BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Polska - Turcja

[NT] Polska - Turcja

Set priority
Show messages by
From: zaymon

This Post:
00
130827.44 in reply to 130827.43
Date: 2/9/2010 3:28:07 PM
Overall Posts Rated:
22
ja mam jednego przyszłego PF z bokami na składzie, ale skille podkoszowe ma tak niskie że wstydzę się przyznać, no i 20 lat ma, tak więc raczej tylko dla mnie do ligi się przyda w wieku 22-23 lat, bo na U21 nie zdążę nic z niego zrobić

From: kozlik4
This Post:
00
130827.45 in reply to 130827.44
Date: 2/9/2010 3:37:43 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Szczerze mówiąc to według mnie wszędzie mamy braki w NT...Najmniejsze chyba na C. Problemów jest wiele. Jednym z główniejszych jest moim zdaniem niski potencjał graczy w NT, a drugim chyba zbyt duże nastawienie na U-21(trzeba to ocenić).

Pierwsze tyczy się głównie obwodowych. Czas AW się już skończył, a potencjał Rybaczuka i Grzony to już nie długo może być za mało. Poza tym już teraz żeby się liczyć i o coś walczyć trzeba mieć killera na obwodzie z pensją ponad 200k...i gadka o tym, że pensja nie gra tutaj nie pomoże bo bez odpowiednio wysokiego OD, JS i JR to niewiele można. Trzeba koniecznie przejmować lub namawiać do dalszego treningu obwodowych z U-21 z potencjałem MVP+. Co prawda nie ma ich za wielu ale jakichś 3-4 by się znalazło.

Co do drugiego to tyczy się to głównie podkoszowych. U-21 wymaga przede wszystkim trenowania głównych skilli...na krótki trening boków mają czas zazwyczaj tylko wybitnie wybijające się jednostki...a później trzeba już sprzedawać zawodnika bo za duża pensja:/

Największa moim zdaniem padaka w NT jest wśród SF-ów. Nie mam pojęcia co się tam działo przez tyle sezonów. Mam nadzieję, że teraz Juniorro to zmieni:) Jak w kadrze nie ma jeszcze ciągle lepszych zawodników od Zelka i Pustuli tego chyba nigdy nie zrozumiem:P a prawda jest taka, że Zelka mamy tylko dzięki chęci Big Z, a Pustulę wychowali nam za granicą:D

Jak ważni są SF-owie pokazał chociażby ostatni mecz z Turcją. Każdy widział jak grali nasi w obronie mimo 2-3 i mimo naprawdę mocnego ID JW i Aliego. Owszem na to, że trafiali spod kosza ma wpływ wiele czynników...ale Zelek z ID jakie ma nie mógł za wiele pomóc co zresztą było widać po statach meczowych (według mnie obrona pod koszem za słaba jak na 2-3) Poza tym RB!...Fakt, że akurat JW i Ali aż tak wybitni w RB jak w IS i ID nie są...ale dzisiaj nie tylko zbiera C i PF...a poziomu zbiórek Zelka nie będę nawet komentował:) Wystarczy znowu spojrzeć na staty meczowe, żeby zobaczyć o co chodzi...powtórzę tylko jeszcze raz, że graliśmy 2-3:D

Last edited by kozlik4 at 2/10/2010 3:30:22 AM

Message deleted
This Post:
00
130827.47 in reply to 130827.45
Date: 2/9/2010 4:10:27 PM
Overall Posts Rated:
179179
Szczerze mówiąc to według mnie wszędzie mamy braki w NT...Najmniejsze chyba na C. Problemów jest wiele. Jednym z główniejszych jest moim zdaniem niski potencjał graczy w NT, a drugim chyba zbyt duże nastawienie na U-21(trzeba to ocenić).

Szczerze mówiąc to co tutaj napisałeś w pierwszej części jest delikatnie mówiąc nie taktem. Nie mam wątpliwości, że każdy skaut stara się jak najlepiej wykonywać swoją pracę. To nie tak że najmniejsze problemy są z C, bo Ty ich prowadzisz. Tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów. Warto jednak czasami przystanąć i wsłuchać się w opinie innych.

Po drugie to doceniając Twoje zaangażowanie oraz chęci, chcę zaznaczyć iż to że jesteś skautem tak tak wielu roczników, nie jest najlepszym pomysłem. Uważam to za pewnego rodzaju niedopatrzenie. Dlaczego?

1. Wszyscy C są wedle Twojej wizji budowani, a niekoniecznie ona jest najlepsza i jedyna.

2. Większa ilość skautów danej pozycji to wymiana opinie, poglądów. Co tylko może wyjść na dobre. Tutaj wbiję maleńką szpilunię ;) - od pewnego czasu ( to moje wrażenie ) za bardzo wszedłeś w życie skauta, każdą jakąkolwiek odmienną opinię bądź też uwagę dotyczącą któregokolwiek z Twoich podopiecznych bierzesz zbyt do siebie. Nie umiejszając Twoich niewątpliwych zasług dla kadry, uważam że trzeba ciągle poszukiwać optymalnego i różnorakiego wzoru na trening C. To nie tak,że te osoby Cię atakują, one próbują pomóc. Czasem warto wsłuchać się w opinię, nawet Prezesa z V ligi.

