BuzzerBeater Forums

BB Poland > U21 - Wątek debaty

U21 - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: m4ti_

To: Wang
This Post:
00
109442.53 in reply to 109442.50
Date: 9/11/2009 5:55:06 AM
Overall Posts Rated:
2121
A ile czasu do meczu pozostało?:P No załóżmy że mam 10 min na ustalenie składu:).

W takim wypadku szybko załatwiam to po co przyszedłem do łazienki po czym wyrywam klapkę wentylacyjną i wciskam się tam mimo iż średnica tej klapki to zaledwie 15cm i kanałami niczym Michael Scofield wydostaję się z WC po drodze zostawiając papierowe łabędzie (nie pytajcie się z jakiego papieru zrobione:P). Mimo całej akcji mam jeszcze 4 min na ustalenie składu co niniejszym czynię. A potem wchodzę na pod meczowego czata mówiąc co mnie spotkało ale i tak mi nikt nie wierzy:)

From: Mordimer

This Post:
00
109442.54 in reply to 109442.53
Date: 9/11/2009 5:59:26 AM
Overall Posts Rated:
1717
witam

czekając na trening i przyłączając sie do tego absurdalnego pytania z wc:) jakie to będą łabędzie (gatunek itp.;) wybacz musiałem odreagować mgr pisze pozdrawiam

This Post:
00
109442.55 in reply to 109442.54
Date: 9/11/2009 6:06:27 AM
Overall Posts Rated:
2121
Obroniłeś magistra?:P Przed kim?:P

A co do łabędzi to jest to gatunek Łabędzia Plamistego(z lac. labendzius papierus klozetus) czemu plamisty to możesz się już domyślić;]

This Post:
00
109442.56 in reply to 109442.51
Date: 9/11/2009 7:00:11 AM
Overall Posts Rated:
299299
1) Bo jak na PLK to ja mam cienki skład, więc sam awans do fazy PO, to dla mojej paczki wynik satysfakcjonujący. Zresztą prowadząc kadrę U-21, mam mniej czasu na siedzenie na TL-u, na czym cierpi mój klub, którym też jakby mniej się przejmuję.

2) Klucz do przyszłych sukcesów reprezentacji, leży w każdym roczniku, ale najwięcej można jeszcze zrobić z 18-19 latkami.
Dlatego nowe inicjatywy obejmują głównie 18 latków, bo ich można najprościej ukształtować.

3) Mamy sporo dobrych graczy, ale każdy kolejny z wysokim potencjałem nie zaszkodzi kadrze, zawsze jest szansa, że będzie trenowany i może w przyszłości przyda się seniorom.

4) Moim zdaniem dla C: podania=kozłowanie (po zmianach lekka przewaga kozłowania, C mają więcej strat, niż asyst). Jeśli dany gracz jest sporo lepszy od swego następcy, to musi mieć formę 2 poziomy niższą, by nie brać go pod uwagę do rotacji.
A jeśli miałem odpowiedzieć ogólnie to forma 6 dyskwalifikuje z gry.

5) Tak nadal się będę umawiał na 2 razy TiE, jeśli mi to będzie pasować. W poprzedniej kadencji nawet z kanciarzem z Francji grałem 2 razy TiE, ale wtedy byłem pewny, że i tak zagram TiE.

6) Pomysł Myszy jest bardzo dobry, bo zebrał kilku ludzi, którzy mają kasę i nie zależy im na wynikach.
Ale forowanie jego graczy w sparingach kadry nie będzie miało miejsca, jeśli będą najlepsi to będą grali.

