Η επίθεση στο buzzer (εισαγωγή)Είναι οξύμωρο αλλά ας το ξεκινήσουμε από την άμυνα το μπλα-μπλα αυτή την φορά
Ας φανταστούμε ότι έχουμε έναν παίχτη με κάποια σκιλ και εξωτερική άμυνα 14.
Πάμε και αγοράζουμε έναν παίχτη με ακριβώς τα ίδια σκιλ αλλά εξωτερική άμυνα 15.
Στην
συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο παίχτης με την μεγαλύτερη άμυνα θα αμύνεται καλύτερα από τον πρώτο.
Ισχύει όμως το ίδιο με την επίθεση; Δηλαδή εάν κάθε φορά βελτιώνουμε τα επιθετικά σκιλ ενός παίχτη μας θα βελτιώνουμε και την επίθεσή μας;
Όχι απαραίτητα!!!Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο αλλά το να
αυξήσουμε τα επιθετικά σκιλ σε έναν παίχτη μας μπορεί αρκετά συχνά
να οδηγήσει σε υποβάθμιση της επίθεσης μας!Αυτό που μόλις είπα είναι μια βασική γνώση που δυστυχώς δεν έχει η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών για αυτό βλέπουμε ρόστερ με πολύ μεγάλους μισθούς για την κατηγορία τους που μόνιμα υποαποδίδουν.
Για να στήσουμε λοιπόν μία σωστή επίθεση και σε λογικό μισθολογικό κόστος πρέπει να καταλάβουμε πρώτα σε βάθος πως ''σκέφτεται'' τα πράγματα η μηχανή στην επίθεση,.....πάμε λοιπόν
Φανταστείτε ότι σε εσωτερικό σύστημα το 3άρη μας έχει την μπάλα στο Low Post και μαρκάρεται από το αντίπαλο 3άρη. Έχει δύο επιλογές.
α) Να πάρει το σουτ
β) Να πασάρει την μπάλα και να συνεχίσει η επίθεση από κάποιον άλλον παίχτη
Αυτό που θα κάνει ο παίχτης είναι να συγκρίνει την πιθανότητα να μπει το σουτ από τον ίδιο με την πιθανότητα να μπει το σουτ από τον συμπαίχτη του
αφού πρώτα περάσει η πάσα.Ας υποθέσουμε ότι το 3άρη μας
πιστεύει ότι έχει πιθανότητα να μπει το σουτ του 40%
Ενώ
πιστεύει ότι η πάσα θα περάσει με πιθανότητα 80% και το σουτ θα μπει από τον συμπαίχτη του με πιθανότητα 60%
Τελικά το 3άρη μας πιστεύει ότι η επιλογή (α) έχει πιθανότητα 40% ενώ η επιλογή (β) έχει συνολική πιθανότητα 0,8*60%=48%
Το σενάριο (β) του φαίνεται καλύτερο οπότε και θα το επιλέξει.
Θα παρατηρήσατε ότι έχω βάλει σε bold το πιστεύει. Το έκανα αυτό
γιατί τις πραγματικές πιθανότητες του κάθε σεναρίου οι παίχτες μας δεν τις ξέρουν και για αυτό παίρνουν κάποιες φορές λάθος αποφάσεις!!! Εδώ βοηθάει πολύ η εμπειρία.
Είναι προφανές ότι κάθε φορά που ένας παίχτης μας έχει την μπάλα στα χέρια του έχει ένα δίλημμα σαν το προηγούμενο. Κάθε φορά λοιπόν πρέπει να αποφασίσει ποιο από τα δύο θα πράξει (να σουτάρει ή να πασάρει)
Όσο πιο κοντά σε πιθανότητες είναι τα δύο σενάρια στο μυαλό του τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα να πάρει λάθος απόφαση!Με βάση την παραπάνω δήλωση διαβάστε προσεχτικά το επόμενο παράδειγμα.
Έστω 2άρη στο ύψος της γραμμής του φάουλ που μαρκάρεται από μέτριο αμυντικό σε εσωτερικό σύστημα.
Το 2άρη μας έστω ότι έχει πιθανότητα να βάλει το Jump shot 30%.
Ενώ έστω το ότι να πασάρει την μπάλα και να πάρει την επίθεση το 5 έχει πιθανότητες συνδυαστικά 50%. Μιλάω τώρα για πραγματικές πιθανότητες και όχι τι πιστεύει ο παίχτης.
Όσο άπειρος και στόκος να είναι ο παίχτης μας στο δύο το σενάριο να πασάρει είναι κατά 20% καλύτερο και μάλλον θα το διαβάσει έτσι!
Φανταστείτε τώρα ότι είχαμε δώσει τα ωραία λεφτουδάκια μας (και τους μισθούς) για να πάρουμε καλύτερο 2άρη. Τα πράγματα τώρα θα είχαν ως εξής
Το 2άρη μας έστω ότι έχει πιθανότητα να βάλει το Jump shot 40% (είναι τώρα καλύτερος επιθετικός παίχτης).
Ενώ-όπως πριν- το να πασάρει την μπάλα και να πάρει την επίθεση το 5 έχει πιθανότητες συνδυαστικά 50%. Μιλάω φυσικά πάλι για πραγματικές πιθανότητες και όχι τι πιστεύει ο παίχτης.
Η διαφορά τώρα στα δύο σενάρια έχει μικρύνει
οπότε αυξάνει η πιθανότητα να πάρει ο ίδιος το σουτ διαβάζοντας λάθος την κατάσταση!Δηλαδή μόλις έδειξα έναν μηχανισμό μέσω του οποίου κάποιες φορές το να ανεβάσουμε τα επιθετικά σκιλ σε έναν παίχτη οδηγεί σε συνολική υποβάθμιση της επιθετικής μας λειτουργίας!
Ο Marinάκης χτυπάει πάντα δυο φορές