Tisztelt Magyar Menedzserek!
A 3. szezon végén kapcsolódtam a játékba, eddig a legtöbb időt a II. osztályban töltöttem, de 2-szer megfordultam már az élvonalban is. A csapatérdekeket sok esetben háttérbe szorítottam egy válogatott esélyes játékos nevelése miatt. Én adtam meg az alapokat Lajos Medárdnak és Havasi Jenőnek is, illetve jelenleg Barisic Svebor edzésével foglalkozom. Kitűzött célom, hogy mindig eddzek legalább egy játékost a válogatott számára. Néhány szezon erejéig scout-ként is dolgoztam, DH és BD játékosok fejlődését koordináltam. Hogy ez miért hagytam abba, az alábbiakban választ adok. A válogatotthoz ugyan nincs sok köze, de jelenleg (és természetesen a továbbiakban is) csak magyar játékosokat foglalkoztatok.
Mielőtt a terveimről írnék szeretném tisztázni az elmúlt időben történteket, hogy pontosan miért is adtam fel a scout pozíciómat és most miért indulok mégis a kapitányi posztért. Mikor "kiszálltam" az U21-es válogatott közvetlen segítéséből, azért tettem, mert láttam, hogy nem lesz elég időm a feladatra és nem szerettem volna, ha emiatt hátrányt szenvedett volna a csapat. Mindez köszönhető volt egy üzlet indításának a való életben.
Jogos lehet a kérdés, hogy rövid időn belül akkor most mi változott és most miért lenne elég időm a válogatott irányítására. A válasz pedig az, hogy megtanultam jól beosztani az időmet, illetve egyetemen is sikerült egy lazább félévet összehoznom magamnak. De nem akarok senkit ezzel untatni. Ha a választók megválasztanak, biztosak lehetnek benne, hogy kellő mennyiségű időt fogok szentelni a feladatomra. Hogy mi a biztosíték? A szavam!
De térjünk a lényegre, hogy mit tervezek a válogatottnál. A vendabal-ék által kidolgozott nevelési stratégiára támaszkodnék továbbra is, mert úgy gondolom, ez vitathatatlanul jó. Eddig is működött és ezután is fog, csak működtetni kell. Néhány dologban fejleszteném még a rendszert, illetve módosítanám a jelenlegi koncepciókat. Az, hogy megfigyelők (scout-ok) dolgoznak a válogatottnál továbbra is létfontosságú, elsősorban a jövőre tekintve. A jelenlegi scout-okat mindenképpen felkérném a megkezdett munka folytatására, mert ez remekül működik. A jelenlegi rendszerben egyetlen hibát látok. A játékosokról készített adatbázis hasznos ugyan, mert könnyebb átlátni az U21-esélyes játékosokat, ugyanakkor csökkenti a személyes kapcsolattartás lehetőségét a tulajok és a megfigyelők között. Úgy érzem ez módosításra szorul, mert a személyes kapcsolattartás nagyon fontos lenne, hogy a tulajok motiválva is legyenek, ne csak a skilleket töltögessék fel.
Fontosnak tartanám, hogy olyan személyek is dolgozzanak majd a válogatottnál, akik az ellenfelek játékosait (minden korosztályban) felkutatnák és információkat gyűjtenének róluk. Illetve ugyanez szükséges lenne az "elkallódott" magyar tehetségek terén is. Úgy gondolom minden kis apró részletre figyelni kell, természetesen ehhez a jelenleginél valamivel nagyon stábra lesz szükség.
És végül az egyik legfontosabb dolog: kommunikáció a közösség felé. Úgy gondolom, hogy ez az én feladatom, erre nem kell külön ember. A magyar menedzsereknek tudniuk kell, hogy mikor mi folyik a válogatottnál. A bizalmas kommunikáció természetesen továbbra is a külső fórumon történne. Hogy az ott lévőknek mennyi beleszólása legyen a felállásba és a taktikába? Én úgy gondolom, hogy mindenkinek a véleménye, meglátása fontos. Egy kapitánynak mindenképpen segítség, ha kicsit más fejével is tud gondolkodni mások kommentjei alapján. Másrészt viszont én azt mondom, hogy a válogatott sikeres szereplése (értsd.: felállás és taktika) kizárólag a kapitány felelőssége. Ehhez ragaszkodom! Mindezt azért, mert így ha hibát követek el, akkor tudom, hogy az én felelősségem. Nem a közösségé, nem azé, aki egy rossz ötletet adott, hanem az enyém.
Mindenkinek jó döntést kívánok, akárkire is adja a voksát! A lényeg az, hogy a válogatottért hajtsunk és tegyünk meg mindent, hogy a lehető legeredményesebbek legyenek a magyar U21-es srácok!