Pozdrawiam :) i dziękuję za oderwanie od draftu :P

This Post:
00
109442.57 in reply to 109442.51
Date: 9/11/2009 7:44:32 AM
Overall Posts Rated:
2121
Ad 1.
Nie awansowałem przez 3 sezony bo nie udało mi się przechytrzyć innych drużyn, chodź zawsze do finału bez problemu dochodziłem. Za pierwszym razem natknąłem się na Lame Duck które doskonale ze swojej ligi kojarzysz. Ta ekipa była dużo za silna jak na naszą i tak silną ligę. Za drugim razem przeszkodził mi Mack10 ze swoimi Da Bullets, który posiadał bardzo równą i mocą ekipę, gdyby nie wyjazd jego pewnie w tamtym sezonie otarł się o PLK. W tym sezonie czuję się osobiście troszkę skrzywdzony, że nie awansowałem, myślałem, że ty razem uda mi się przechytrzyć ale nie udało. Rugi i tym razem okazał się zbyt silny. To, że jestem w 3 lidze nie oznacza, że się nie rozwijam. Mam coraz bardziej wyrównany skład, moja wiedza się poszerza i przyjdzie czas kiedy to do II ligi awansuje:).

Ad 2.
Masz rację, że akcję głównie dotyczą 18 latków a starsi gracze odchodzą w cień. Przydała by się akcja gdzie kogoś z mega pensją przygarnął by jakiś klub i mu boki potrenował albo nawet o staminę i formę zadbał, wtedy takiego managera moglibyśmy nazwać "Szaleńcem" ale o tym już pisałem. 18 latki są ważni ale nie możemy zapominać o tych których już udało nam się stworzyć. Starszymi rocznikami też powinniśmy się interesować bo w nich jeszcze troszkę potencjału jest:). Ale umówmy się, że łatwiej wytrenować i utrzymać gracza od zera niż takiego kogoś kto z 200k pensji zjada co tydzień. Aha i nie chciałbym aby powtórzyła się sytuacja z HT, gdzie dla takich graczy tworzone by byly farmy to nie jest rozwiązaniem.

Ad 3.
Sam doskonale wiesz, że zawodników jest pod dostatkiem ale czy dlatego, że mamy sporo palyerów mamy rezygnować z następnych? Moim zdaniem selekcjoner powinien mieć ból głowy z nadmiaru zawodników a nie z jego braku.
Dla przykładu podaje tych 3 graczy wyłowionych z zeszłosezonowej akcji:
(9896602), (9964315) i moja największa nadzieja: (9879144). Na pewno przeprowadzając takie akcji nie zaszkodzimy reprezentacji a przy odrobinie szczęścia uczynimy ją troszkę lepszą;]
Są jeszcze z zeszłego sezonu i jak będę miał czas to jeszcze ich Ci pokażę;]

Ad 4.
Moim zdaniem i to i to jest ważne. Dzięki kozlowaniu będzie mniej strat co przy zmianach się częściej dzieje.
Moim zdaniem forma na poziomie przeciętny wyklucza takiego zawodnika.

Ad 5.
Zaskoczyłem? Czym? Pokaż mi cytat w regułach który mówi, że po fazie grupowej następuje "przeplatanka", bo chyba o tą sytuację Ci chodzi. Tutaj role odgrywało doświadczenie którego nie miał Mr. bo niby jak je miał zdobyć? Z tego co się orientuje i wyczytałem z zawiłych, zakręconych i nie jednoznacznych reguł dotyczących reprezentacji jak i z tego co się orientuje to nie zostaniemy gospodarzem MS NT bo do nich nie awansowaliśmy.

Ad 6.
Z kadrą u-21 jestem związany od ponad 4 sezonów jako skaut i organizator różnych akcji. Znam zawodników, mam dobry kontakt z managerami poza tym kadra NT wymaga doświadczenia oraz umiejętności których ja na dzień dzisiejszy nie posiadam.

From: Mysza

This Post:
00
109442.58 in reply to 109442.40
Date: 9/11/2009 8:20:43 AM
Overall Posts Rated:
1717
czy napiszecie poradnik jak być selekcjonerem ( mam juz dwa obiecane ale nic :) ?

no faktycznie coś tam obiecałem, ale kurcze na początku sezonu nie było czasu a teraz to nie wiem czy ktoś poza Tobą by to przeczytał:) poza tym kurcze to jest tak, zostałem selekcjonerem napisałem 2 BB@ do Tripawa w sprawie kadry, 1 w którym podziękowałem mu za gratulacje, 2 w którym spytałem czy ma jakieś bazy i jakoś wpadek z mojej strony nie było, bo spojrzenie w poprzednie sezony kadry, czytanie postów na forum to chyba coś co każdy selekcjoner robić może, zwłaszcza że np. z entuzjazmem BBcy niańczą ostatnio selekcjonerów.

