Spoko, nie odbieraj tego co napisałem do siebie ;) To zupełnie nie o to chodzi. Jasne że przejaskrawiam, zawodnicy nie są identyczni, raczej chodzi mi tylko że są trenowani na pewien określony model.
Najlepiej byłoby po prostu żebyśmy ustalili jakie skille, jakim zawodnikom, na jakiej pozycji i w zależności od jakiej taktyki są potrzebne. Ja osobiście jestem zwolennikiem zawodników zadaniowych, wydaje mi się, że to oni robią "różnicę" grając konkretną taktyką. Można z góry założyć, że wszyscy potrzebują dobrze rzucać i dobrze bronić. Ale co dalej?
Warto zaobserwować w trakcie meczu jak poszczególni zawodnicy, z jaką częstotliwością wykonują dane akcje, jakie umiejętności wówczas wykorzystują? Oczywiście jest tyle zmiennych, że nie da się wszystkiego ogarnąć i wyciągnąć obiektywnie wnioski (poziom obrony przeciwnika, forma, kondycja itd...) Dlatego chciałbym, żeby jak najwięcej osób napisało, jak oni to widzą. A jak już będziemy mieli jakieś dane to łatwiej będzie dojść do jakiś konkretów i stosować to w praktyce. Skauci będą mieli jasne wytyczne, co trenować i do jakiego poziomu ;)