BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Reprezentacja sezon 11/12

[NT] Reprezentacja sezon 11/12

Set priority
Show messages by
This Post:
00
125131.51 in reply to 125131.49
Date: 12/29/2009 9:25:08 AM
Overall Posts Rated:
00
Według mnie kozlik4 ma racje co do podkoszoszowych przy taktyce R&G... Przejżałem sporo meczyków i porównywałem staty... U Kozlika :) Widać to wyraźnie, że podkoszowi potrzebują podań przy tej taktyce... A mianowicie :) Jego podkoszowi robili triple-double przy run and gun :) Mam nadzieje, że ta dyskusja wprowadzi nas w nową erę gry w koszykówkę !!!

This Post:
00
125131.52 in reply to 125131.50
Date: 12/29/2009 9:52:46 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Ale chyba przyznasz, że wolisz dwa skoki ID u podkoszowego niż 4-5 skoków PS??:D

This Post:
00
125131.53 in reply to 125131.52
Date: 12/29/2009 10:52:19 AM
Overall Posts Rated:
2121
vinnie załamałem się troszkę jak przeczytałem Twojego posta i sprawdziłem maila czy dobra bazę Ci wysłałem. Jak to jest ich za dużo? Jak to są tacy sami? Popatrz proszę jeszcze raz w bazę:).
Za nim podeprę się przykładami to wyjaśnie Ci moją koncepcję skautowania.
Jak al_said mnie werbował do skautowania pisał mi dokładnie jak Ty, aby sobie podzielić graczy na równe taktyki i tych którzy mają ewidentne dziury w skilach odrazu odrzucać(ja nie miałem takiego konfortu ze skile znałem:PP). Na początku tak robiłem ale stwierdziłem, że przecież odrazu nie da się ich ukształtować i przecież każdy SG i PG potrzebuje OD. Namawiam managerów aby od tego treningu zawsze zaczynali bo to się najgorzej moim zdaniem trenuje. Potem przechodzą do rzutów. Pewnie dziwisz się ze PG nie mają narazie zbytnio rozwiniętych rzutów. Na to też mam wytłumacznie, poprostu po co mam im w wieku 19 lat nabijać już pensję? Jak mogę to odłożyć do tego sezonu czyli wtedy kiedy mają lat 20. Kilka tysięcy które zostaną w klubie takiego gracza zawsze się przyda a sam wiesz ze trening PS jest przyjemny i w kilka tygodni można nadrobić ten trening. Zawsze zostawiam ten trening na ostatnią chwilę dla PG.

Zgodzisz się chyba zemną ze trudno zrobić zadaniowego SG. Moim zdaniem czegoś takiego jak zadaniowy SG nie ma i nie będzie. Może być tak ze SG trenujemy ISa albo RB. Te skile powinien miec SG "od urodzenia" czyli jak IS i RB będzie miał na poziomie 6 to moim zdaniem już mu starczy. Za to powinna odpowiadać początkowa selekcja a nie osobny trening.
Co do innych pozycji się zgodzę, miło by było ich podzielić na konkretne taktyki.

Ale stwierdzenie, że nie ma w ogóle podziału wszyscy są tacy sami to lekka przesada. Jest taki system, może nie doskonały i nie skoordynowany ale jest.
Odniosę się do tego ze zawodników w Twoim mniemaniu jest za dużo. W tej bazie co Ci wysłałem jest 10 PG a SG jest 30. Przyznaje, ze SG jest dużo ale i tak przyglądam się szczegółowo głownej 15. Reszte poprostu mam aby po sezonie Leszek miał więcej roboty podczas aktuazlizacji:P a tak poważnie trzymam ich poto aby mnie jakiś manager który przez sezon się nie odzywał pozytywnie zaskoczył podczas aktualizacji i że nadrobił braki. Może to i jest naiwne ale przynajmniej niweluje prawdopodobieństwo popełnienia błędu. Ostateczna selekcja jest na początku sezonu gdzie gracze mają 21 lat. Z tego co pamiętam to w tamtym sezonie było 10 PG w bazie 21 latkow i okolo 20 SG. Pewnie Twoim zdaniem to i tak dużo ale moim zdaniem w sam raz. Masz rację, że niektórzy zawodnicy są podobni bo to moim zdaniem logiczne zeby kilku zawodników było podobnych. Dajmy na to ze zawodnik A różni się od zawodnika B,C,D,E,F jednym skilem w JS i jednym w OD. Zawodnik A dostaje powołanie i gra 3/4 sezonu w pierwszej piątce. Natomiast na najważniejsze mecze ten zawodnik traci formę, bo manager zapomniał o minutach i wystawił go w sparingu albo miał ważne mecze ligowe. Zawodnik traci forme, spada do 6 i automatycznie wylatuje ze skladu. Na szczęscie na zapleczu są zawodnicy B,C,D,E,F i jeden z nich jest w sprawnej formie, dostaje powołanie i braku zawodnika A nawet kadra nie odczuje. Taką ja mam wizję. Nie możemy się ograniczać do zgóry ustalonej liczby zawodników w kadrze.

