją sprawę;).
Propozycji jest kilka, po to aby je dobrze przedyskutować, a może na podstawie tego zrodzi się jakiś genialnie prosty pomysł. Każdy może się wypowiedzieć, każdy może przedstawić swój punkt widzenia. Jako społeczność możemy ostatecznie wybrać jedną czy dwie. Dopracować i ruszyć do BBów
1. Odrawa przy sprzedaży zawodnika.
2. Wprowadzenie ankiety na forum - chyba tego nie ma?

Mógłbyś wyjaśnić punkt drugi?;) Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą ankietą? Jak ankiety mają zmienić kwestie mutant-handlu czy DT?:)
Pozdrawiam

From: piotras

This Post:
00
163502.42 in reply to 163502.39
Date: 11/9/2010 4:14:57 AM
The In Your Face Dunkers
IV.3
Overall Posts Rated:
117117
Mamy miłą dyskusję ponieważ większość nie wierzy w to że mamy szansę na wprowadzenie jakichkolwiek zmian.

I tu masz niestety rację. Co byśmy nie wymyślili, to panowie w Bostonie mają gotową odpowiedź, która brzmi (domniemam na podstawie ich różnych wypowiedzi z globala):
"Zmiany nie są potrzebne, ekonomia gry jest mechanizmem, który sam się reguluje. Fluktacje i "wtopy" rynkowe (vide zakup Litwnina przez Greka) są normalne, właściciele klubów się nadal uczą jak zarządzać finansami (widać, że wielu z nich ma wyobraźnię jak polski kierowca białego "sajczento").
A free agents są po to, żeby szybciej doprowadzić ekonomię gry do stabilizacji, nawet za cenę krachu, z jakim mamy do czynienia. Dodatkowo nie mamy zamiaru ograniczać ilości dróg, jakimi można zarządzać klubem."
Koniec cytatu:)

Pomysły w tym wątku są fajne, ale u góry wytłumaczyłem, czemu nie z bardzo chce mi się w to wgłębiać. Jeśli sami już nie myślą o tego typu zmianach, to my ich nie przekonamy. Może chce się komuś pociągnąć wątek na globalu?

This Post:
00
163502.43 in reply to 163502.41
Date: 11/9/2010 4:39:35 AM
Overall Posts Rated:
4040
Jeśli chodzi o ankiety to mogą pomóc w tej dyskusji i przy okazji następnych. Masz wtedy przejrzystość ile osób popiera dany pomysł a ile jest przeciw. W dyskusji bierze udział kilka-kilkanaście osób, a jeśli jest dodatkowo ankieta wtedy poznajesz zdanie na daną sprawę od kilkuset osób.

This Post:
00
163502.44 in reply to 163502.43
Date: 11/9/2010 4:43:34 AM
Overall Posts Rated:
179179
W tym sensie, to jest dobry pomysł;). Szkoda że nie ma takiej automatycznej funkcji na forum. Ciekawe jak wygląda możliwość umieszczenia takiej ankiety na BBinfo ? Pozdrawiam

From: Jax

This Post:
00
163502.45 in reply to 163502.42
Date: 11/9/2010 5:47:15 AM
Overall Posts Rated:
773773
Przede wszystkim nie umieściłem tego watku na globalu dlatego ze nie znam angielskiego . Gdybym go znał to bym to zrobił . Jeżeli ktoś chce założyć taki wątek z opisem o co chodzi to jestem jak najbardziej za .

Ten Twój cytat pokazuje chyba tylko ze panowie z Bostonu nie widzą pewnych chorych zjawisk , gdyby im to moze jakoś przybliżyć to by inaczej na to spojrzeli .

Przecież mechanizm o którym mówię jeszcze szybciej usunął by z gry "wtopy rynkowe" ,a własciciele klubów jak oni to ładnie nazywają szybciej nauczyli by sie własciwego zarządzania finansami .

