vinnie załamałem się troszkę jak przeczytałem Twojego posta i sprawdziłem maila czy dobra bazę Ci wysłałem. Jak to jest ich za dużo? Jak to są tacy sami? Popatrz proszę jeszcze raz w bazę:).
Za nim podeprę się przykładami to wyjaśnie Ci moją koncepcję skautowania.
Jak al_said mnie werbował do skautowania pisał mi dokładnie jak Ty, aby sobie podzielić graczy na równe taktyki i tych którzy mają ewidentne dziury w skilach odrazu odrzucać(ja nie miałem takiego konfortu ze skile znałem:PP). Na początku tak robiłem ale stwierdziłem, że przecież odrazu nie da się ich ukształtować i przecież każdy SG i PG potrzebuje OD. Namawiam managerów aby od tego treningu zawsze zaczynali bo to się najgorzej moim zdaniem trenuje. Potem przechodzą do rzutów. Pewnie dziwisz się ze PG nie mają narazie zbytnio rozwiniętych rzutów. Na to też mam wytłumacznie, poprostu po co mam im w wieku 19 lat nabijać już pensję? Jak mogę to odłożyć do tego sezonu czyli wtedy kiedy mają lat 20. Kilka tysięcy które zostaną w klubie takiego gracza zawsze się przyda a sam wiesz ze trening PS jest przyjemny i w kilka tygodni można nadrobić ten trening. Zawsze zostawiam ten trening na ostatnią chwilę dla PG.
Zgodzisz się chyba zemną ze trudno zrobić zadaniowego SG. Moim zdaniem czegoś takiego jak zadaniowy SG nie ma i nie będzie. Może być tak ze SG trenujemy ISa albo RB. Te skile powinien miec SG "od urodzenia" czyli jak IS i RB będzie miał na poziomie 6 to moim zdaniem już mu starczy. Za to powinna odpowiadać początkowa selekcja a nie osobny trening.
Co do innych pozycji się zgodzę, miło by było ich podzielić na konkretne taktyki.
Ale stwierdzenie, że nie ma w ogóle podziału wszyscy są tacy sami to lekka przesada. Jest taki system, może nie doskonały i nie skoordynowany ale jest.
Odniosę się do tego ze zawodników w Twoim mniemaniu jest za dużo. W tej bazie co Ci wysłałem jest 10 PG a SG jest 30. Przyznaje, ze SG jest dużo ale i tak przyglądam się szczegółowo głownej 15. Reszte poprostu mam aby po sezonie Leszek miał więcej roboty podczas aktuazlizacji:P a tak poważnie trzymam ich poto aby mnie jakiś manager który przez sezon się nie odzywał pozytywnie zaskoczył podczas aktualizacji i że nadrobił braki. Może to i jest naiwne ale przynajmniej niweluje prawdopodobieństwo popełnienia błędu. Ostateczna selekcja jest na początku sezonu gdzie gracze mają 21 lat. Z tego co pamiętam to w tamtym sezonie było 10 PG w bazie 21 latkow i okolo 20 SG. Pewnie Twoim zdaniem to i tak dużo ale moim zdaniem w sam raz. Masz rację, że niektórzy zawodnicy są podobni bo to moim zdaniem logiczne zeby kilku zawodników było podobnych. Dajmy na to ze zawodnik A różni się od zawodnika B,C,D,E,F jednym skilem w JS i jednym w OD. Zawodnik A dostaje powołanie i gra 3/4 sezonu w pierwszej piątce. Natomiast na najważniejsze mecze ten zawodnik traci formę, bo manager zapomniał o minutach i wystawił go w sparingu albo miał ważne mecze ligowe. Zawodnik traci forme, spada do 6 i automatycznie wylatuje ze skladu. Na szczęscie na zapleczu są zawodnicy B,C,D,E,F i jeden z nich jest w sprawnej formie, dostaje powołanie i braku zawodnika A nawet kadra nie odczuje. Taką ja mam wizję. Nie możemy się ograniczać do zgóry ustalonej liczby zawodników w kadrze.
CDN...