O mam koncepcję, może po wyborach założymy osobny wątek każdy Prezes będzie mógł zadać pytania (przez jakiś okres czasu), na koniec byli i obecni selekcjonerzy (którzy będą chcieli to robić) odpowiedzą na nie, zbierzemy to razem i powstanie faq kadry.

Jednak upierał bym sie przy takim zbiorze wiedzy podstawowej. Oczywiście spam byłego selekcjonera skrzynki jak najbardziej. FAO to świetne uzupełnienie ale taki niezbędnik młodego selekcjonera by się przydał, nawet jakby miały być tam oczywistości to i tak warto żeby było tam pokazane czarno na białym jak działa kadra.

From: al_said

This Post:
00
109442.59 in reply to 109442.58
Date: 9/11/2009 8:28:43 AM
Overall Posts Rated:
88
tak, tylko problem jest taki, że nawet jak tak sam z siebie chciałem coś napisać, to 3/4 treści wydawało mi się nie istotne i tak oczywiste, że aż głupio o tym pisać, a jednak w formie faq'a nie pominąłbym treści które dla większości być może wbrew mojej opinii są czarną magią:)

From: al_said

This Post:
00
109442.60 in reply to 109442.57
Date: 9/11/2009 8:29:56 AM
Overall Posts Rated:
88
Dzięki za odpowiedzi, co do treści, to cóż 1 pytaniem chciałem was trochę sprowokować do oceny własnej gry i przynajmniej jeden z was ma „złe id”:).

Druga kwestia - reformy rozpoczynane od zawodników 18-toletnich, to cóż jak widać BBkom zależy na tym żeby ktoś był w stanie utrzymać graczy z wysokimi pensjami, a jeżeli będą oni nadal rosnąć to tym dalej obawiam się będą szły reformy, a my będziemy w opozycji do…, z graczami z bazą na przeciętnym poziomie ale za to z bokami, pytanie czy to wystarczy (m4ti_ nie wyjaśniłeś mi co z tymi bokami, bo w twoim planie to czarni gracze mają trenować pod U21, a np. vinnie_jones zaproponował dokładnie odwrotny wariant, czy uważasz że taka kadra U21 ma szanse na sukces?). Moim skromnym zdaniem trzeba być elastycznym „już”, czyli poprawiać graczy powoływanych, a młodych prowadzić w podstawie, bo co będzie za 4-5 sezonów w BB nie sposób przewidzieć.

Kwestia kolejna, ratowanie graczy cóż czy z zawodników uratowanych w drugiej połowie sezonu będą ludzie? Być może, ale ja osobiście uważam, że te prawie 2kk przeznaczone na Cieśluka można było wykorzystać albo na początku kolejnego sezonu, albo aby uratować gracza który dostawał regularny trening (zresztą pomimo fajnej pensji, jednej rzeczy nie widać - jego staminy).

Co do przeciętnej formy moja zgoda, co do skilli odpowiedzieliście podobnie, na szczęście w odróżnieniu do propozycji Myszy widzie zastosowanie podań u C nie tylko przy grze R&G.

Pytania indywidualne. 2TiE, grupę mamy wyrównaną i myślę, że jest kilku kandydatów do oszukania nas w ten niecny sposób, no ale skoro nie straciłeś wiary w ludzi, to mam tylko nadzieję, że po ewentualnej wygranej się nie przejedziemy. Co do Myszy kilka osób już na to zwróciło uwagę i fajnie, że ty też uważasz iż powinni grać najlepsi a nie Ci którzy są szaleni.