Ale jeszcze raz podkreślę ze jeżeli ktos ma ochotę to moze śmiało opisać o co chodzi i umieścić na "globalu"

This Post:
00
163502.46 in reply to 163502.40
Date: 11/9/2010 6:04:09 AM
Overall Posts Rated:
773773
jeżeli ktos ma dar do tego aby kupować tanio a sprzedawać drogo to na GPW czekają z otwartymi ramionami :D , taki żarcik

ależ ja nie jestem przeciwnikiem tego aby kupować taniej i sprzedawać drożej . Jeżeli ktos ma do tego smykałkę niech sobie tak robi . chociaż wcale nie pochwalam takiego zachowania , i nie jestem zwolennikiem takiego budowania drużyny ale jest to w jakimś tam niewielkim stopniu do zaakceptowania . Zresztą sa już mechanizmy które to ograniczają .

Ja jestem przeciwnikiem tego aby w grze były luki które pozwalają np na granie mutantem przez tydzień nie płacąc mu pensji .Przecież w pierwszym moim poście wyraxnie napisałem ze skoro teraz sa takie mozliwości to na PO znajdą si tacy którzy napewno będą to robić .

From: piotras

To: Jax
This Post:
00
163502.47 in reply to 163502.45
Date: 11/9/2010 6:13:51 AM
The In Your Face Dunkers
IV.3
Overall Posts Rated:
117117
Ten Twój cytat

Żebym miał pewność, że się zrozumieliśmy: to nie ich cytat, tylko moje wyobrażenie o ich odpowiedzi, bazujące na ich różnych innych wypowiedziach.
Z tego co pamiętam to w zeszłym sezonie któryś z klubów BBB "wypożyczał" mutanta, chyba ze 2 czy 3 kolejki i problem był na forum poruszony. Ale dla nich to jest po prostu short-term planning, a nie problem do rozwiązania. Może dlatego, że owy prezes wtopił jakieś siano, a Rawo nie.

From: B.B.King

This Post:
00
163502.48 in reply to 163502.46
Date: 11/9/2010 6:31:57 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Ja jestem przeciwnikiem tego aby w grze były luki które pozwalają np na granie mutantem przez tydzień nie płacąc mu pensji .Przecież w pierwszym moim poście wyraxnie napisałem ze skoro teraz sa takie mozliwości to na PO znajdą si tacy którzy napewno będą to robić .

Nie ma takiej możliwości, w PO nie jest możliwy divine trick (to określenie nie oznacza zakupu na kilka tygodni i wypłacenie kilku pensji, tylko zakup na mniej niż tydzień pomiędzy aktualizacjami i nie płacenie żadnej pensji). Pierwszy mecz w PO grasz we wtorek, aktualizacja finansów jest w nocy z niedzieli na poniedziałek, a żeby zawodnik grał w PO to najpóźniej musisz go kupić bodajże w niedzielę po południu. Czyli pensję musisz zapłacić.

Tak więc divine trick przed PO jest już ograniczony. Oczywiście jest możliwa strategia kupienia zawodnika na krótki czas, no ale w tej strategii nie ma nic oszukańczego, więc nie ma potrzeby tego ograniczać.
To powinna być decyzja managera kiedy się wzmacniać a kiedy nie.
A z pomysłami to trzeba uważać, żeby nie uderzyły w innych. Możliwość szybkiego wzmocnienia się przydaje się nie tylko przed PO, ale gdy przytrafi się kontuzja. Oczywiście ktoś może powiedzieć, że po to są rezerwowi, ale przecież na różnych pozycjach w różny sposób odstają od pierwszej piątki. Poza tym komuś mogą się trafić dwie kontuzje dwóch kluczowych zawodników, nie powinien wtedy zostać z ręką w nocniku. Ktoś powie, że powinien trzymać bardzo dobrych rezerwowych na każdą pozycję. Ale coś takiego nie opłaca się gdy nie masz kontuzji, ktoś inny odpowie, że woli trzymać rezerwę finansową, żeby reagować w takiej sytuacji.

This Post:
00
163502.49 in reply to 163502.48
Date: 11/9/2010 6:44:30 AM
Overall Posts Rated:
773773
Czyli co wszystko jest ok ? Nie ma żadnego problemu ?

This Post:
00
163502.50 in reply to 163502.49
Date: 11/9/2010 7:00:11 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Pisałem w pierwszym swoim poście - powinno być naliczenie pensji już od razu po zakupie. To ograniczałoby divine tricki w regularnym sezonie.

I to już wystarczy.

