Πρώτα απ'όλα, είναι χαρά, σε ένα νήμα, να μπορώ να διαβάζω εξαιρετικά και στοχευμένα ποστς αναγνωρισμένων μάνατζερς τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.
Στο θέμα μας, ως θιασώτης περιμετρικής επίθεσης, από "ξεροκεφαλιά" κυρίως όταν πρωτοξεκίνησα και συνεχίζοντας μετέπειτα έχοντας διαβάσει κάποια πράγματα, κυρίως του sarithin, με ενδιαφέρουν άμεσα τέτοια ποστς.
Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών, όταν ξεκινάνε το παιχνίδι, παίζουν κυρίως περιμετρικά συστήματα. Είναι αυτό που εξιτάρει στο κανονικό μπάσκετ και με δεδομένες τις λίγες και απλές επιλογές που έχεις σε συστήματα τακτικής, πολλοί στρέφονται αρχικά εκεί.
Oσο ανεβαίνεις κατηγορίες, το παιχνίδι, ως ένα σημείο, σε σπρώχνει στα εξωτερικά γιατί για τέτοια είναι προπονημένοι οι πολύ καλοί παίκτες.Ομως για τον ίδιο ακριβώς λόγο, συμφέρει στις μικρότερες κατηγορίες να παίζεις μια motion πχ, γιατί μπορείς να βρεις πληθώρα ψηλών και φθηνών παικτών, που επειδή προπονούνται στα δευτερεύοντα αρχικά, εφαρμόζουν τέλεια στο σύστημα.
Στα όσα, τόσο σωστά, ανέφερες φίλε mamou, θα πρόσθετα άλλο ένα που αφορά τα πάντα. Σκιλσετς παικτών, οικονομία, επιθετικά/αμυντικά συστήματα κοκ
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΤο Νο1 "εργαλείο" και τρόπος σκέψης, σε ότι κάνω στο παιχνίδι. Θεωρώ ότι σε επιμέρους μάλιστα τομείς ευνοεί τις περιμετρικές επιθέσεις.
Ισορροπία σε σκιλς παικτών σε πειμετρικές επιθέσεις:
Παίζω με καλύτερο JS μόλις 9. Αλλος ένας έχει 8 και μετά το...χάος. ΟΧΙ. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν 7. Ανεξαιρέτως όλοι. Νούμερα μικρά ακόμα και για κατηγορία IV και μικροσκοπικά όταν μιλάμε για εξωτερικό σύστημα. Αλλά υπεραρκετά, γιατί τα έχουν όλοι πάνω κάτω ίδια, συμμετέχουν όλες οι θέσεις στο εξ. σκοράρισμα(ισορροπία στο σκοράρισμα και στις εκτελεσμένες επιθέσεις) και παίζουν όλοι(ισορροπία στους χρόνους συμμετοχής και μέγιστης απόδοσης).
Η μεγαλύτερη πάσα που έχω είναι 10. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι είναι στο 7+, ακόμα και οι σέντερς, με εξαίρεση ένα που είναι στο 6. Εχω προπονήσει μόλις μία φορά πάσα, σε έξι μήνες που έχω στο παιχνίδι. Εχω περισσότερες ασίστς από τους αντιπάλους μου.
Ριμπάουντ. Ο καλύτερος μου έχει 10. Τα γκαρντς μου όμως έχουν 7+. Είμαι στο -18 κατά μέσο όρο ανα παιχνίδι, αλλά με ίσα επιθετικά. Αυτό είναι λόγω και των πολλών περισσότερων εκτελεσμένων επιθέσεων που έχω, λόγω full court press(ισορροπία επιθετικών/αμυντικών συστημάτων). Να επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι μια περιμετρική επίθεση, αν έχεις ισορροπημένο ριμπάουντ σαν σκιλ, ευνοεί το επ. ριμπάουντ, αφού όταν σουτάρουν όλοι εκτός ρακέτας, δημιουργείται αυτόματα αμυντική ανισορροπία και παύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ένα ενδεχόμενα ξεκάθαρο πλεονέκτημα που μπορεί να έχουν στα ριμπάουντς οι ψηλοί του αντιπάλου έναντι των δικών σου.
Επί των παραπάνω, παίζω με το 4ο χαμηλότερο μπάτζετ στον όμιλο μου(15 ενεργές ομάδες). Μόλις 63k. Δεν κινδυνεύω. Μπόνους το ότι έστω και προσωρινά φιγουράρω, συγκάτοικος στην κορυφή, με το καλύτερο ρεκόρ του ομίλου(7-1).
Η χαρά μου είναι όμως ότι μπαίνω στην σελίδα του ομίλου μου και κάτω από την ευχάριστη βαθμολογία, ΔΕΝ έχω ούτε ένα παίκτη στην καλύτερη δεκάδα, σε πόντους, ριμπάουντς, ασίστς. Ορισμός του team work, κατ'εμέ.
Ολα αυτά, στηρίζονται και μαθηματικά, με την τελευταία ανάλυση του sarithin σχετικά με όγκο, θετικότητα και team work.
Ομως ο Νεκτάριος έχει γράψει κι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, αναφορικά στους δείκτες που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός αγώνα. Ενεργός ευστοχία, επιθετικό ριμπάουντ, ικανότητα κατοχής και ρυθμό ελ.βολών.
Σε επόμενο ποστ, σκοπεύω να αναφερθώ στο πώς αξιολόγησα αυτούς τους δείκτες, αναφορικά στην επιλογή και εξέλιξη, μέχρι τώρα, του motion που παίζω, αλλά επίσης και στην επιλογή της άμυνας με την οποία το συνδυάζω.
Πάω να φτιάξω την ομάδα μου πρώτα, γιατί ξεχάστηκα και αρχίζουν τα παιχνίδια σε λίγο
Last edited by maddoghellas at 4/6/2013 11:08:33 AM