CDN...

This Post:
00
125131.54 in reply to 125131.53
Date: 12/29/2009 10:52:57 AM
Overall Posts Rated:
2121
CDN...

Co do tego, ze zawodnicy są tacy sami. Ja tak jak pisałem wyżej, zawodnika kształtuje dopiero w wieku 20 lat, wtedy manager widzi ze jego zawodnik jest naprawdę dobry i mi ufa bardziej niż wtedy keidy ten zawodnik miał lat 18. Wtedy podpowiadam aby wiecej treningu DV dostał, PSa albo JSa. Prowadzę 3 rocznik z czego już drugi dostaje powołania do kadry. W tamtym sezonie bylo kilku zawodników pod LI i pod Runa, Leszek może potwierdzić a ja podeprę się przykładami.
Alfred Kapłan, Gerwazy Zuba, Alfred Sztachanski to oni grali przy LI i uwierz mi ze PS, DV, HN mieli nabitego.
Co do tego rocznika to moim zdaniem pod LI nadają się Igor Kazubowski, Krzysztof Gradzik.
A co do przyszłego sezonu to też uważam, że nie są tacy sami, popatrz sobie na skile Stanisław Frodyma, Romuald Koprowski (wiem tu troszkę naciągane:P). Pisałem Ci zresztą chwile temu, że jest u mnie lekki problem z PG więc też troszkę nie rozumiem.

Reasomując, masz rację ze skautuje się według wzorca ale moim zdaniem mój wzorzec się sprawdzał więc nie mam nic do zarzucania sobie poza tym ze stracilismy Nikodema Szelera.
Wiem, ze Twój post nie miał na celu wytykania mi czego kolwiek czy też ataku tylko dyskusję ale ja chciałem udowodnić iż system powinno się oceniac po jego zakończeniu. Chodzi Ci też o to ze skauci mają za dużo zawodników na głowie, moim zdaniem, że jesli ktoś ma czas i chęci aby 3 roczniki poprowadzić to nie widzę przeszków ale z tego co zaobserwowałem dla niektórzych 1 rocznik to już był za dużo i tu tkwi problem moim zdaniem. Nie chce mi się znów pisać o problemach Leszka ze znalezieniem C aby go powołac w tamtym sezonie czy w tym SFa. Bo to nie ja powinienem robić. kozlik4 udowodnił, ze jak są chęci i czas a to jest podparte wiedzą to da sie i więcej niż 3 roczniki poprowadzić.
Sam już niemam tyle czasu co keidyś wiec nie podjął bym się skautowania 4 roczników ale jak miałem czas to mi to nie przeszkadzało.

Co do tych skili to uzupełnie je za chwile;]

Aha dobrze ze wkoncu jest o tym dyskusja :) szkoda ze tak późno

This Post:
00
125131.55 in reply to 125131.54
Date: 12/29/2009 12:48:01 PM
Overall Posts Rated:
00
A co do SG pod LI to jedynie czym się mogą różnić to tym, że powinni mieć sporo większe podania i wydaje mi się, że można by było dać wiecej w trening obrony niż w trening ataku :) To chyba wszystko czym się powinien różnić :)

This Post:
00
125131.56 in reply to 125131.52
Date: 12/29/2009 4:37:32 PM
Overall Posts Rated:
299299
Ale chyba przyznasz, że wolisz dwa skoki ID u podkoszowego niż 4-5 skoków PS??:D

tu bym się zastanowił :)
ale obawiam się, że szybciej nabije się 2 poziomy ID, niż 5 poziomów PS :)

