POLSKA - Holandia 108:72 (31:13, 25:22, 27:18, 25:19) (26962) No to debiut przed własną widownią mamy za sobą. Na trybunach komplet 38691 widzów (dziękuję klubowi AKS Żory za gościnę!). Trochę się bałem tego pierwszego meczu - zwłaszcza pamiętając wynik sparingu z Niemcami tydzień temu. Od początku spotkania jednak obawy prysły. Nawet mimo braku najlepszego naszego zawodnika (Wyrazika), zespół radził sobie świetnie! Szalał zwłaszcza Roman Koblynski (dziękuję RiciRicardo za formę Romka i jego trening!). Na marginesie - śmieszna sprawa, bo bunga wybierając zawodnika do pierwszej piątki zdaje się nie za bardzo sobie radzi... u nas zagrał Jur w słabej formie, który zaraz zszedł i potem pojawił się już tylko na minutę:). W pierwszej połowie rywale obudzili się dopiero przy wyniku 55:27... od tego momentu scenariusz wyglądał podobnie - początek kwarty wyrównany, a ostatnie trzy, cztery minuty to znowu nasz spokojny odjazd na kilka punktów. O samym przebiegu meczu niewiele więc ciekawego można napisać... No to... taktyka:
- ten pierwszy mecz z dość silnym jednak rywalem chciałem zagrać właściwie na maksa bez żadnego kombinowania. Miał on pokazać, czy LI/mtm w porównaniu do zeszłego sezonu nadal u nas tak świetnie daje radę. Równo sezon temu graliśmy również takim ustawieniem - z Barbadosem
(26089). Porównanie:
słaby (średni)
Rzuty z dystansu niezdarny (wysoki)
wybitny (wysoki)
Rzuty z bliska wysoki (średni)
porządny (wysoki)
Obrona na obwodzie silny (wysoki)
znaczący (niski)
Obrona pod koszem znaczący (niski)
porządny (niski)
Zbiórki porządny (wysoki)
porządny (niski)
Płynność ataków sprawny (niski)
To co rzuca się w oczy, to lepsza obrona na dystansie i zdecydowanie większa płynność. Ten drugi czynnik cieszy bardzooooo - być może to ten element, którym będziemy zdobywać przewagę. Do tego w porównaniu do zeszłego roku, kiedy to na SFie grał center, a nie typowy SF, nie spadły nam drastycznie ani rzuty z bliska, ani zbiórki. Póki co sporym zaskoczeniem równy poziom ID - czyżby bez "Blokersów" też ten czynnik będzie trzymać odpowiedni poziom? Chociaż należy pamiętać, że gramy z przewagą własnego parkietu, więc takie porównanie nie jest do końca adekwatne.
A jak wyglądamy indywidualnie w porównaniu do zeszłego sezonu?
Rok temu: raz 14,5, dwie 14, dwie 13.
Teraz: dwie 15, raz 14,5, raz 14, dwie 13 - oceny więc lepsze... ale... i tu nasz najważniejszy problem - obie "15" dostali zawodnicy z potencjałem wieloletnia gwiazda:( Czyli to ich szczyt... wielka szkodaaaaa...
Indywidualne oceny:PF - Koblynski (15,0) -
moja ocena: 10! - Co prawda rywal dziś nie postawił zbyt wysoko poprzeczki, ale ten występ był perfekcyjny! I stąd pierwszy raz taka ocena... 24 punkty, 17 zbiórek (4 w ataku), skuteczność 11 na 13 z gry... czego można chcieć więcej... zdominował ten mecz tak w obronie, jak i w ataku! Oddałbym nerkę za wyższy potencjał... hehe
C - Talaska (15,0) -
moja ocena: 9,5 - w ciągu 24 minut zdobył 14 punktów i miał aż 13 zbiórek... do tego dwa bloki... godnie zastąpił Wyrazika:) I tylko znowu ten potencjał.. ehhh
SF - Woźniak (13,0) -
moja ocena: 8,5 - w tym sezonie na tej pozycji będzie zupełnie inaczej... trafił się nam zawodnik, który być może nie ma konkurencji na świecie we wszechstronności - zaraz SS10 osiągnie stówkę.. do tego nie ma wielkich dziur. A kolejna zaleta to świetny właściciel, z którym genialnie da się ustalić kompromis między jego planami, a planem treningowym dla Kadry... mimo tego, że Francuz;)... dziś występ trochę w cieniu dwóch powyższych zawodników... ale swoje zrobił... będzie lepiej za trzy, cztery tygodnie;)
cdn
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)