Akurat nie o sam mecz z Izraelem mi chodziło (podałem to tylko jako przykład), zresztą jak sam napisałem mi nikt tego nie powiedział a od razu to wiedziałem z analizy poprzednich ME, poza tym czym trochę się zdziwiłem, nie napisałeś ani słowa o tym, że doradzasz obecnemu selekcjonerowi kadry seniorów. Ja osobiście skupiłem się twoim skoro tak twierdzicie, w temacie inicjatywy z MŚ w Polsce. Co kadry seniorów - juniorów, to się nie zgodzę, jednak to kadra juniorów choć jest w Polskim BB nieco na uboczu wymaga większych talentów, a zarazem daje większe pole do popisu, bo nie ma takich różnic w potencjale poszczególnych kadr.

This Post:
00
109442.61 in reply to 109442.41
Date: 9/11/2009 8:31:05 AM
Overall Posts Rated:
1717
Również dziękuję za odpowiedz.

Trochę szkoda że nie masz autorskiego pomysł ( plus dla m4ti ). Za to bardzo podoba mi się rozwinięcie koncepcji sparingów dla większej ilości prezesów. Brakuje mi tez trochę większej liczby graczy zadaniowych. Co np z Ofensywnymi podkoszowymi lub PG pod R&G - ale mi chyba ich ogólnie brakuje więc uznajmy że mam manię :).

Chciałbym jeszcze dopytać o te sparingi selekcjoner musi jak sam zauwazyłes dokonywac wyboru na podstawie jakiegoś kryterium do tych sparingów. Jakie będzie twoje kryterium i czy omówisz pod tym kontem powołania czy tez załatwisz sparawę przez maile ?

From: Mysza

This Post:
00
109442.62 in reply to 109442.49
Date: 9/11/2009 8:37:19 AM
Overall Posts Rated:
1717
Ad 4. Z każdego draftu jest ponad 300 zawodników, z czego mniej niż połowa jest trenowanych, jedni sa z większym zaangażowaniem inni z mniej i nie uważam, że inni managerowie mają być wyróżniani a inni nie. Jak chcemy wyróżniać to wszystkich, nie jednostki. Tak samo nie zgadzam się z pomysłem Leszka aby najlepszych wyróżniac nie zależnie od tego czy są szaleńcami czy nie. To mogło by dać przeciwny efekt, oczywiście managerowie powołanych graczy byli by zadowoleni ale inni managerowie którzy tez trenują gracza pewnie by z nich "uleciało powietrze" i juz nie z takim zaangażowaniem trenowali by gracza. Dla przykładu powiem, że w swoim ostatnim sparingu al_said powołał pewnego gracza z bazy SG(teraz ma 20 lat) ale jak to zobaczył jeden prezes który trenuje najlepszego gracza z tej bazy który jest o 1-2 treningi lepszy od tego powołanego obraził się na kadre i mi zapowiedział, że będzie trenował zawodnika tylko dla siebie. Na szczęscie już się odbraził i trenuje dalej;]

A co do zawodnika to bede chciał zaprezentować PFa ale narazie czasu brak wiec jutro się pojawi;]

Ale ja jak najbardziej jestem za tym żeby powoływać na takie mecze graczy prezesów nie będących szalonymi można stworzyć obiektywne kryterium np. ( na początek gracze którzy trenują z zgadnie ze wskazaniami selekcjonera i najbardziej ich klub ucierpiał )

This Post:
00
109442.63 in reply to 109442.61
Date: 9/11/2009 9:03:41 AM
Overall Posts Rated:
299299
Nie widzę miejsca za bardzo dla ofensywnych podkoszowych :)) chyba, że za takiego uznajemy: IS 15 / ID 13 / RB 14 / BL10
PG pod R@G zawsze znajduję się w kadrze, akurat do tego właścicieli nie ma co specjalnie namawiać, lubią jak ich podobiecznie rzucają punkty. Właśnie wspólnie z M4ti_ dzielimy 20 latków pod dane taktyki: jest już kilku PG pod LI, kilku pod R@G, więc nie ma tragedii.

Jeśli będzie znane to kryterium to z pewnością je omówię (na pewno kluczowy będzie poziom trenera i trening na 1 pozycji, oraz trening wedle zaleceń)

Advertisement