Miałem o tym nie pisać, bo myślałem że VJ to poruszy, al e skoro nie to ja się wypowiem .
VJ zapoczątkował w moim mniemaniu akcję, która bardzo wiele dobrego może przynieść kadrze U21 jak i NT. Jednak.... na przyszłość ktokolwiek będzie podobną akcję organizował, nie ważne czy w U21 czy NT. Dobierać ludzi którym zależy w 100% na powodzeniu akcji i na wynikach U21/NT.
Niestety nigdy nie osiągniemy sukcesów w bb jak nie zaczniemy działać razem ponad podziałami, będziemy gotowi do poświęceń. Mówimy, że mamy jedną z liczniejszych nacji w BB i należy się nam jakiś sukces. Ilość nie znaczy jakość. Dopóki będziemy walczyć między sobą nie osiągniemy sukcesu. Jak na razie nie zasługujemy na żaden sukces w bb, czy to w U21 czy NT.
Dziś rano była akcja, że dwóch managerów z projektu VJ, zaczęło walczyć o niejakiego Cezary Andrecki(SS10- 55, S12- 63, domyślna pozycja PG. Gracz normalnie powinien zejść za ok 1kk, bo od tej ceny rywalizacja zaczęła się między Polskim managerami o gracza. Jeden ma trenera lvl 6 drugi 7. Wygrywa licytacje ten pierwszy, bo drugi manager odpuszcza, bo nie widzi sensu rywalizacji, która nic dobrego nie przyniesie. Moim zdaniem taka sytuacja jest nie dopuszczalna. Jeżeli ludzie biorą udział w pewnym projekcie i rywalizują między sobą to głupota. W takich projektach własne ego niestety trzeba odstawić na boczny tor i umieć się dostosować dla wyższego dobra. Jeżeli mamy świetnego gracza do treningu to pierwszeństwo w jego licytacji powinien mieć manager, który oferuje mu najlepsze warunki rozwoju, czyli mający jak najwyższego trenera i lekarza, chęci nie liczę bo zakładam, że są równe i ten gracz zawsze w tygodniu będzie rozgrywał mecze na trenowanej pozycji.
Oczywiście można mówić, że jest wolny rynek i każdy ma prawo licytować kogo che i za ile chce. Nie mniej taka sytuacja psuje obraz całej akcji. Dopóki nie zaczniemy się szanować nawzajem nic nie osiągniemy w tej grze. Ludzie poświęcają swój cenny czas by rywalizować ze swoim "kolegą" z projektu? Chore! Lepiej by było by taki gracz nie był umieszczany w tym projekcie tylko figurował sobie jako wolny elektron.
Poświęcając się dla kadry trzeba wiedzieć kiedy odpuścić walkę o potencjalnego reprezentanta i oddać go w ręce gdzie będzie miał lepsze perspektywy rozwoju. Jeżeli się tego nie potrafi to nie powinno się być w takim projekcie. Wzajemna rywalizacja na TLu prowadzi do tego że zamiast wydać pieniądze na jeszcze jednego ciekawego gracza do treningu, marnuje się je przepłacając innego bez potrzeby.
Napisałem to, by taka sytuacja się w przyszłości nie powtarzała, bo uważam ją za chorą i przynoszącą dużo więcej szkody niż pożytku.