This Post:
00
125131.57 in reply to 125131.56
Date: 12/30/2009 8:37:47 AM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Spoko, nie odbieraj tego co napisałem do siebie ;) To zupełnie nie o to chodzi. Jasne że przejaskrawiam, zawodnicy nie są identyczni, raczej chodzi mi tylko że są trenowani na pewien określony model.
Najlepiej byłoby po prostu żebyśmy ustalili jakie skille, jakim zawodnikom, na jakiej pozycji i w zależności od jakiej taktyki są potrzebne. Ja osobiście jestem zwolennikiem zawodników zadaniowych, wydaje mi się, że to oni robią "różnicę" grając konkretną taktyką. Można z góry założyć, że wszyscy potrzebują dobrze rzucać i dobrze bronić. Ale co dalej?
Warto zaobserwować w trakcie meczu jak poszczególni zawodnicy, z jaką częstotliwością wykonują dane akcje, jakie umiejętności wówczas wykorzystują? Oczywiście jest tyle zmiennych, że nie da się wszystkiego ogarnąć i wyciągnąć obiektywnie wnioski (poziom obrony przeciwnika, forma, kondycja itd...) Dlatego chciałbym, żeby jak najwięcej osób napisało, jak oni to widzą. A jak już będziemy mieli jakieś dane to łatwiej będzie dojść do jakiś konkretów i stosować to w praktyce. Skauci będą mieli jasne wytyczne, co trenować i do jakiego poziomu ;)

This Post:
00
125131.58 in reply to 125131.57
Date: 12/30/2009 8:44:13 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Coś chętnych do wypełniania Twojej tabelki nie widać... Mam nadzieję, że tylko z powodu poświątecznego i przed noworocznego lenistwa ;) Ja swoje propozycje wkleję na koniec tygodnia

This Post:
00
125131.59 in reply to 125131.57
Date: 12/30/2009 8:46:45 AM
Overall Posts Rated:
112112
Straaasznie przeszkadza mi w wypełnianiu szablonu to, o czym mówił aimar, czyli niewiedza o tym, gdzie bronimy :) No trzeci dzień się męczę :)

Druga sprawa...za dużo "zależy od" po drodze mi do głowy przychodzi :/ Zależy czy ma być realnie do wytrenowania...zależy czy ma być realnie do zmieszczenia się w pensji/potencjale...zależy czy ma być to zadaniowiec, czy jednak normalny gracz pod daną taktykę do grania więcej niż kilku meczów w sezonie...zależy czy ma rzucać, czy tylko bronić...itp.

Obawiam się, że tego nie przeskoczymy i jeśli zawodnicy zadaniowi to tylko kilku do zadań naprawdę specjalnych - głównie defensywnych, bo tego chyba głównie brak.

Wiem, że stwarzam problemy. Przepraszam, ale naprawdę brak mi tu kilku warunków z Twojej strony :)

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 12/30/2009 8:48:02 AM

From: Big Z
This Post:
00
125131.60 in reply to 125131.59
Date: 12/30/2009 9:26:16 AM
Overall Posts Rated:
6363
Ja wkleję SFów. Brak wytycznych co do obrony więc wklejam wyrównanych, bo takich najbardziej lubię.

5. SF pod R&G: trenujemy: OD + ID + JS + JR (zbiórki też się przydadzą)

Rzut z wyskoku: 17 Zasięg rzutu: 13
Obr. na dystansie: 14 Kozłowanie: 8
Wejście pod kosz: 10 Podania: 6
Rzut z bliska: 6 Obr. pod koszem: 14
Zbieranie: 11 Blokowanie: 1

6. SF pod LI: trenujemy: OD + ID + IS + JS

Rzut z wyskoku: 14 Zasięg rzutu: 7
Obr. na dystansie: 14 Kozłowanie: 9
Wejście pod kosz: 9 Podania: 6
Rzut z bliska: 17 Obr. pod koszem: 14
Zbieranie: 9 Blokowanie: 1

This Post:
00
125131.61 in reply to 125131.60
Date: 12/30/2009 1:21:20 PM
Overall Posts Rated:
7676
Hej trenejro coś się nie sprawdza te powoływanie młodych graczy co zaraz mają być retired .
Mają być kupowani przez polskich prezesów , którzy się deklarują , a trafiają na obczyznę :(
Predko już w Portugalii

Last edited by pankol102_ at 12/30/2009 1:21:43 PM

Advertisement