Ha minden jól megy, akkor lesznek ilyenek. Már van kezdeményezés, és Vendaballal beszéltünk is tulajokkal hasonló ügyben.
A kérdésedre a jó válasz a taktikában keresendő. A legkézenfekvőbb a 2 pontos erőltetése vagy éppen a higgadt közeli, amikor tényleg jól jön az, ha van egy olyan eredetileg ECS-nak edzett játékos, akinek az alapskill edzését követően fel lehet hozni a tempóját és a külső védekezését, jó esetben a labdavezetését is. Ha szabad ennyi kulisszatitkot elárulni, hasonló edzések most is folynak, elsősorban a C és ECS poszt multisabbá tételére, de ezek a játékosok már nem állnak messze egy jó belső bedobótól.
Tudomásom szerint jelenleg is van olyan 18 éves 2 méter feletti tehetség, akinek a dobótávját kezdték el edzeni, míg én tanácsoltam 1-2 tulajnak azt, hogy a fiatal bedobójánál a tempódobást helyezze előtérbe a dobótávval szemben. Ezzel remélem, hogy sikerül egy olyan folyamatot elindítani, hogy többféle bedobóból is lesz választék.
Tehát jogos a felvetésed, de ez nehéz ügy, mert a válogatottnál nem jön szóba 8-as potenciál alatt játékos, és ha már eleve a válogatott követelményei szerint kezded el edzeni, lehet, hogy emiatt bukná az U21-et. Van olyan elképzelés is, hogy ki lehetne erre jelölni már 18 évesen 1-2 játékost. Én egyelőre úgy vagyok vele, hogy a jelenlegi 18 éveseket érdemes elkezdeni edzeni valamilyen irányba (lehetőleg ne mindenkit ugyanúgy, de ezt aligha kell pont nektek mondanom), és aztán 1-2 szezon múlva megnézni a fejlődési üteme alapján, hogy mennyire érdemes multisra nevelni vagy marad inkább alapskilles.
Ha már a 208 centiseknél tartottunk, akkor jelenleg ő a legnagyobb reménységem
(9610835), sajnos a tulaj irtózatosan betonfejű, és képtelen megérteni, hogy ne egy közepes ECS-t, hanem egy fasza multis bedobót csináljon belőle, szezonokon át megoldaná a problémáinkat. Sajnos annyira el van tájolva, hogy azt is nehéz megértetni vele, hogy a kereset nem attól lesz alacsony, ha valaki egy center alapskilljeit edzi... Érte óriási kár lenne, ha elveszne, kiváló adottságai vannak, Drugicsot és Pestit simán lekörözhetné tudatos edzéssel. Egyébként a 19 éves korosztályból sem lehetetlen kihozni hasonlót, remélem, igazol majd az idő, hogy velük sem volt értelmetlen elkezdeni foglalkozni, még ha többnyire lemaradó játékosokról van is szó.