Ano...Z tejże okazji, że zacząłem czytać regularniej forum tej gry wpadałem coraz częściej na wątki reprezentacyjne...A że mi dobro ogółu koszykarskich prezesów i naszej wspólnej reprezentacji w świat leży na sercu to sobie plan niecny rano wydumałem...;) No i jakoś tak mam, że czy to w HT czy tutaj wychowywanie przyszłych mistrzów z dzieciaków sprawia frajdę :D
I to wszystko nawet nie ma za wiele wspólnego z tym kto te wybory wygra...Po prostu myślę, że można to bardzo sprawnie zorganizować i już od tego sezonu zacząć program treningu z prawdziwego zdarzenia na przyszłość...Bo po co czekać...
A czy sprawa nie jest tak prosta jak w HT? Tu bym dyskutował...Tam jest kilka dodatkowych udogodnień o których wspomniałeś, ale moim zdaniem w BB da się to nawet zdecydowanie sprawniej ogarnąć...Tam alltid i szeroko zakrojone ruchy transferowe....Tyle, że tam dajmy na oko każdego tygodnia wychodz ze szkółek bądź akademii kilkanaście tysięcy nowych młodziaków...Tu natomiast czekamy calutki sezon po to aby jednego dnia wyłowić 3chłopaczków i tylko ich pielęgnować aż do przyszłego losowania...Jest różnica? Moim zdaniem, to jest niebagatelne udogodnienie...Miałem czekać do końca wyborów, ale już może teraz wypiszę założenia...
Mówisz o altidzie i braku w wyszukiwarce opcji 'narodowość'...OK
Tyle, że jeśli mielibyśmy się zacząć bawić w tą pracę u podstaw to myślę, że w grę wchodzą tylko i wyłącznie 18latkowie, prawda? A tych przecież otrzymamaliśmy w tym drafcie...Czyli z dużym prawdopodobieństwem wszyscy polscy 18latkowie są nadal w Polsce...A jeśli już nie? Na to też mam rozwiązanie...
Wszystko opiera się na chęci współpracy chociaż jednego prezesa z każdej ligi w Polsce...Przecież mamy rubryczkę "Wyniki draftu"...Do późniejszego skautowania i opieki nad kilkoma graczami masz rację, że wystarczy jeden scout na każdą pozycję...Do mojej koncepcji dobrze by było ściągnąć kilku zapaleńców, co by szło szybciej i sprawniej :) A po co? Już mówię...Ma każdy z nas tą zakładkę...Lig w Polsce jeszcze nie ma porażająco dużo i to spory atut...Każdy z tych zapaleńców bierze na siebie po kilka-kilkanaście lig...Prosi czy to na forum tych lig, czy też wyłapuje jednego skorego do współpracy prezesa o szybkie przejrzenie zakładki z "Wynikami draftu" i wyłapania wszystkich tych którzy spełniają kilka kryteriów -> na mój gust nie ma co się cackać i zapodać powiedzmy takie: 18lat i pensja conajmniej 5000...Już u mnie w byłej lidze takich znalazłem, więc nie ma sensu chyba obniżać poprzeczki...Wtedy bierzemy się za porównywanie wszystkich zebranych ze wszystkich lig, grupujemy ze względu na potencjały i czołówkę przekazujemy skautom...Ci zajmują się już zebraniem skilli i dalszym prowadzeniem treningu...
Co tym myślisz? Co myślicie wszyscy Ci którym się chciało to przeczytać? Jest to do zrealizowania?
Cały czas utrzymyję, że BB jest pod względem skautowania zdecydowanie łatwiejsze niż HT i kolejne argumenty przychodzą mi do głowy nawet podczas pisania tego posta...Tam mamy 11grajków...Tu 5...No jak się ktoś uprze to 10, z tym, że druga piątka może być właściwie identyczna jak pierwsza pod względem skilli, więc raczej nie ma czegoś takiego jak różnicowanie treningu, które mamy w ht...Tam scout musi zwrócić uwagę na przydatność specjałki i charakter zawodnika...Tu tego nie ma...Szczerze mówiąc opanowanych taktyk jeszcze nie mam, więc popraw mnie wszędzie tam, gdzie plotę głupoty :)
PS. A żeby nie wyszło za poważnie i patetycznie...Po raz kolejny udowodniłeś, że jak ktoś zadaje pytanie to Ty stoisz na posterunku...Wizję też masz jak widzę prawidłową ;) Ja tylko podsuwam jedno z możliwych rozwiązań...Do jego sukcesu potrzeba tylko kilku zapaleńców pokroju Myszy czy Lightera z HT i woli współpracy ze strony ciągle przecież stosunkow niewielkiej naszej społeczności w BB :)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź