BuzzerBeater Forums

Poland - II.1 > Sezon 22

Sezon 22

Set priority
Show messages by
From: Huanito

To: Jax
This Post:
00
230710.563 in reply to 230710.562
Date: 2/22/2013 5:04:42 AM
Pruszcz All Stars
PLK
Overall Posts Rated:
548548
Second Team:
Pruszcz ZSO 1 Team
coś takiego chętnie widziałby w reprezentacji Kozlik jeśli chodzi o PFa, wiadomo, że urozmaicenie jak najbardziej może być...ja tam nie chcę się mieszać za bardzo w trening, bo to każdego indywidualna sprawa i każdy robi to trochę inaczej (przykłada mniejszą lub większą wagę do konkretnych skilli), ale do mniej więcej czegoś takiego warto byłoby dążyć.

pole do popisu i modyfikacji zawsze jest duże, szczególnie powyżej tych wartości :P jeśli chcesz robić np C bardziej zmutowanego na dole i tylko z nieznacznie gorszą górą to pewnie też się nikt nie obrazi ;)

zalecenia są dla każdego inne, bo każdy grajek jest na innym etapie treningu - różnica wieku, potencjału, każdy jest w innym stopniu nabity i rozłożony...z nie każdego też da się zrobić taki modelowy ideał, jakiego kadra by oczekiwała.

ten grajek jest na tyle młody, równo rozłożony, że bez większego problemu można takiego zrobić, tym bardziej, że w jego sytuacji góra jest na tyle poprowadzona, że większość treningów nie powinna być już wielkim wyrzeczeniem dla właściciela.

Last edited by Huanito at 2/22/2013 5:06:42 AM

From: Jax

This Post:
00
230710.564 in reply to 230710.563
Date: 2/22/2013 5:29:25 AM
Overall Posts Rated:
773773
ok pytałem tak z ciekawości jak to mniej więcej wygląda , dzięki za info .

From: kozlik4

This Post:
00
230710.565 in reply to 230710.563
Date: 2/22/2013 6:05:54 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
ja tam nie chcę się mieszać za bardzo w trening, bo to każdego indywidualna sprawa i każdy robi to trochę inaczej

Jak najbardziej się mieszaj!;-) Chciałbym by scauci byli kreatywni. Kozlikiem się nie zastawiajcie;-) Oczywiście głównie ja firmuje wszystko swoją osobą ale przecież wy też bierzecie na siebie jakąś odpowiedzialność za tych grajków. Ja to mogę coś ogólnego nakreślić, ewentualnie coś podpowiedzieć ale przecież nie będę dla każdego grajka ustalał planu treningowego bo gdyby tak było to po co by mi byli scauci;-)
kolejność nabijania wiadomo wedle uznania właściciela...ale warto mu trochę tego dołu już zaaplikować, żeby później nie gnać tylko z tym

Generalnie Huanito kolejność jest dość istotna. U podkoszowego bezwzględnie w pierwszej kolejności góra (szczególnie u tak młodego grajka jak jest Deredes, który ma jeszcze dużo czasu na trening dołu). Raz, że trenując górę nie rośnie pensja i taki grajek może być dłużej trenowany w tym samym klubie bez ryzyka zmiany klubu. Dwa, że trening góry jest trudniejszy i jeśli jest taka możliwość to najlepiej robić go jak najwcześniej. Dół to później nawet w kiepskim klubie za granicą może dostać. Górę już nie bardzo.

U tego Deredesa to w pierwszej kolejności trening PS do 12, OD może zostać jak jest (ewentualnie jakieś kosmetyczne zmiany), jest młody to można mu JR podciągnąć, no i DV dla pozycji SF i PF ile wlezie. Pod koniec 24 lat, na początku 25 dopiero trening dołu;-)

Natomiast gdyby taki Deredes miał już koło 25 lat (i skille jak obecnie) to wtedy bezwzględnie już tylko trening dołu.

This Post:
00
230710.566 in reply to 230710.565
Date: 2/22/2013 6:16:26 AM
Pruszcz All Stars
PLK
Overall Posts Rated:
548548
Second Team:
Pruszcz ZSO 1 Team
zgadzam się góra czym prędzej tym lepiej...też sugerowałem ją teraz robić...proponowałem jednak lekkie podbicie dołu w najbliższym czasie (do powiedzmy 14), żeby grajek jako tako spełniał też swoją rolę w klubie...to, że jest on "szykowany" pod kadrę nie znaczy, że w klubie nie ma grać na przyzwoitym poziomie (ja kupując takiego grajka też liczyłbym na jego spory wkład w grę mojego zespołu)...później oczywiście OD, PS i 1na1 do oporu, a na sam koniec podbicie dołu do sensownego dla reprezentacji poziomu...

z OD i PS nawet do tego 12 to się szybko uwinie, bo wiele mu nie brakuje.

Last edited by Huanito at 2/22/2013 6:18:17 AM

This Post:
00
230710.567 in reply to 230710.564
Date: 2/22/2013 6:21:09 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
ok pytałem tak z ciekawości jak to mniej więcej wygląda , dzięki za info .

Podpowiedziałbyś coś, skrytykował, podał swój punkt widzenia, swoją propozycję, a nie tylko pytasz:P Huanito młody scaut więc nawet by to było z korzyścią dla niego. Wiadomo, że nie wszystko jeszcze musi robić idealnie:-)

To nie jest tak, że my coś sobie do głowy wbiliśmy i ani w lewo, ani w prawo;-) Na dobrą sprawę jesteśmy bardzo elastyczni i nie zamykamy się na propozycje. Oczywiście mamy główny cel jakim jest trening przede wszystkim OD i PS u podkoszowych i IS i ID u obwodowych do określonych wartości. Natomiast staramy się wypracowywać kompromis. Co prawda wszystko zwykle dzieje się w kontakcie z właścicielem, ale jeśli masz/macie jakieś propozycje to jak najbardziej możemy to przedyskutować nazwijmy to globalnie, na łamach forum czy nawet poprzez BBmaila.

This Post:
00
230710.568 in reply to 230710.566
Date: 2/22/2013 7:24:53 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
proponowałem jednak lekkie podbicie dołu w najbliższym czasie (do powiedzmy 14), żeby grajek jako tako spełniał też swoją rolę w klubie...to, że jest on "szykowany" pod kadrę nie znaczy, że w klubie nie ma grać na przyzwoitym poziomie (ja kupując takiego grajka też liczyłbym na jego spory wkład w grę mojego zespołu)
Jak ktoś chce grajka, który ma spełniać swoją rolę w klubie, to nie kupuje 22 letniego grajka w takim stanie. Taki Deredes to jest grajek na początku swojej kariery do treningu, a nie do wzmocnienia klubu.

To tak jakby jakiś "wielki" klub kupił jakiegoś młodego wątłego perspektywicznego zawodnika i z braku laku chciał go jak najszybciej przygotować do gry w pierwszym składzie zamiast spokojnie go rozwijać skupiając się na najtrudniejszych elementach gry (technika, taktyka itp.) W efekcie taki grajek wzmocniony fizycznie grałby (pewnie z takim sobie skutkiem) w pierwszym składzie, ale z brakami w wyszkoleniu technicznym i taktycznym...i prawdopodobnie czasu na wyszkolenie techniki i taktyki już by zabrakło.

Dobrze zarządzany wielki klub musi mieć kim grać, a utalentowanego zawodnika kupuje jako inwestycję w przyszłość. Z kolei jak klubowi brakuje do wielkości to też nie rzuca się od razu na podbicie świata, tylkopróbuje się rozwinąć np. poprzez trening zawodników.

Tak samo jest w BB. Jak właściciel zrobi zawodnikowi dół i grajek będzie bardziej przydatny na PF/C to znaczy, że będzie go coraz trudniej wystawiać i trenować na PG...Powtórzę jeszcze raz: jeśli wiem, że nie jestem w stanie trenować na trudnych pozycjach albo od razu potrzebuję wzmocnienia np. na PF to nie kupuję zawodnika w stanie Deredesa.

Taki grajek jak Deredes jest dla:
-zespołu który ma kim grać o wynik, a kupno Deredesa traktuje jako inwestycję w przyszłość do treningu np. w sparingach.

- zespołu, który przechodzi etap budowy, nie zależy mu za bardzo na wyniku (wynik schodzi na dalszy plan). Takiemu zespołowi zależy na płaceniu jak najniższych pensji. Taki zespół kupuje Deredesa i trenuję go tak by teraz kosztował jak najmniej, a w przyszłości by dawał jak najwięcej (ewentualnie by go sprzedać jak najdrożej).

Tak to według mnie funkcjonuje. Jak ktoś używa półśrodków to zazwyczaj ciągle jest gdzieś pośrodku;-) Wysoka jakoś nie lubi półśrodków.

OD i PS nawet do tego 12 to się szybko uwinie, bo wiele mu nie brakuje.

To niech się szybko uwinie z OD i PS...a później niech robi dół;-)

This Post:
00
230710.569 in reply to 230710.568
Date: 2/22/2013 7:38:32 AM
Pruszcz All Stars
PLK
Overall Posts Rated:
548548
Second Team:
Pruszcz ZSO 1 Team
nie napisałeś tutaj nic o czym bym nie wiedział, widocznie źle się zrozumieliśmy ;) ok przyjąłem do wiadomości ;)

This Post:
00
230710.570 in reply to 230710.567
Date: 2/22/2013 7:41:11 AM
Overall Posts Rated:
773773
no wiesz ja tam wiele się nie znam , skili do treningu jest 10 więc wielkiego prochu się nie wymyśli , dla jednych lepsze DV dla innych JS a to sa i tak w sumie szczegóły :-))

W chwili obecnej cała gierka nastawiona jest na LI i tak jest wszystko trenowane , nie tylko u nas ale i za granicą . Cały TL- jak przeglądam to wszystko jest nastawione w tym kierunku , wiec i trening jaki tu Huaniot nakreślił też idzie w tym kierunku . Nie twierdzę że coś jest źle , skoro to przynosi zamierzony efekt to jest ok . Ale mam małe ale a mianowicie takie że już BBki na forum zapowiedzieli ze znaczenie bloków wzrośnie ( co mnie i PeWu , bardzo cieszy :-)) ) Następna sprawa to taka że w tym poście o blokach juz są przymiarki żeby zwiększyć znaczenie czegoś co w całej filozofii nastawionej na LI nie było od wieków trenowane a mianowicie JR . Zobaczymy co oni tam namieszają , może i LI będzie dalej dominować ale już bym trzymał rękę na pulsie i w jakimś tam niewielkim procencie u podkoszowych i u Sf-ów szedł w tych kierunkach , przynajmniej dla takich prezesów którzy chcą sie w taki tren bawić . Nie wiem czy to wypali czy nie , bo komu tam te śmieszne bloki/ czy JR chce sie trenić i niejako odwracać wszystko do góry nogami skoro cos działa od x sezonów ale moim zdaniem absolutnie warto próbować , żebyśmy sie nie obudzili z ręką w nocniku ;-)

tu jest link do tego postu :
http://www.buzzerbeater.com/community/forum/read.aspx?thr...

Domyślam sie że to będzie tak że większość sobie oleje jakieś tam treny bloków skoro coś działało do tej pory to i tak będzie działać dalej , zmieni sie dopiero coś w momencie jeżeli ktos pokaze ze można grać skutecznie inaczej .

Między innymi dlatego nie chce oddawać nigdzie ludera bo jak przeglądam TL to pomijając inne skile relacja JR do Bloków taka jak u niego nie występuje prawie w ogóle na TL ( chociaż nie jest jakaś cudowna ) :-)) . Grajków trenowanych w tych kierunkach po prostu nie ma , bo po prostu nikt w tych kierunkach nie szedł bo wszyscy szli na LI .

This Post:
00
230710.571 in reply to 230710.570
Date: 2/22/2013 8:19:29 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Trening BL i JS

Jak najbardziej...ale u grajków z potencjałem minimum historyczny zawodnik. U MVP w tym momencie to już trzeba nawet z RB trochę rezygnować także trening BL i JS do jakichś wysokich wartości nie przejdzie. U MVP to bym w zasadzie ograniczał BL i JS do minimum. Natomiast u historyków jestem otwarty na BL i JS...w zasadzie do maksimum;-) Nie ma żadnych przeciwwskazań. Jeden warunek: ID minimum 17, IS minimum 16, RB minimum 15.

Przy okazji zachęcam właścicieli i scautów by przy zawodnikach z wyższym potencjałem poświęcali więcej uwagi BL i JS.

Trening JR
Jak najbardziej...pod warunkiem, że jest na to czas. Trudno robić JR kiedy może zabraknąć czasu na zrobienie PS, OD czy skilli głównych do odpowiedniego poziomu. Tutaj nie ma ograniczeń na potencjał. W zasadzie nawet łatwiej ten skill robić MVP, bo nie kosztuje, a w dodatku MVP powinni mieć więcej czasu na JR bo mają ograniczenie z obawy przed zablokowaniem na inne skille. Taki np. Wasztyl w tym momencie w wieku 23 lat ma już niemal wszystko i mógłby robić już dół...ale po co? Ma jeszcze czas. Niech robi jeszcze górę!...z tym, że skille które nie ograniczą jego możliwości na dole. Czyli odpada JS...ale JR, DV, PS, OD jak najbardziej bym polecał.

Jeśli ktoś ma ochotę robić na własną rękę, na nie dużą skalę coś zupełnie nazwijmy to niestandardowego, nawet z myślą o kadrze, to nie mam nic przeciwko. Z tym że ten ktoś musi mieć świadomość ryzyka, że jest to coś niestandardowego i nie wiadomo do końca czy to wypali/się sprawdzi. Natomiast nie jestem wariatem:-) Te rozwiązania które teraz stosujemy przynoszą nam co sezon medale. Te rozwiązania/koncepcje staramy się jeszcze ulepszać/doskonalić. Trzeba zrozumieć, że nie będę teraz na wielką skalę diametralnie zmieniał koncepcji, wszystkiego przewracał do góry nogami bo ktoś coś tam zapowiada co może wejdzie/ może nie, może odmieni BB/może nie, a jeśli odmieni to nie wiadomo w jakim stopniu:-)

Last edited by kozlik4 at 2/22/2013 8:20:52 AM

This Post:
00
230710.572 in reply to 230710.571
Date: 2/22/2013 8:36:56 AM
Overall Posts Rated:
773773
Moje pisanie na ten temat niewiele da bo wiem że nic nie zmienię , i nie do końca chyba zrozumiałeś o co mi chodzi . Więc niech pozostanie po staremu tak jak jest ;-))

This Post:
00
230710.573 in reply to 230710.572
Date: 2/22/2013 8:44:39 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Czego nie zrozumiałem? Pisz jakie są Twoje oczekiwania:-)

Advertisement