Twoje ciągle powtarzane argumenty to:

Co do drugiego to tyczy się to głównie podkoszowych. U-21 wymaga przede wszystkim trenowania głównych skilli...na krótki trening boków mają czas zazwyczaj tylko wybitnie wybijające się jednostki...a później trzeba już sprzedawać zawodnika bo za duża pensja:/

Ok, ja to rozumiem. Jednak nie mogą one zamykać ust wszystkim którzy próbują i szukają.
Ostatnimi czasy sporo przebywałem na TL, szukając podkoszowych i sporo tych made in Poland, byli bardzo niezbalansowanie, głównie czarni na górze.

Kończąc ten punkt, daję Tobie pod rozważenie taki fakt - z 4 ostatnio zakupionych C do PLK, żaden nie był Polakiem. To nie przypadek.

3. Większa ilość skautów powoduje że istniej większa szansa na zajęcie się dokładniej zawodnikami. Ty pomimo całego swojego zapału nie jesteś w stanie wszystkiego ogranąć, gdy chodzi o szczegóły.

From: zaymon

This Post:
00
130827.48 in reply to 130827.47
Date: 2/9/2010 4:16:58 PM
Overall Posts Rated:
22
a propo skautowania.... dostałbym z nowego draftu jakąś pozycję ?? na studiach będę miał w miarę luźny(jak na medycynę) rok i mógłbym się zająć. Polecałbym się na skauta SF, lub PF.

Last edited by zaymon at 2/9/2010 4:17:26 PM

From: cortez

This Post:
00
130827.49 in reply to 130827.47
Date: 2/9/2010 4:19:16 PM
Overall Posts Rated:
22
Kończąc ten punkt, daję Tobie pod rozważenie taki fakt - z 4 ostatnio zakupionych C do PLK, żaden nie był Polakiem. To nie przypadek.

a szkoda bo na początku sezonu wydawało mi się, że zacząłem nowa modę kupowania "dość" młodych Polaków podkoszowych, wszak po Cudzie był Grabiec, potem Twój Gradziński, potem jeszcze mój Zysk ale to wszystko:)

From: Czesław

This Post:
00
130827.50 in reply to 130827.49
Date: 2/9/2010 4:21:34 PM
Overall Posts Rated:
179179
Szkoda, szkoda. Udając się na zakupy, najpierw wypatruję naszych orzełków:).

This Post:
00
130827.51 in reply to 130827.48
Date: 2/9/2010 4:22:28 PM
Overall Posts Rated:
22
jesli mogę to chciałbym zarekomedować zaymona:) ma dużą wiedze o buzzerze i nie boi sie trudnych rozwiązań treningowych:) to powinno sie bardzo cenić

From: hatchet

This Post:
00
130827.52 in reply to 130827.49
Date: 2/9/2010 4:28:26 PM
Overall Posts Rated:
99
Miałem na oku dwóch Polaków 22 lata.
Jednego C drugiego na PFie.
Center niestety nie miał boków co go ostatecznie przekreśliło w moich oczach.
PF ... była fajny ... nawet bardzo ... ale ponad 6 baniek, jak na jego główne skille, to dla mnie było za dużo.

A najlepiej mieć kase i spokojnie czekać na Free Agenta z Polska :)

This Post:
00
130827.53 in reply to 130827.52
Date: 2/9/2010 4:32:28 PM
Overall Posts Rated:
22
mogłeś Trębacza wziąść:) dosyć drogi ale kozlik ma rację, żeby Zelka przeskoczyć nie trzeba jakiegoś optymalnego treningu, Trębacz historyk dałby radę:) może w Serbii się nie zmarnuje...

This Post:
00
130827.54 in reply to 130827.47
Date: 2/9/2010 4:41:15 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Nie chcę bronić kozlika4, bo on pewnie to zrobi sam ale tylko jedno chciałem Ci wyjaśnić Kozlik mówiąc, że na C mamy najmniejsze braki wcale nie miał zamiaru siebie gloryfikować. Zawodnicy podkoszowi, którzy są w kadrze wcale nie wyszli "spod ręki" Kozlika więc on nie musi ( ani nie może ) sobie przypisywać z tego tytułu żadnych zaszczytów. Jego rocznik zaczyna się od obecnych 21 latków i ewentualnie jak nimi będzie się chwalił to możesz go zrugać ;) Za tamtych nie nada ;)
Osobiście nie uważam, że Kozlik przez to, iż ma kilka roczników gorzej wywiązuje się z roli skauta. Wystarczy spytać któregoś z managerów trenowanych zawodników by się przekonać czy odczuwają mniejsze zaangażowanie Kozlika przez to, że wziął kolejny rocznik. Przyznam, że ja nie słyszałem jeszcze żadnej skargi na niego, co akurat nie oznacza, że jest święty ;)
Co do liczby skautów, to od dwóch sezonów staram się aby skauci nie przejmowali kolejnych roczników właśnie po to aby ich odciążyć, bo można się załamać jak komuś poślę listę ze 120 nazwiskami ;)
Fajnie by było jakbyśmy mogli mieć po kilku skautów na każdej pozycji, bo to by wymogło jakąś rywalizacje między nimi i każdy chciałby kogoś do U21 czy później NT doprowadzić. Ale sam wiesz jakie jest zainteresowanie obiema reprezentacjami...mamy ponad 4 tys managerów z czego na wyniki kadry patrzy może ze 30-40... Teraz z tej grupy mniej niż połowa jest zainteresowana "robieniem" czegoś dla reprezentacji... Dlatego wydaje mi się, że pomysł z kilkoma skautami na jedną pozycję choć jest ciekawy, to jednak w naszych realiach mało realny niestety...

Last edited by Mr.President_ELIT at 2/9/2010 4:44:08 PM

Advertisement