Patrzysz na to co mają napisane przy nazwisku jako domyślną (bądź najlepszą) pozycję?
Dyskusja tutaj była o zawodnikach, którzy mają lub przed chwilą mieli SF przy nazwisku. Wiem jak zmieniają się domyślne pozycje, bo często tego doświadczałem przy treningu moich SFów.
Obecnie nie mamy zawodnika z literkami SF w U21 więc powstało mylne przekonanie, że nie mamy żadnego przyzwoitego SFa.
Nieco upraszczając sprawę, Ci którzy grają na SF w różnych U21 dzielą się na 3 typy:
1. pensja 15-20 tys. - SF podkoszowy. Nabity IS i przyzwoite obydwie obrony, a zwłaszcza OD. Często ma oznaczenie PF.
2. pensja 20-30 tys. - SF wyrównany. Bez dziur w obronach i atakach. Najczęściej oznaczenie SF.
3. pensja 30-50 tys. - SF obwodowy. Świetna góra. ID i RB 5-8, IS niski. Często ma oznaczenie SG.
W naszej obecnej U21 mamy 2 zawodników z mojej bazy (Ci najtańsi): jeden w typie 2, drugi w typie 3. Obydwaj zmienili się w SG, ale oczywiście to nie są typowi SG (zwłaszcza jeden z nich), bo z tak niską pensją by nie grali w kadrze.