Day Trading jest bardzo mocno ograniczony przez procenty w zależności od tego jak wielu zawodników kupiliśmy i jak krótko są w klubie. Po 30-stu transferach w sezonie jest to 40%. Po 50 bodajże 10%. Czyli nawet jak sprzedasz 10x więcej niż kupiłeś to nic nie zarobisz. W ten sposób nieograniczony DT jest niemożliwy.

A w okazyjnym nie ma nic złego (pisałem dlaczego). A jak ktoś chce zarobić więcej na DT, to musi bardzo uważnie wybierać okazje, bo ma limitowaną liczbę prób.

Oprócz tego oczywiście normalnie powinny być dokonywane korekty transferów. Ten transfer z PLK wygląda mi na nadający się do korekty. Opieram się na tym, że w większości przypadków gdy patrzyłem na transfery zawodników z takimi pensjami, to były one niższe. A widziałem trochę takich transferów, bo jakiś czas temu Mr P. mnie zagadnął o zawodników z najwyższymi pensjami i zerknąłem wtedy na listę najlepiej opłacalnych zawodników - tacy zawodnicy co chwilę są przewijają się przez TL, bo nikt nie potrafi ich utrzymać. Pensja to też skill, bo inaczej nie wytłumaczysz dlaczego JW kosztuje mniej niż 18-latkowie ;-)

Tak więc tak jak mówię - mi wygląda na to, że ten transfer był nierynkowy. A kupiec wygląda na takiego, który nie zna się na BB (lub miał kaprys). Wg mnie inni gracze (w szczególności rywale ligowy czyli chyba także Ty) nie powinni być poszkodowani z tego powodu, że jakiś user mógł się zachować irracjonalnie przy zakupie.
Ale co do korekty nie będę się upierał, bo nie mam bazy wszystkich transferów, żeby zrobić sobie porównanie. GM-y powinni mieć coś takiego i na tej podstawie podjąć decyzję.
Jeśli okaże się, że taka cena to normalka, to okey, piękny przykład DT, nie ma co karać. Natomiast jeśliby się okazało, że średnia cena takich zawodników obenie wynosi 1,0-1,5M to transfer wystarczy skorygować i wtedy wszystko będzie okey.
Żadne dodatkowe mechanizmy nie są potrzebne.

Ten zawodnik prawdopodobnie za niedługo będzie znów na TL-u, więc będzie można się przekonać na ile wyceni go rynek ;-) Albo właściciel go sam wystawi w tym lub następnym tygodniu, albo za 2-4 tygodnie zawodnik sam się wystawi jako wolny agent ;-)

This Post:
00
163502.51 in reply to 163502.49
Date: 11/9/2010 7:19:59 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Na marginesie dodam, że sprzedający nie wyszedł finansowo na plus na tym transferze.
W ciągu ostatnich 14-tu tygodni sprzedał 19 zawodników, a ten mutant był w klubie 2 tygodnie. Czyli dostał za niego około 75% kwoty.
0,75 x 3500k = 2625k - tyle dostał po transferze.
Na zawodnika wydał (zakup + pensje):
1632 + 2x 445 = 2572k
Czyli wychodzą grosze, tak więc zysku finansowego nie było.
Oczywiście zyskiem jest to, że pograł sobie w siedmiu meczach i pomagał w drużynie wygrywać.

No i oczywiście GM-y przy podejmowaniu decyzji o korekcie nie powinni brać pod uwagę tego ile sprzedający wydał na pensje oraz prowizje. To nie powinno ich interesować. Transfer powinien być rynkowy bez uwzględniania tych czynników. Każdy by chciał, żeby transfer pokrywał pensje i prowizje ;-) Rynka cena powinna być rynkową ceną a nie rynkową ceną powiększoną o pensje i prowizje ;-)

Edit: te wyliczenia potwierdzają, że day trading nie jest tak dochowy jak mogłoby się wydawać. Natomiast divine trick ciągle może być nadużywany. Jednak tylko okazjonalnie, przecież jakby ktoś chciał każdego tygodnia wymieniać sobie w ten sposób dwóch mutantów, to bardzo szybko sprzedawałby ich za 40% kwoty, a więc na prowizje wydawał więcej niż oszczędził na pensjach ;-)

Last edited by B.B.King at 11/9/2010 7:23:36 AM

Advertisement