Jinak bych se chtěl ještě dále vyjádřit ke své první sezoně po návratu ke kormidlu NT. Trošku se asi potvrzuje, že dvakrát nevstoupíš do téže řeky, ale snažím se s tím rvá.
Bohužel, jak jsem ale předem avizoval, času už nejsem schopen ani ochoten věnovat BB tolik jako dříve. Podle mne tím trpí hlavně skauting a intenzivnější komunikace s majiteli sledovaných hráčů. Taky sem zatím nestihl, jak jsem měl v plánu, oslovit individuálně všechny ostatní v tuto chvíli nespolupracující manažery a nabídnout jim spolupráci při rozvoji českých talentů. Co taky už nestíhám, ale to jsem věděl dopředu, že není reálné průběžné mapování trhu, abych měl co nejlepší představu o tom, jak vypadají hráči soupeřů. Jistě si mnozí vzpomenou, že v dřívějších dobách jsem kolikrát před zápasem vytáhl skilly i více než poloviny soupeřova týmu.
Vzhledem k tomu, že budoucí kvalitu a hlavně kvantitu hráčů schopných reprezentovat nevidím úplně růžově, si myslím, že hlavní věcí, na kterou se musíme zaměřit je rozvoj mladých hráčů a věnovat mu více času. Toto volební období je to všechno plně na mne, o tom nemůže být sporu. Ale již s předstihem více než jedné sezony jsem začal uvažovat o tom, jak by to mohlo vypadat na další volební období. A přišel jsem s následujícím nápadem. Od sezony 31, tedy po dalších volbách bych se stal vrchním skautem pro NT, který by ať již sám nebo za pomocí dalších skautů byl zodpovědný za koncepci rozvoje hráčů a za komunikaci s manažery hráčů, zároveň by byl i hlavní postavou v přestupové politice (tzn. zajišťování toho, aby se našli včas kupci, hráči nekončili v cizích rukách). Dalo by to prostor pro manažery, kteří by si chtěli jen 2 sezony odkroutit u NT a vyzkoušet si, jak se na této úrovni hraje. Byli by tedy zodpovědní za výběr hráčů pro daný cyklus, pro jednotlivé zápasy, výběr taktiky pro jednotlivé zápasy. S ohledem na to, že jen trenér NT může v době před prvním soutěžním a po posledním zápase sezony koukat na vlastnosti hráčů, pak bych 2x během sezony požádal trenéra o aktualizaci hráčů v NT databázi (u hráčů do 21 let může pomoci U21 trenér). A dále samozřejmě po draftu o vložení nových hráčů do databáze (tady ale může plně zastoupit tuto roli trenér U21, protože všichni tito hráči jsou mladší 22 let).
Chtěl bych požádat hlavně všechny zkušenější manažery, aby se zamysleli, jestli by je nelákalo do takového projektu jít. Pokud by se tento model osvědčil, mohl by pokračovat i v dalších obdobích, ať už se stejným trenérem nebo naopak by si to ve stejném formátu mohl vyzkoušet někdo další. Podpořím do voleb klidně i více kandidátů současně, jen očekávám, že tito kandidáti by již za sebou měli mít aspoň trochu slušné výsledky v klubu a hlavně by již za sebou měli mít stopu v podobě (vy)trénovaných hráčů pro NT.
Pokud k tomu máte nějaké dotazy, ptejte se. Pokud byste uvažovali, že byste v takovém modelu kandidovali, dejte vědět, ať už tady nebo zatím diskrétně poštou.