A gdyby tak oddzielić obie kadry w nieco inny sposób?
Mianowicie tak, jak swojego czasu zrobił to vinnie z al_said'em, z tym że oni kierowali się sukcesem młodzieżówki.
Legendy, historyków i może MVP (?) kierować do dorosłej kadry, a super- i wieloletnie gwiazdy wraz z allstarami (SF) przeznaczyć do młodzieżówki? Powiedzmy szczerze, że potencjały poniżej MVP szans większych na dłuższe zaistnienie w NT nie są wielkie. A i Świątczak, MVP, ponoć przyblokował już potencjał. A taka supergwiazda w młodzieżówce da radę spokojnie, nawet pod koszem. Pod kosz można by też brać MVP, bo w kadrze to też może być za mało, jak na Centra.
Ewentualnie tych z bokami tez prowadzić pod U21, potem przerzucić na boki. Obwodowych, bo podkoszowych może być już ciężko. Podania, wejścia czy kozłowanie to chyba nie takie ciężkie do treningu.
Jest to jakieś rozwiązanie. Szczególnie dla tych, którym zależy na konkurencyjnych wynikach U-21.
Nie odpowiem Tobie jednak jak rozłożyłbym podział tych potencjałów.
Najpierw muszę dokładnie przeanalizować jak to wygląda u tych, którzy wyniki w NT mają.
Wówczas będziemy mogli rozmawiać konkretnie na przykładach.
Na razie nie napiszę Tobie kategorycznie, że dla NT jedynie od MVP w górę, bo w kadrze mamy nie tylko od MVP w górę, ale także supergwiazdy (główny trzon obwodowych) a także allstarów (SF).
A ja optowałem za zwiększaniem szans wyboru zawodników przez przyszłych selekcjonerów. Nie ograniczaniem ich możliwości.
Jeśli nasza reprezentacja NT będzie wyglądała kadrowo już tak dobrze, że nie będziemy potrzebować supergwiazd wówczas napiszę bez wątpienia, że dla supergwiazdy szans w kadrze NT nie ma. Teraz nie mogę tego zrobić.
Wrócę do Twojej propozycji z danymi.
Podania, wejścia czy kozłowanie ale dla kogo? Dla podkoszowych?