Za týden hrajeme poslední zápas ME proti Litvě, jde už nám víceméně jen o čest, ale teoreticky to může na konci cyklu hrát roli, jak vysoko ve 2. koši budeme (pokud nebudeme pořadatel dalšího ME) a jaké dostaneme soupeře.
Litva bojuje se Slovenskem, Francií a Izraelem o postup do semifinále ME, případně o 3. místo a baráž na MS. Momentálně je Litva první a hůře než 3. už může skončit jen shodou náhod. Izrael by musel porazit Francii a Litva prohrát s náma takovým rozdílem, aby měla horší skore než tyto 2 týmy, což by znamenalo prohru minimálně o 38 bodů, dle výsledku Izrael - Francie ale pravděpodobně ještě více. My už se pouze v případě naší výhry a prohry Izraelem posuneme na 4. místo ve skupině, naopak pád na poslední 6. není příliš reálný, museli bychom prohrát, Itálie vyhrát a dohnat na nás skore.
Litevský trenér mě sice požádal, abych hrál TIE a zápas vypustil a umožnil jim tak získat jejich první medaili v historii, ale já jsem to odmítl, jednak že by to nebylo fér vůči ostatní ve skupině a taky že z minulosti máme špatné zkušenosti s Litvou ohledně dodržování dohod. Budeme hrát tedy CT, soupeř nejspíše taky, ale je ve značné nevýhodě, protože včera proti Francii hrál CT. My jsme za celé ME hráli normal proti Maďarsku a Izraeli, jinak bylo vše TIE. Litva navíc ještě předtím CT hrála už s Itálií a Izraelem na vyšší úsilí (nejspíše normal).
S ohledem na okolnosti bych chtěl tentokrát vést tady otevřeně diskuzi o tom, co bychom v tomto zápase mohli vyzkoušet. Osobně se kloním v útoku vyzkoušet něco, co jsme letos nehráli, tzn. možnosti by byly
- Princeton
- Outside Isolation, Inside Isolation
- Patient (ať už normální nebo přepozicovaný)
- Push the Ball, Base Offense
- Low Post
- případně Run and Gun, který jsme hráli proti Polsku v situaci, kdy jsme si mohli dovolit trochu riskovat.
Taky v obraně zvažuji nehrát klasickou osobku, určitě bychom nehrali celoplošný presink, ale ze zbylých variant se nebrání použít žádnou.
Otázkou je, jestli používat přípravu, soupeře jsem ještě detailně nestudoval, tak k tomuto ještě nemám názor.
Taky nechci hrát kolotoč, abychom již zkoušeli střídání do další sezony (pokud bude kolotoč skutečně zrušen). Do turnaje útěchy zbývá tento zápas a 2 přátelské, chtěl bych v nich vyzkoušet různé pokyny pro trenéra ohledně střídání. Místo kolotoče bychom hráli buď úplně pevné pozice nebo případně 3 pevné a 2 volné pozice (z toho co jsem dříve četl, by takový polokolotoč ještě měl i po změnách fungovat, otázkou je, jestli se současný a následně upravený engine v tomto bude chovat stejně/srovnatelně).
Budu rád za vaše nápady a názory, co bychom měli zahrát, případně taky koho v těch zápasech vyzkoušet. Osobně uvažuji, že před zápasem doplním soupisku na 18 hráčů, ať již budou hrát nebo ne ti nově povolaní, ať soupeři ještě trochu více zamotáme hlavu.