Swoją opinię w temacie pozyskania Love'a przez Cavs postanowił wyrazić sam
Mike Krzyżewski:
"Ani sekundy nie wahałbym się przed pozyskaniem Kevina Love’a - mówi. - Nie mam nic do młodych zawodników. Love po prostu jest All-Starem, maszyną double-double, poza tym potrafi rozciągnąć grę. Nie ma w lidze wielu graczy double-double, jeśli w ogóle są, którzy potrafią rozciągać grę. On może grać w środku i na dystansie. Jest kilku zawodników, którzy dobrze grają w low-post i również ocierają się o double-double, ale Love robi to i potrafi robić również wiele innych rzeczy"
"Trenowałem go w dwóch zespołach i naprawdę uwielbiam Kevina - mówi dalej Coach K. On też jest młody. Ma 25 lat. Miał 21 jak go trenowałem. Mieliśmy sześciu 21 latków w zespole 2010 Stambuł (MŚ w Turcji) i Kevin był jednym z nich. Rozwinął się i dalej się rozwija. On jest wspaniały. Dokonałbym wymiany bez chwili zastanowienia"
"Patrzysz na Lebrona i widzisz najlepszego zawodnika na świecie. On ma 29 lat. Nie chcę powiedzieć, że jest na końcu swojej kariery, ale jest w jej drugiej połowie. W pierwszej połowie kariery stawał się wielkim graczem. Miał duży talent, dzięki któremu stawał się wielki. Na to potrzeba czasu - tak jak w przypadku Wigginsa i Benneta, którzy również będą stawali się wielcy, ale to się nie stanie od razu. Oni mają duże talenty. Lebron jest wspaniałym graczem teraz. Nie chcesz marnować żadnego roku kariery tak wielkiego gracza jak LeBron"
"Love jest blisko by być graczem wielkiego formatu. Nie jest na poziomie Lebrona...ale wiecie kim jest Love już w tej chwili. Oni się będą rozwijać, a on już jest rozwinięty. To jest gotowy, znakomity zawodnik"
Przeprowadzający wywiad powiedział, że James bez wątpienia sprawiłby, że Love byłby jeszcze lepszy i na pewno Irving u boku Jamesa będzie lepszy. Natomiast poprosił Krzyżewskiego by spróbował sobie wyobrazić jak szybko będzie się rozwijał Irving jeśli będzie miał w zespole Jamesa i Love'a
"Będzie rozwijał się jeszcze szybciej. Środowisko wpływa na zawodnika. Na nas wszystkich wpływa" - odpowiedział Krzyżewski
............................................................................
Myślę, że Krzyżewski wie co mówi. Z głosów udzielonych na forum podobny punkt widzenia prezentuje z tego co czytam LJno2 i ja też się pod tym podpisuję. Nie można patrzeć na tą wymianę i widzieć tylko Love'a za Wigginsa, Benneta itd. To być może wymiana, która zadecyduje o tym czy LBJ zostanie w tym zespole na dłużej. Przypominam, że drugi rok jego kontraktu jest opcją zawodnika, więc teoretycznie już po jednym sezonie może spakować manatki. Patrząc z tej perspektywy optyka na całą wymianę jest nieco inna.
PS. Jestem trochę zaskoczony wynikiem ankiety. Jeśli masz już u siebie LBJ to robisz wszystko by go zatrzymać. On musi mieć drużynę od razu walczącą o mistrza, a nie za 2-3 lata. Tym bardziej, że ma taki kontrakt, że po sezonie może powiedzieć do widzenia. Argument z mocną ławką oczywiście trafny, ale przecież jak będą mieli LBJ, Love'a i Irvinga to przyjdą do nich za grosze jacyś solidni weterani.
Last edited by kozlik4 at 7/22/2014 9:19:47 AM