Dzięki za analizę. A jak byś to wszystko co zaobserwowałeś analizując mecze Hany i Urbanka odniósł do reprezentacji i do tego mojego zdania, że PS u podkoszowych na tak wysokim poziomie jak mają Hana i Urbanek to przesada? Da się na podstawie tej Twojej analizy jakiś wniosek w tym kontekście wysnuć?
Jak duży wpływ na podania mają takie skille jak DV i HN i czy powinniśmy bardziej się na treningu także tych skillii skupić?...bo to też skille w których i Hana i Urbanek przewyższają naszych podkoszowych?
Chciałbym byśmy wyciągnęli z tej dyskusji jakiś konkretny wniosek na przyszłość w kontekście szkolenia/treningu zawodników. Byśmy znaleźli jakiś złoty środek na jak najlepsze rozłożenie skilli. Mamy sporo młodych utalentowanych podkoszowych. Gdzieś miedzy tymi doświadczonymi i tymi młodymi utalentowanymi z różnych przyczyn powstał przestój i obecnie nie obserwujemy dopływu jakiejś świeżej krwi na pozycjach podkoszowych w kadrze. To jest taki moment, że jeszcze możemy znacząco wpłynąć (przez odpowiednie rozłożenie treningu) na kształt/jakość tej młodej armii, która prężnie rozwija się dalej/bliżej za plecami obecnych liderów i niedługo będzie decydowała o obliczu kadry.
Próba podsumowania dyskusji:
Pewnie nie wszystko zostało już powiedziane ale gdyby już teraz chcieć to wszystko co mamy jakoś ułożyć i podsumować to tak (nie wiem czy się ze mną zgadzacie?):
- LI to jest taktyka która kreuje dużą liczbę podań. Tym samym duże znaczenie mają skile PS, HN, DV (kolejność jeżeli chodzi o wpływ na podania nie bez znaczenia) Zapewne moglibyśmy tutaj się poprawić. W związku z tym warto bardziej stawiać w treningu na te skille (mam na myśli wszystkich zawodników, nie tylko podkoszowych). Fajnie by było stworzyć np. PG z PS 18 albo i wyżej (oczywiście to możliwe tylko przy potencjale > MVP)
- w porównaniu do Hany i Urbanka nasi podkoszowi mają spore rezerwy w takich skillach jak PS, HN i DV. Natomiast to, że Hana i Urbanek są zawodnikami zjawiskowymi i bez wątpienia wybitnymi, nie znaczy że musimy brać z nich kalkę w "produkcji" naszych podkoszowych. Można wypracować jeszcze bardziej optymalnie rozłożenie skilli. Według mnie PS 13 to maks.
Obecnie nie mamy podkoszowego o SS10=130. Czesi pokazali, że można zrobić podkoszowego nawet o SS10 = 140 gdzie między innymi PS=16. Obecnie nasi najlepsi podkoszowi mają PS 9-11 i DV 13-16. Ja bym podkoszowych o potencjale większym niż MVP robił PS maks 11-13, a resztę skilli rozłożył na wyższe JR lub jeszcze wyższe DV i HN, a także na wyższe skille tak zwane budujące pensje i zabierające potencjał, czyli JS, IS, ID, RB i BL. Z kolei MVP robiłbym PS ile się da. Może być nawet więcej niż 13.
Z tym, że to wszystko są takie założenia dla zawodników mega wybitnych, gwiazd. Można dyskutować o rozłożeniu wybitnych zawodników bo to jasne, że każdy elektryzuje się gwiazdami, graczami wyrastającymi ponad przeciętność. Natomiast prawda jest taka, że taki zawodnik może się trafić jeden w drużynie słabej. W drużynie lepszej/topowej jest ich dwóch, lub trzech. Natomiast o sile kadry stanowi kolektyw. W związku z tym dużo ważniejszy jest poziom całej reszty. Chodzi o to by nie było dziur. By poziom najsłabszych zawodników ciągnąć do góry tak by żaden zawodnik nie odstawał od pewnego założonego minimum.
Minimum jeżeli chodzi o górne skille podkoszowych to OD 9-10 i PS 10-11. Analogicznie na obwodzie jest minimum IS 10 ID 9. To jest najważniejsze kryterium do spełnienia. Gdyby wszyscy zawodnicy je spełniali byłoby pięknie:-) Reszta też jest ważna, ale te skille co wymieniłem są priorytetowe i najbardziej podnoszą wartość zawodnika.
Last edited by kozlik4 at 3/3/2013 10:35:32 AM