BuzzerBeater Forums

BB Poland > Model Treningowy Rewolucje - Realizacja

Model Treningowy Rewolucje - Realizacja

Set priority
Show messages by
From: Hawkeyed

This Post:
00
152140.49 in reply to 152140.47
Date: 7/22/2010 8:12:45 AM
Overall Posts Rated:
7474
To to brawo. W takim razie cofam moje zastrzeżenia.

Mam nadzieję, że to samo będą robić również pozostali nasi skauci, bo w Mr. Presidenta wierzę, a jeśli nie to dostaną polecenie przeczytania tego wątku i zwracania się z pytaniami, jeśli nie będą potrafili pomóc swojemu podopiecznemu.

This Post:
00
152140.50 in reply to 152140.49
Date: 7/22/2010 9:20:47 AM
Overall Posts Rated:
7272
Witamy bardzo uprzejmie. Czas na pierwsze podsumowanie dotyczące tego projektu. Rzecznik prasowy projektu "Model Treningowy - Rewolucje" przekaże teraz pierwsze podsumowanie dotyczące obecnej sytuacji na dzień dzisiejszy.
Rzecznik Prasowy - Rafik: Po pierwsze chciałbym uprzejmie poinformować, że po burzliwej debacie kilka tygodniu temu, sytuacja uległa zasadniczej poprawie w kwestii merytorycznej na forum. Skończyły się bezsensowne utarczki słowne pomiędzy BB Kingiem oraz Koźlikiem, które interesowały chyba tylko samych zainteresowanych, kilka osób przestało się udzielać na forum z powodów tylko sobie znanych, oraz kilka osób włączyło się aktywnie do analizy tego projektu. Wszystko to jest w dużej mierze zasługą Hawkeyeda pomysłodawcy tego projektu, który w sposób spokojny, sumienny oraz co najważniejszy merytorycznie podchodzi do zadawanych mu pytań. Dzięki niemu zwolennicy tzw. "betonu" zamilkli, nie mając argumentów, a ci co starali się walczyć polegli na polu bitwy. Hawkeyed jako manager projektu buduje pozytywny wizerunek proponowanego projektu, co w spokojnej analizie i sumienności w odpowiadaniu na zadawane pytania buduje zaufanie prezesów niższych lig do tego modelu treningu i zyskuje spore poparcie w wielu ligach. Również osoba Mr. Presidenta jako byłego selekcjonera NT odgrywa tutaj bardzo pozytywną rolę, bowiem wielu managerów uważa kolegę z listy fryzjera za godnego partnera w rozmowie na temat NT. To bardzo dobry znak i pozytywny aspekt, że Mr.President podjął się kolejnego wyzwania wbrew pewnych nie ufnych mu osób. Również trzeba przyklasnąć obecnemu selekcjonerowi U-21 Vinniemu, który potrafił się dość szybko dogadać z Mr. Presidentem w sprawie podziału baz listy draftu i nie ma żadnego zgrzytu w tej kwestii. Centrum Prasowe tego projektu uprzejmie informuje, że sprawy organizacyjne zostały już dopięte na ostatni guzik, wybrano listę scautów, a współpraca pomiędzy Mr.Presidentem, a Vinniem, oraz nadzorującym projekt Hawkeyedem przebiega wręcz wzorowo. Co cieszy - nawet na forum pojawiają się prezesi pragnący szkolić swoje przyszłe gwiazdy w nowym systemie. Bardzo cieszymy się z poparcia wielu prezesów, którzy dostrzegają w tym modelu swoją szansę i dziękujemy za wyrazy poparcia ze strony prezesów niższych lig. Model treningowy rewolucje zmierza w znakomitym kierunku, a poszczególne przypadkowe incydenty nie zmieniają stale wzrastającego wizerunku tego projektu. Podsumowując. Jest dobrze i z dnia na dzień będzie jeszcze lepiej. Zachęcamy prezesów do kontaktów ze scautami, dzięki czemu zyskacie dobrych graczy ligowych oraz dodatkowe fundusze z gadżetów w NT. W razie pytań prosimy o kontakt przez BB maila do rzecznika prasowego, ale tylko w sprawach medialnych. W sprawach merytorycznych osobą odpowiedzialną jest Hawkeyed, zaś dyrektorem wykonawczym projektu został mianowany Mr. President. Uprzejmie informujemy, że rzecznik prasowy co pewien czas będzie przedstawiał kolejne komunikaty z wdrażania tego projektu w życie. Tymczasem serdecznie was pozdrawiamy i życzymy owocnych treningów w nowym już modelu treningowych. Do usłyszenia niebawem.

This Post:
00
152140.51 in reply to 152140.50
Date: 7/22/2010 10:34:59 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Wstrzymywałem się dłuższy czas z komentowaniem, żeby działać jak punkt zapalny, ale teraz mnie rozśmieszyłeś.
Skończyły się bezsensowne utarczki słowne pomiędzy BB Kingiem oraz Koźlikiem,
Po pierwsze to czy teraz Twoja złośliwość nie jest bezsensowna? Taka mentalność Kalego? Że jak ktoś praw Kalemu złośliwości to jest zły, a jak Kali komuś to jest dobry?...

Po drugie - bezsensowne to były tylko ataki Koźlika. Ale to efekt frustracji, że dostał mniej głosów ode mnie. Moje posty były sensowne (o czym dalej). Ale wypraszam sobie przedstawianie faktów w taki sposób. To Koźlik mnie atakował a ja byłem atakowany i broniłem się merytorycznie. A Ty to przedstawiasz w stylu Radia Erewań - gdy skini pobili staruszkę, to radio podało, że staruszka była zamieszana w bójkę...

Po trzecie - moje posty wcale nie były bezsensowne. Hawkeyed triumfalnie ogłosił, że coś go olśniło i wpadł na pomysł, którego inni nie zobaczyli. Czy aby na pewno? Co przeszkodziło zgłosić pomysł przed wyborami i przedyskutowanie go podczas kampanii, gdy jest wzmożone zainteresowanie kadrami? Hawkeyed sam przyznał, że nie było jeszcze wtedy pomysłu. A może od wyborów do powstania pierwszego wątku wydarzyło się coś, co sprowokowało do myślenia? Otóż właśnie wtedy Koźlik mnie atakował a ja odpowiadałem.

I... już kilka osób zauważyło, że sporo rzeczy w tym modelu jest zbieżnych i ja już wcześniej o nich mówiłem. Przecież przy temacie odwróconych (ale także w odniesieniu do zawodników starego typu) wielokrotnie wspominałem o kolejności trenowania - że należy zacząć od umiejętności, które trenuje się na innych pozycjach niż docelowa (czyli najtrudniejszych do trenowania) - przecież to jest dokładnie to samo co w tym "rewolucyjnym modelu". Wspomniałem także w kampanii dosyć istotną rzecz - że każdy zawodnik powinien mieć wszystkie skille minimum porządne - to przecież też się idealnie pokrywa (a może uzupełnia) z rewolucyjnym modelem. No i następna rzecz - naciskałem, żeby skautować zawodników nie po rozkładzie skilli (ładna góra lub ładny dół) tylko po sumie. A właśnie suma jest całkiem dobrym kryterium dla multiskillowców. Bo nie ma bardzo wielkiego znaczenia czy skill A jest równy X a skill B równy Y czy na odwrót. Jak jest na odwrót to się po prostu trochę inaczej będzie trenować.

Tak więc jak widać główne założenia treningu multiskillowców są żywcem wyjęte z moich postów. Tylko w trochę innych słowach przedstawione. Hawkeyed nic nie odkrył, tylko posklejał to, o czym wspominałem.

No i po czwarte. Gdy Hawkeyed dopiero pisał pomysł a potem go dyskutowaliście, to ja go już zacząłem robić ;-) Przecież właśnie zrobiłem i podałem listę draftu, gdzie zawodnicy właśnie posortowani po SS. I parę postów wyżej było wspomniane, że ta właśnie tą listą należy wykorzystać. Tak więc gdy wy paplaliście to ja już byłem w trakcie roboty i dałem gotowy produkt do wykorzystania ;-)

(Na marginesie dodam, że suma skilli nie jest idealnym kryterium, ale wystarczająco dobrym. Idealnym kryterium byłoby gdyby każdy skill został podzielony przez szybkość trenowania. No ale aż tak dokładnych danych odnośnie prędkości treningu nie mamy, poza tym przy wielu skillach do treningu różnice pomiędzy prędkościami się uśredniają, więc suma na początek wystarczy).

Tak więc wypraszam sobie przytaczania tu mojego nicka w takim świetle. Negatywnie oceniam takie wycieczki. Natomiast pozytywnie oceniam, że Hawkeyed zaczął myśleć nad tymi rzeczami, które poruszałem wcześniej. I powyciągał z niej interesujące rzeczy. Pozmieniał trochę i ubrał w inne słowa, żeby wyglądało, że sam na to wpadł ;-) Ale wybaczam, bo każdy ma tendencję do przypisywania sobie zasług. Ale lepsze to niż nic nie wnoszące, durnowate ataki, na czym skupili się inni. Ze szkodą dla dyskusji. Chwała Hawkeyed'owi, że skupił sie na merytorycznych aspektach moich wypowiedzi i znalazł punkty uniwersalne, nawet jeśli samo odwracanie do niego nie przemawia.

This Post:
00
152140.52 in reply to 152140.51
Date: 7/22/2010 10:55:14 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Natomiast już w samym temacie.
Oczywiście jestem (i od początku byłem gdy tylko uczenistniczyłem w rewolucyjnych wątkach biernie jako czytelnik) przeciwko odpuszczaniu U21. Obydwie kadry są tak samo ważne. Nie sądzę, że ktoś będzie bardziej smutny, jeśli to akurat młodzież a nie dorośli zdobędą tytuł. Medal będzie cieszyć tak samo.
Gdy poruszałem temat odwróconych to wspominałem o tym, że nie chcę niszczyć U21. I tak samo nie wyobrażam sobie odpuszczania tej kadry z powodu jakiegokolwiek innego pomysłu.
Uważam także, że jednak trening dla U21 jest jednak prostszy i bardziej korzystny dla klubu (lub mniej niekorzystny). A także łatwiejszy. Nie oszukujmy się, że w NT będzie mniej wyrzeczeń, nawet jak zawodnicy będą super multiskillowcami. Docelowo zawodnik w NT i tak będzie musiał mieć większą pensję niż zawodnik w U21.
Dochodzi też kwestia czasu. Jak ktoś ma kaprys pobawić się w reprezentanta to w U21 jest to zobowiązanie zaledwie 4-sezonowe. Z czego trudny finansowo może być tylko ostatni. A gdy komuś się znudzi, to po czterech sezonach może wrócić do budowania klubu. I jak coś się nie uda to też tylko maksymalnie 4 sezony są zmarnowanie (a faktycznie to mniej, bo przecież trening w pierwszych dwóch sezonach w U21 to sama przyjemność, zawodnik szybko skacze, szybko podnosi się wartość sportowa drużyny).
Natomiast w NT tych sezonów jest więcej. A dłuższy czas oznacza, że więcej rzeczy może się nie udać. Więcej zawodników się wykruszy, więcej klubów nawali. No i przez wiele sezonów pensja wypłacana zawodnikowi będzie wyższa niż pensja nawet w ostatnim sezonie U21.
Także wiele rzeczy może się każdemu zmienić IRL i sprawy tak poukładać, że nie będzie miał czasu na BB.
Tak więc nie należy odpuszczać U21.\

A zawodników najlepiej właśnie dzielić poprzez pytanie właścicieli. Z niewolnika nie ma pracownika, więc najlepszy trening wg takiego modelu, jaki chce właściciel a nie odgórnie narzucony.

I jeszcze jedna sprawa. Podział skilli góra/dół jest mocno uproszczony i raczej nie należy go stosować. Zresztą przykładowo skill "minięcie" (po angielsku driving, po polsku trochę mylnie przetłumaczone jako wejście pod kosz) to jest tak samo górny jak i dolny skill. PG, SG, SF i PF potrzebują go w taki sam sposób, i wszystko jedno jaką taksą gramy. Tylko C potrzebuje trochę mniej, ponieważ on częściej kończy akcję siłowo wsadem nie szukając uwolnienia się od obrońcy.
No i ten skill ma jeszcze jedną super zaletę. Przy treningu tego skilla można zawodnika wystawiać na praktycznie dowolnej pozycji (nie licząc C). Tak więc można ten skill podkoszowym trenowac później a nie na początku.
Podobna sytuacja jest z rzutem z wyskoku, też można go trenować na pozycji PF. Tak więc też należałoby go trenowac później, bo zawodnik nie musi grać na nieswojej pozycji.

Trening bym zaczął od skilli, które nie skaczą przy okazji innych skilli. Czyli w przypadku podkoszowych od podań (generalnie to wg mnie podania najlepiej trenować na początku każdemu zawodnikowi oprócz tego, kto docelowo ma być PG) ;-)

Mam jeszcze kilka uwag, ale później, bo muszę spadać malować płot ;-)

This Post:
00
152140.53 in reply to 152140.52
Date: 7/22/2010 2:26:02 PM
Overall Posts Rated:
7272
No cóż - skoro rzecznik został wywołany do tablicy to zatem powinien ustosunkować się do twoich wątpliwości.
Teza ogólna. Widzę, że ciemna strona mocy cię powoli ogarnia mój przyjacielu. Ostre wypowiedzi i ostra krytyka jasnej stronie mocy obca jest. W czasie gdy wędrowałeś przez galaktykę odwiedzając swoich młodych paladynów doniesiono mi o twojej wizycie na planecie Erewań Star, która jak wszystkim wiadomo w mocy Imperatora się znajduje. Sam nie wiem, czy martwić się mam, czy cieszyć, bowiem jak wiesz równowagę preferuję i ciemnej strony mocy się nie lękam. Zostawmy to jednak na inną dyskusję.
Sprawa nr.1 Radzę ci uważnie zapytać rzecznika na kogo głosował w wyborach na selekcjonera NT, bowiem bardzo niebezpieczną sprawą jest obrażanie swojego elektoratu. To po pierwsze.
Sprawa nr.2 Centrum Prasowe uprzejmie informuje, że mając na myśli stwierdzenie dotyczącej bezsensownych utarczek słownych, miało na celu określenie jej ilości w nadmiarze. Jeśli zaś chodzi o wymiar merytoryczny nie mamy jej nic do zarzucenia, więc w tym temacie jeśli uraziliśmy kogokolwiek uprzejmie przepraszamy, bowiem intencją było określenie ilości wypisywanych postów, nie zaś ich zakres merytoryczny.
Sprawa nr.3 Jeżeli nawet, zakładamy „nawet”, że Hawkeyed po części skorzystał z twoich pomysłów, to jego sposób wyrażania myśli i opinii jest dalece odmienny od twojego, który skupia się tylko i wyłącznie na udowodnieniu na siłę swojej racji. W tym elemencie nie widzimy w tym nic złego, a wręcz popieramy spokojną i merytoryczną dyskusję w tym temacie.
Sprawa nr.4 Zarzucanie naszemu klubowi (Fair-Play Team) paplaniny i nie robienie nic tym razem udowadnia twoją arogancję.. Otóż w imieniu i na rzecz naszego managera uprzejmie informujemy BB Kinga, że nasz plan treningowy jest realizowany w temacie odwróconych oraz w obecnie obowiązującym modelu Hawkeyeda od dawna na własnych przemyśleniach, bez potrzeby sięgania po twoje argumenty, tylko tym się nasz manager po prostu nie chwali. Dlatego rozumiejąc twoje argumenty, opinie i zakres wykonanej świetnej pracy dla scautów nasz głos w wyborach został oddany właśnie na ciebie. Dlatego po raz kolejny zwracamy się z uprzejmą prośbą o nie lekceważenie swojego elektoratu, bowiem jest to dalece niestosowne, chyba, że dla ciebie twój elektorat nic nie znaczy. Przypadek obecnego selekcjonera pokazuje jak bardzo można się pomylić w dokonanym wyborze, więc mam nadzieję, że w odróżnieniu do wyborców Matiego ty jako kandydat nr.2 wybrany również przez nasz klub - nas szanujesz. W innym przypadku jasne będzie, że ciemna strony mocy zawładnęła twoją duszą lekceważąc tych którzy cię wybrali. Mam nadzieję, się nie mylić. Apelujemy jak klub do tego abyś wpierw zaczął od zadawania pytań podstawowych, abyś w przyszłości unikał takich wpadek jak obecnie. Jesteśmy twoim elektoratem, i albo napisz wprost – masz nas w poważaniu, a za głosy dziękujesz lub w imię dobrej reputacji swojej i twoich wyborców wcześniej przygotuj się do wygłaszanych tez.
Sprawa nr.5
Projekt Hawkeyeda zakłada wiele z głoszonych przez ciebie tez. Tak więc skoro się zgadzasz z jego tezami, nawet po części to proponuję zamiast kolejnej dyskusji w stylu BBKing – Koźlik w temacie ilości i długości postów, aby sprawa była jasna dołączyć do ekipy i pomóc im w realizacji tego projektu. Jeśli nawet nie utożsamiasz się z całością tego projektu, zapraszamy cię do wzięcia udziału przynajmniej w części tobie bliskiej. Jesteśmy otwarci na twoją pomoc i współpracę. Cieszymy się, że nasz popierasz, bo my popierając ten projekt popieramy ciebie, dodając, iż między innymi nasz klub głosował na ciebie. Dlatego uważamy, że jeśli masz taką wolę i chęć pomocy to wykorzystaj ją dla dobra NT. Bo, jak rozumiem nie kierujesz się dobrem własnym, tylko na sercu leży ci dobro NT. Tu na forum zwracam się z uprzejmą prośbą o zasadnicze ukrócenie tych ciekawych, fajnych, miłych i sensownych postów dla dobra ogółu. Tymczasem pozdrawiam i do usłyszenia lub nie następnym razem.

This Post:
00
152140.54 in reply to 152140.28
Date: 7/22/2010 4:26:38 PM
Overall Posts Rated:
7474
Jeśli chodzi o PF-ów, którymi będę się opiekował to 21 z 28 ma SS większe lub równe 50.
Czyli nie jest źle.

Teraz tylko zależy ilu z właścicieli będzie realizować założenia treningowe.

Message deleted
From: Pewu

This Post:
00
152140.56 in reply to 152140.55
Date: 7/22/2010 6:37:23 PM
Overall Posts Rated:
914914
Po co go cytujesz? Lepiej nie wywoływać wilka z lasu :P

This Post:
11
152140.58 in reply to 152140.57
Date: 7/23/2010 12:55:41 AM
Baltic Strong
IV.4
Overall Posts Rated:
17181718
Wyślij mi ich na maila to dorzucę do swojej bazy. Może da się z niektórych jeszcze coś zrobić :)

From: Big Z

To: Pewu
This Post:
00
152140.59 in reply to 152140.56
Date: 7/23/2010 5:14:13 AM
Overall Posts Rated:
6363
Po co go cytujesz? Lepiej nie wywoływać wilka z lasu :P
W sumie masz rację, z tej dyskusji i tak nic by nie wyniknęło. Emocje mnie poniosły :) Kasuję posta.

Last edited by Big Z at 7/23/2010 5:15:14 AM

Advertisement